rafal92 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Witam Czy może wie ktoś w którym punkcie można zmierzyć napięcie CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 to co mam w końcu dotknąć żeby zbadać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Cokolwiek z tego co obramowałem. w przypadku kondensatorów można na obu nóżkach pomierzyć, dla cewek musisz sobie znaleźć masę gdzieś (na przykład z nóżki kondensatora albo ze śrubki albo ostatecznie z molexa). Edytowane 26 Stycznia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Pomiar musi być za cewką :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Nie musi, z jego multimetrem który jest prawdopodobnie o wartości 10zł to se może nawet na tranzystorach pomierzyć ;] U mnie czy mierze na kondensatorach czy cewce czy na mosach to różnicy praktycznie brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Macie racje że mam multimetr za 10zł B-) To co żeby zbadać napięcie to muszę wyciągnąć płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Od biedy to można na tamtych tranzystorach zaraz obok zaznaczonych cewek, ale w którym miejscu dokładnie to już sam se musisz eksperymentalnie sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 No to rozumiem że jeden kabelek w molexa dokładniej w czarny kabelek a drugi latać po tranzystorkach, a jeśli źle coś dotknę to nic nie powinno się stać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 tylko ni zewrzyj czegos :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Prawdopodobnie bedzie to w tym punkcie ktory zaznaczylem na czerwono, prawdopodobnie bo to zdjecie nie jest zbyt wyrazne i prawdopodobnie nozka zaznaczona na zielono jest polaczona z ta zaznaczona na czerwono. Napiecie mozna mierzyc zarowno na "wyjsciu" cewki jak i na nozce kondensatora i zawsze pomiar bedzie taki sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Nie musi, z jego multimetrem który jest prawdopodobnie o wartości 10zł to se może nawet na tranzystorach pomierzyć ;] U mnie czy mierze na kondensatorach czy cewce czy na mosach to różnicy praktycznie brak. Napiecie mozna mierzyc zarowno na "wyjsciu" cewki jak i na nozce kondensatora i zawsze pomiar bedzie taki sam. Musi być za cewką , za każdą cewką wpięty jest kondesator co tworzy filtr dolnoprzepustowy na każdą faze. W przypadku pomiaru przed cewką pomiar będzie wyrażnie zaniżony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) W przypadku pomiaru przed cewką pomiar będzie wyrażnie zaniżony.Założysz się o kratkę browara, że nie będzie? chyba że 0.001V to jest wyraźnie zaniżony/zawyżony wg. ciebie (a taka różnica i tak mniejsza niż błąd pomiaru tanim multimetrem). ;) Edytowane 26 Stycznia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Mam na myśli min 0.1v , nie musze się zakładać wiem co pokazuje mój marny miernik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Nie wiem jaki masz miernik, ale mój tak nie pokazuje. Nie sprawdzałeś więc nie wiesz jak to wygląda. Edytowane 26 Stycznia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Akurat na tej nie sprawdzałem :wink: , ale to nie ma nic do rzeczy , bo konstrukcje zasilania cpu są niemal identyczne tylko stosują więcej faz i inny pwm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Pomiar sprzed minuty: Napięcie na kondensatorze: 1.380V Napięcie na tranzystorze: 1.386V. Słabo wiesz co pojkazuje miernik skoro tu ja mam zawyżone a nie zaniżone napięcie ;] Producent miernika podaje dokładność +/-0.5%, czyli na zakresie 2V to to jest nawet mniejsze niż dokładność tego miernika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Umnie jest odwrotnie zarówno na tej płycie co mam , jak i k8ne. Sprawdż pod obciążeniem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Proszę bardzo, załączony sp04: Kondensator: 1.392V Tranzystor: 1.406V Różnica trochę większa, ale ja tam nadal widzę, że zawyża a nie zaniża i to nadal nie jest 0.1V, no i się teoria zawaliła... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 No właśnie się nie zawaliła , bo tak miało być tylko umnie po cewce jest wyższe. Po co bym się kłócił , gdybym tego nie sprawdzał :wink: . Albo miernik nie teges lub cosik innego :wink: , mam na myśli swój :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...