Skocz do zawartości
daemonaray

Sieć Lokalna - Vista Nie Widzi Xp I Xp Visty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam sieć lokalną w której są 3 komputery (Dwa stacjonarne z Windowsem XP oraz laptop z Vista Business). Problem w tym iż komputery z XP nie widzą Visty (Tylko siebie nawzajem) a Vista to już w ogóle żadnego z nich. Komputery łączą się kablem lokalnie, a laptop po Wi-Fi (Jednak gdy podłączyłem go normalnie to również nie zaobserwowałem różnicy). Załanczam obrazek z ustawieniami sieci z Visty. Dodam że wszystkie komputery są w tej samej grupie roboczej.

Dołączona grafika

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

P.S.

W sumie to nie wiem czy ten temat nie powinien trafić do Systemów Operacyjnych ale chyba bardziej mi podchodzi tutaj.

Edytowane przez daemonaray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, tryb sieci został przełączony na "Sieć Prywatną". Teraz laptop z Vista widzi komputery z XP ale komputery stacjonarne (oba z XP) nie widzą laptopa. Wyłączyłem już systemowy (Windows-owy) firewall, pozostał jednak jeszcze Norton Internet Security. Dodaję screena z Nortona oraz z widoku sieci z Visty i XP.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dodam tylko że również firewall w Norton Internet Security został wyłączony (przynajmniej tak mi się wydaje :huh:, pierwsze zdjęcie)

Edytowane przez daemonaray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal nortona (naprawdę dobra rada!) włącz firewall systemowy i odblokuj porty: 137/UDP, 138/UDP, 139/TCP i to samo w kompach z xp.

Poza tym polecam skonfigurowanie pliku lmhosts (pełno info w sieci i chyba nawet sam tu kiedyś opisywałem co i jak)- to jedyna rada na stabilne działanie sieci domowej (automat jest kiepski, a server WINS lub domena to przerost formy nad treścią)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

remix zapodaj cos o konfigurowaniu tego pliku lmhosts.

szukam czegos do przyspieszenia sieci domowej a w goglach szukajac z uzyciem "lmhosts" nie znajduje niczego przydatnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech. masz rację. google wypluwa strony microsoftu, ale jest to tam zagmatwanie wytłumaczone.

Spróbuję może na najprostszym przykładzie: (jak ktoś chce więcej, to trzeba grzebać w bazie microsoftu, tam to jest wyjaśnione)

1.Dla komputerów w sieci nadajemy nazwy Netbios: Panel sterowania-> system-> nazwa komputera np. server, komputer1, komputer2, kompter3 itp.

i ustawiamy tą samą grupę roboczą np. WORKGROUP

2. Ustawiamy komputery w sieci (a dokładniej to tylko ich interfejsy od strony lan) na korzystanie z stałego ip. np. server/bramka - 192.168.0.1, komputer1 - 192.168.0.2 ,komputer2 - 192.168.0.3 itp.

Panel sterowania->połączenia sieciowe->wybieramy połączenie odpowiedzialne za lan->prawy klik-> właściwości->zaznaczamy: protokół internetowy TCP/IP -> właściwości-> użyj następującego adresu ip-> podajemy adres i maskę (w tym przypadku 255.255.255.0)

każdy komputer w sieci ustawiamy na inny adres. :wink:

3.tworzymy na dysku, np. w folderze głównym plik tekstowy, nazwijmy go np. lmhosts.txt

4.w tym pliku dajemy wpisy wg. schematu:

192.168.0.1 server #PRE

192.168.0.2 komputer1 #PRE

192.168.0.3 komputer2 #PRE

itp.

każdy wpis w oddzielnej linii, zakończony #PRE

5. Wczytujemy nasz nowo utworzony plik lmhosts:

Panel sterowania->połączenia sieciowe->wybieramy połączenie odpowiedzialne za lan->prawy klik-> właściwości-> zaawansowane-> WINS -> zaznaczamy: włącz wyszukiwanie lmhosts

oraz: włącz system netbios przez tcp/ip

klikamy na: importuj lmhosts i podajemy nasz nowo utworzony plik

6.nagrywamy ten plik na dyskietkę/płytę/pen/cokolwiek

i w analogiczny sposób wczytujemy też w innych komputerach sieci

uprzedzając pytania:

Jeśli jeden z komputerów udostępnia internet to nadajemy mu adres 192.168.0.1 (tak najprościej)

i podajemy w właściwościach tcp/ip jako bramę domyślną

żeby działało to dalej to przechodzimy do połączenia internetowego (dotychczas było nie ruszane!!) prawy klik->stan->obsługa->szczegóły-> zapisujemy na kartce adresy serwerów dns i podajemy je w właściwościach tcp/ip na pozostałych kompach.

uff.... B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi