Skocz do zawartości
Hipo

Uszkodzony S9500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych.

Mam problem z moim pstrykaczem, mianowicie pewnego pieknego dnia zwyczajnie umarło mu się. Aparcik jest wpełni sprawny poza tym że ... nie robi zdjęć :|

Takie coś produkuje przy foceniu w JPG

Dołączona grafika

A tak prezentuje się RAW

Dołączona grafika

Zastanawia mnie to że ten świecący pasek w RAWie jest po przeciwnej stronie niż w JPG. Filmy aparacik kręci, tylko że czarne, wyświetlacz działa poprawnie, można podgląd zdjeć robić z karty, wszystkie parametry wyświetla itd. Zauważyłem że wraz ze wzrostem czułości pasek z lewej zanika na rzecz tego z prawej strony kadru.

Domyslam się że moze być uszkodzona matryca, jednak chciałbym jeszcze zasięgnąć opini kogoś kto się lepiej zna na tym ode mnie. No i gdzie ewentualnie mogę szukać pomocy bo serwis Fuji zaspiewał mi 300zł za samo przyjęcie aparatu i rozebranie ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rąbnięta matryca.

Może kabelek się jakiś poluzował...

Ale dlaczego pasek jest po drugiej stronie rawa, a nie tak jak w jpg- to już jest zagadka na miarę z archiwum X. Najpewniej jest jakiś sygnał, ale nie jest możliwy do interpretacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem padają ludziom pokrętła nastawu - może to ma z tym związek.

sprawdź sobie tutaj czy przypadkiem nie masz problemu z pokrętłem (jest tam instrukcja jak prosto to rozebrać i ludzie sobie z tym radzą). nie twierdzę że to ta usterka ale rozebrałbym i sprawdził zamiast od razu 300 zł wydawać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi