KamilFan Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Hej. Mam pytanie <_< Mam na komputerze dużo filmów i koncertów. Dobrej jakości (do 700 MB w górę). Zauważyłem że te filny czy koncerty które mają po 700 MB, 1 GB itp widać u nich piksele.... Ale dziwne... bo jak nagram na płytkę i odtworze w DVD , wideo nie ma pikseli.... I takie pytanko. Kodeki mam dobre i wszystko.... Słyszałem że telewizory mają mniejszą przepustowośc pikseli, i poprostu lepiej je maskują niż monitory LCD. Czy to prawda ?? Czy tym może zajmuje się dekoder w DVD ?? jak to jest w końcu.... Że tutaj widac piksele, a w telewizorze jest odbiór jak z orginalnego dvd.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Pewnie wyświetlasz na TV CRT - one są niedokładne. Pracują w 768x576, odtwarzacz w 720x576 ( z czego część i tak jest obcinana już w CRT TV), wiele barw się zlewa (to już nawet nie wina rozdzielczości) i nie widać niuansów ( a zatem też mniejszych zniekształceń ). Edytowane 26 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ale ja wiem... ale jak to możliwe że nie widać pikseli... obraz jest lepszy niz na kompie.... Własnie ja nie wiem jak to mozliwe.... Kodeki mam ok i wogóle... Mozna jakoś zrobic by było tak samo?? Jezeli w dvd i tv nie widać pikseli, i obraz jest bez piskseli, wyraźny jak z orginału... da się tak na kompie?? czy zawsze piksele widać.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 jasne ze sie da ustaw rozdzialke do takiej jak masz film... oj nie da sie? to chyba sie nei da.. ;| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ogólnie monitory PC w stosunku do telewizorów mają tę właściwość, że wyświetlają ostry obraz. W telewizorze obraz jest rozmyty, mruga ... telewizor nie jest w stanie wyświetlić zwykłego piksela tak, by był on kwadratem , a monitor owszem :) Tak samo stanie się, jeśli podłączysz Playstation 2 do telewizora CRT, a potem do dobrego telewizora LCD - natychmiast zobaczysz piksele i obraz będzie Ci się wydawał brzydki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Obraz na telewizorze wydaje Ci się taki dobry, dlatego, że telewizor tak naprawdę wyświetla kiepski obraz i po drodze gubi połowę szczegółów z obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Warto dodać, że nikt nie siedzi mniej niż 1 metr przed telewizorem tak jak to bywa przy użytkowaniu monitora. Wystarczy ze usiadziesz 2m od takiego lcd'ka i juz obraz filmu wydaje sie duzo ladniejszy - lepszej rady nie ma :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Aha :D czyli już rozumie :) dzięki :P czyli pikseli nie da sie zlikwidować xD. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...