Skocz do zawartości
rafal92

Pomiar Napięcia Na Sekcji Zasilania Cpu Przy Biostarze

Rekomendowane odpowiedzi

Cokolwiek z tego co obramowałem. w przypadku kondensatorów można na obu nóżkach pomierzyć, dla cewek musisz sobie znaleźć masę gdzieś (na przykład z nóżki kondensatora albo ze śrubki albo ostatecznie z molexa).

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie bedzie to w tym punkcie ktory zaznaczylem na czerwono, prawdopodobnie bo to zdjecie nie jest zbyt wyrazne i prawdopodobnie nozka zaznaczona na zielono jest polaczona z ta zaznaczona na czerwono.

post-151195-1201370978_thumb.jpg

Napiecie mozna mierzyc zarowno na "wyjsciu" cewki jak i na nozce kondensatora i zawsze pomiar bedzie taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi, z jego multimetrem który jest prawdopodobnie o wartości 10zł to se może nawet na tranzystorach pomierzyć ;] U mnie czy mierze na kondensatorach czy cewce czy na mosach to różnicy praktycznie brak.

Napiecie mozna mierzyc zarowno na "wyjsciu" cewki jak i na nozce kondensatora i zawsze pomiar bedzie taki sam.

Musi być za cewką , za każdą cewką wpięty jest kondesator co tworzy filtr dolnoprzepustowy na każdą faze. W przypadku pomiaru przed cewką pomiar będzie wyrażnie zaniżony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku pomiaru przed cewką pomiar będzie wyrażnie zaniżony.

Założysz się o kratkę browara, że nie będzie? chyba że 0.001V to jest wyraźnie zaniżony/zawyżony wg. ciebie (a taka różnica i tak mniejsza niż błąd pomiaru tanim multimetrem). ;) Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiar sprzed minuty:

Napięcie na kondensatorze: 1.380V

Napięcie na tranzystorze: 1.386V.

Słabo wiesz co pojkazuje miernik skoro tu ja mam zawyżone a nie zaniżone napięcie ;]

Producent miernika podaje dokładność +/-0.5%, czyli na zakresie 2V to to jest nawet mniejsze niż dokładność tego miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie się nie zawaliła , bo tak miało być tylko umnie po cewce jest wyższe. Po co bym się kłócił , gdybym tego nie sprawdzał :wink: . Albo miernik nie teges lub cosik innego :wink: , mam na myśli swój :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi