Hipo Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Witam szanownych. Mam problem z moim pstrykaczem, mianowicie pewnego pieknego dnia zwyczajnie umarło mu się. Aparcik jest wpełni sprawny poza tym że ... nie robi zdjęć :| Takie coś produkuje przy foceniu w JPG A tak prezentuje się RAW Zastanawia mnie to że ten świecący pasek w RAWie jest po przeciwnej stronie niż w JPG. Filmy aparacik kręci, tylko że czarne, wyświetlacz działa poprawnie, można podgląd zdjeć robić z karty, wszystkie parametry wyświetla itd. Zauważyłem że wraz ze wzrostem czułości pasek z lewej zanika na rzecz tego z prawej strony kadru. Domyslam się że moze być uszkodzona matryca, jednak chciałbym jeszcze zasięgnąć opini kogoś kto się lepiej zna na tym ode mnie. No i gdzie ewentualnie mogę szukać pomocy bo serwis Fuji zaspiewał mi 300zł za samo przyjęcie aparatu i rozebranie ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Rąbnięta matryca. Może kabelek się jakiś poluzował... Ale dlaczego pasek jest po drugiej stronie rawa, a nie tak jak w jpg- to już jest zagadka na miarę z archiwum X. Najpewniej jest jakiś sygnał, ale nie jest możliwy do interpretacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 za AKa, wygląda na pad matrycy, tu jedynie chyba serwis może pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 z tego co wiem padają ludziom pokrętła nastawu - może to ma z tym związek. sprawdź sobie tutaj czy przypadkiem nie masz problemu z pokrętłem (jest tam instrukcja jak prosto to rozebrać i ludzie sobie z tym radzą). nie twierdzę że to ta usterka ale rozebrałbym i sprawdził zamiast od razu 300 zł wydawać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...