Skocz do zawartości
KamilFan

Widoczność Pikseli

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam pytanie <_<

Mam na komputerze dużo filmów i koncertów. Dobrej jakości (do 700 MB w górę). Zauważyłem że te filny czy koncerty które mają po 700 MB, 1 GB itp widać u nich piksele.... Ale dziwne... bo jak nagram na płytkę i odtworze w DVD , wideo nie ma pikseli....

I takie pytanko. Kodeki mam dobre i wszystko....

Słyszałem że telewizory mają mniejszą przepustowośc pikseli, i poprostu lepiej je maskują niż monitory LCD. Czy to prawda ?? Czy tym może zajmuje się dekoder w DVD ?? jak to jest w końcu.... Że tutaj widac piksele, a w telewizorze jest odbiór jak z orginalnego dvd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie wyświetlasz na TV CRT - one są niedokładne. Pracują w 768x576, odtwarzacz w 720x576 ( z czego część i tak jest obcinana już w CRT TV), wiele barw się zlewa (to już nawet nie wina rozdzielczości) i nie widać niuansów ( a zatem też mniejszych zniekształceń ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja wiem... ale jak to możliwe że nie widać pikseli... obraz jest lepszy niz na kompie.... Własnie ja nie wiem jak to mozliwe.... Kodeki mam ok i wogóle...

Mozna jakoś zrobic by było tak samo?? Jezeli w dvd i tv nie widać pikseli, i obraz jest bez piskseli, wyraźny jak z orginału... da się tak na kompie?? czy zawsze piksele widać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie monitory PC w stosunku do telewizorów mają tę właściwość, że wyświetlają ostry obraz.

W telewizorze obraz jest rozmyty, mruga ... telewizor nie jest w stanie wyświetlić zwykłego piksela tak, by był on kwadratem , a monitor owszem :)

Tak samo stanie się, jeśli podłączysz Playstation 2 do telewizora CRT, a potem do dobrego telewizora LCD - natychmiast zobaczysz piksele i obraz będzie Ci się wydawał brzydki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi