DziubekR1 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Scythe zaprezentowalo nowy cooler z 14cm wentylatorem o nazwie Zipang. Wymiary radiatora to 148x148x112mm. Jego deklarowana glosnosc - 21 dB przy wydajnosci 52 CFM (ok. 88m3/h). Nowy sprzet od Scythe wazy ok. 815g, tak wiec nie jest to malo. Cooler wstepnie wyceniono na 59$. Calosc, jak zwykle w przypadku tej firmy, prezentuje sie bardzo okazale ;) Edytowane 26 Stycznia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 będzie to dobre chłodzenie biorąc pod uwagę wentyl i jakość wykonania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Odpowiedz Scythe na TT BT14. Mnie jakoś nie podobają się te dolne HP. Może tak jest lepiej, ale myślę, że jakby chociaż troszeczkę je zatopili w tych finach, byłoby lepiej. 14@1000RPM@21dB... Jasne :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiz__ Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zipang mini-review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 huh kozaczek :) ale są i ale - ciężko o zamiennik 14cm a ten jak jest jak od scythe to jest słabo,, finy b gęsto więc pewnie przy niższych rpm osłabnie bardziej niż ninja a przy wyższych jest trochę głośniejszy co by nie było 9*c w dół,, nieźle stopa niklowana mam nadzieję nie alu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 A ja mogę po raz pierwszy chyba w życiu powiedzieć, że Scythe skonstruowało coś, co mi się podoba. Niklowana, równa podstawa, zwarta konstrukcja, bez bezmyślnego pakowania możliwie dużej ilości aluminium i miedzi - tyle ile jest w stanie przedmuchać wentylator i nic więcej. Poza tym bardzo fajnie opracowane ciepłowody. Gdyby tylko jeszcze nieco szerzej je poprowadzili... i zrezygnowali z tego uporu maniaka - tj. tego radiatorka umocowanego na podstawie, którego wpływ na chłodzenie jest nad wyraz wątpliwy. Ciężar konstrukcji zaś podnosi się dzięki niemu wyraźnie (100-150g?). Waga jest ewidentnie przyduża, ale to już niestety domena Scythe. Martwi tylko ten montaż na kołeczki, który również nie jest szczytem solidności. Być może wobec pojawienia się takich coolerów jak Zipang, BT14 czy IFX-14 pojawi się nieco więcej ciekawych wentylatorów w rozmiarze 14cm. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blacky Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Scythe Zipang Od 1go ma być dostępny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ja bym poczekal na recke porownawcza z nowym Big Typhoonem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Chłodzenie pojawiło się również (na razie wirtualnie) w cooling.pl, cena 179 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śruba Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 2894942[/snapback] Chłodzenie pojawiło się również (na razie wirtualnie) w cooling.pl, cena 179 zł. A ja już go kupiłem w madtechu za 179 zł i jutro będę montował w kompie więc na pewno napisze o moich pierwszych wrażeniach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 "...i zrezygnowali z tego uporu maniaka - tj. tego radiatorka umocowanego na podstawie, którego wpływ na chłodzenie jest nad wyraz wątpliwy." Nie taki wątpliwy, przyklejenie Arctic Silverem radiatorków do np. Tuniq Tower [która w standardzie nie ma takich radiatorków] daje parę *C różnicy [wynik testów na XS albo MadShrimps - artykuł o "tuningu" radiatorów] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) śruba masz już tego zipanga?Zastanawiam się nad wymiana mojego infinity ze względu na nawiew na płytę główną,A-daty grzeją sie okrutnie na 2.3v wręcz aż parzą.Mam już scythe universal retention kit także cooler będzie stabilnie siedział na procu bez żadnych kołeczków. http://zenfist.pl/scythe-zipang-sczp1000-p-2037.html w zenfiście taniej 146zł dostawa w poniedziałek. Edytowane 2 Lutego 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 http://www.vr-zone.com/articles/Scythe_Zip...21%21/5536.html tescik na vr-zone wydajnosc na poziomie infinity wiec wyglada bardzo interesujaco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 dla mnie montaz na kołeczki to jakas paranoja,wczesniej czy pózniej sie rozwalają jesli czesto zdejmujesz chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) http://www.fudzilla.com/index2.php?option=...0&Itemid=40 Kolejny test andy samuraj vs zipang nie jest tak super jakby się wydawało. Edytowane 3 Lutego 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Wentyl kręcący się z prędkością 1000rpm i gęste użebrowanie robią swoje. Z szybszym coolerem powinno być dużo lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Też kupiłem sobie tego Zipang'a ale montaż jest masakryczny, poza tym wygiąłem sobie płytę główną, nie chce montować tego teraz, jak dojdzie w poniedziałek Scythe Universal Retention Kit to zamontuje bo nie chce ryzykować - nie dodali backplate do zestawu a szkoda. Mimo wszystko Zipang nie jest tak aż ciężki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 http://shackit.pl/display.php?iid=254 generalnie na 5v jest kiszka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Unikałbym tak kategorycznych stwierdzeń pod adresem Zipang - temperatury ewidentnie wynikają z krzywej podstawy. Dobrze jednak, że nie potępiliście Zipang zupełnie ze względu na nią - jeśli zdarzyło się Thermalrightowi to Scythe tym bardziej "ma prawo". Coś co jednak dla mnie budzi zgrozę to ewidentne polakierowanie podstawy - błyszczy się pomimo nierówności i za to Scythe powinno dostać ostro od każdego recenzenta. Tak robi tylko najgorszy low-end. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 (edytowane) Unikałbym tak kategorycznych stwierdzeń pod adresem Zipang - temperatury ewidentnie wynikają z krzywej podstawy.Labo , nie uwazasz ze troche za duzo tego ostatnimi czasy? To nie pierwszy taki motyw...na Labie nawet temat zalozyli o problemach ze Scythe. To jest smieszne przy cenach za ten sprzet.Zdazyc to sie moze przy coolerku za 30-50 zl ale przy 170 mozna juz czegos wymagac. Edytowane 15 Lutego 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgadzam się Firekage, to jest skandaliczne. Zarówno w przypadku Scythe, jak i szczególnie Thermalrighta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 (edytowane) Unikałbym tak kategorycznych stwierdzeń pod adresem Zipang - temperatury ewidentnie wynikają z krzywej podstawy. Dobrze jednak, że nie potępiliście Zipang zupełnie ze względu na nią - jeśli zdarzyło się Thermalrightowi to Scythe tym bardziej "ma prawo". Coś co jednak dla mnie budzi zgrozę to ewidentne polakierowanie podstawy - błyszczy się pomimo nierówności i za to Scythe powinno dostać ostro od każdego recenzenta. Tak robi tylko najgorszy low-end. Pozdrawiam Masz rację wysokie temperatury, wynikają z krzywej podstawy, jednak różnica pomiędzy 12V a 5V wynosząca aż ~14*C raczej nie jest wynikiem krzywizny. Ewidentnie Zipang nie nadaje się do pracy z wentylatorami o niskim przepływie powietrza... niestety. Ogólnie po tym coolerze spodziewaliśmy się więcej, wyszło jak wyszło. Podstawa raczej nie jest lakierowana, bez problemu taki połysk da się osiągnąć polerowaniem nawet nierównej powierzchni :). Dużym minusem jest wypukła podstawa, na razie czekam na odpowiedź od Silent-PC czy możemy szlifować spód, wtedy zobaczymy. Również uważam, że nie powinno to mieć miejsca, że wykładam 170pln i muszę później bawić się w szlif, tracąc przy tym gwarancje... Edytowane 15 Lutego 2008 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Frostytech recka a TU ich metodologia.W skrócie -lekko mnie zagięła, oceniają nawet ziarnistość/gładkość spodu coolerów w/g specjalnej skali :? .Nie wspominam już o komorze do badania głośności ,oraz stanowisku do badania wydajności radiatorów- 85W/150. łał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Podstawa raczej nie jest lakierowana, bez problemu taki połysk da się osiągnąć polerowaniem nawet nierównej powierzchni :).Nie zamierzam się kłócić, bo to Ty miałeś cooler w ręku. Ale BezbronnyPL podał linka do recenzji na FrostyTech, do której dołączono takie oto zdjęcie: Malowało się już swego czasu conieco bezbarwnym lakierem i z tego, co tu widzę po bokach podstawy to jakby zacieki... zaś boki podstawy i element, do którego przykręca się zapinkę, dają charakterystyczny refleks, w której lśni nierówna powierzchnia. Oczywiście - to nie sama podstawa... ale to może wyglądać podobnie na niej. Zwłaszcza te linie jakby po zaciekach mnie niepokoją. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Nie zamierzam się kłócić, bo to Ty miałeś cooler w ręku. Ale BezbronnyPL podał linka do recenzji na FrostyTech, do której dołączono takie oto zdjęcie: http://www.frostytech.com/articleimages/20...zipang_base.jpg Malowało się już swego czasu conieco bezbarwnym lakierem i z tego, co tu widzę po bokach podstawy to jakby zacieki... zaś boki podstawy i element, do którego przykręca się zapinkę, dają charakterystyczny refleks, w której lśni nierówna powierzchnia. Oczywiście - to nie sama podstawa... ale to może wyglądać podobnie na niej. Zwłaszcza te linie jakby po zaciekach mnie niepokoją. Pozdrawiam Jak pisałem raczej nie jest malowane, ale głowy nie dam sobie uciąć, postaram się jutro rzucić jakieś zbliżenia w hi-res na spód. Rzeczywiście na tym zdjęciu co pokazałeś wygląda to dziwnie, jednak znów u nas nie ma żadnych zacieków, więc albo bdb malowanie ;) albo nie. na razie zaciekawiło mnie to zdjęcie: zupełnie inaczej wykończona podstawa niż w egzemplarzu, który mamy. Praktycznie lustro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 zupełnie inaczej wykończona podstawa niż w egzemplarzu, który mamy. Praktycznie lustro...pewnie że innaczej tu nie trzeba fotek hi res ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Przyznam, że jak na nowy produkt za 150zł to całkiem ciekawa zabawka. Coś wydajnego na wąskie obudowy. Tylko te kołeczki... No mogli by coś lepszego wymyślić. No i jak ktoś zauważył, może producenci zaczną częściej zauważać rynek 140mm wentyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 http://twojepc.pl/news16212.html to fajniejsze ;) 1,2KG,, lekko rozbudowane zipanko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 http://twojepc.pl/news16212.html http://twojepc.pl/graph0/news08/16212_8.jpg to fajniejsze ;) 1,2KG,, lekko rozbudowane zipanko ;) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=257913 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...