Skocz do zawartości
hans00

Komputer Nie Chce Się Właczyć

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przeinstalowałem system, jednak to nie ma raczej nic wspólnego. Gdy chciałem dzisiaj włączyć komputer to po prostu nie wstaje. Gdy przyciskam power to nic sie nie rusza, zaden wiatrak. Mam abit ab9, e4400, 2gb, 7900gs i be quiet straight power 450W. Wszystko wskazuje na zasilacz, ja jednak na nim nie oszczedzalem, wiec nie wiem co moze byc przyczyna. Na plycie glownej swieci sie jedna czerwona dioda i ten "licznik" (on jest chyba tylko w tych abitach). Proszę o szybką pomoc, piszę na tym forum, bo wiem, że lepszego nie ma i zawsze ludzie tutaj mi pomagali. Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się spalił w zeszłym tygodniu be quiet stright power 450W. Może to jakaś wadliwa seria, bo nic nie wskazyało na to że mu coś dolega (tylko miałem wrażenie, że zaczął jakoś szybko puszczać wiatraki). Wkażdym bądź razie sprawdź kompa na innej zasiłce a tego oddaj do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczylem ten zasilacz do innego kompa i o dziwo ruszyl. Do tego kompa podlaczalem tez feela 350W i dalej to samo. (tu jednak moglem cos zle podlczayc). Nie mam pojęcia co to może być, płyta, ram czy proc. Mam w domu innego kompa ale niestety to jest socket am2, wiec nie mam mozliwosci sprawdzic procesora. Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw zastosuj się do polecenia markee i sprawdź w instrukcji do płyty co to oznacza...

potem ewentualnie:

1) Sprawdź, czy przycisk do włączania kompa się nie zblokował i prawidłowo zwiera (alternatywa- zdjąć kabelek włacznika z pinów "Power Switch" i w celu wystartowania na 1s zewrzeć piny).

2) Jeśli to nie włacznik zasilania to odłączyć co sie da (HD, DVD, FDD) od płyty i zawsialania, wyciągnąć wszystkie dodatkowe karty i spróbowac odpalić... Jak pójdzie to po kolei z powortem doadawąc sprzęt..(HD na końcu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie odpala.Gdy na plycie mam ten "licznik" to w manualu zwią to POST, ja mam tam 0.0. czyli chyab wszystko w porządku. Prosze o pomoc, bo jestem naprawde zdesperowany. :(

Czy komp. był podkręcony? Czy wentylatory się kręcą (procesor, inne..)?

rozumiem, że sprawdziłeś włącznik i próbowałeć odpalać po odłączeniu dysków itp...

Ogólnie wygląda na to, że procesor lub płyta do serwisu, ale

jeszcze profilaktycznie:

3) sprawdź pamięci (wyciągnij jedną spróbuj odpalić, zmień gniazdo i spróbuj odpalić... , ew. sprawdź w innym PC)

4) sprawdź kartę grafiki.. (czyli jw. + próba odpalenia bez karty w slocie - normalnie, przy "zdrowej" maszynce, płyta powinna zasygnalizować błąd)

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi