Skocz do zawartości
Kleekot

Tani Acer Versus Tani Hp

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś najtańszego, koniecznie z matową matrycą! Znalazłem Acera 5220-050512 (LX.E870Y.045) i już się właściwie zdecydowałem na zakup, ale dzisiaj natknąłem się jeszcze na ten model HP. To właściwie te same komputery, tylko producent inny. Myślę sobie, ok, wolę wydać te 200-300 zł więcej i kupić coś markowego, a więc porządnego. O Acerach naczytałem się, że się psują i są kiepsko wykonane. Poza tym musiałbym do tego Acera dokupić pamięć. Ale jak zacząłem szperać w Sieci, to widzę, że i o tym HP ludzie mają nietęgie zdanie. Że klawiatura się rusza, że głośne chłodzenie, jednym słowem - niechlujne wykonanie. Czy jest więc sensowne płacić więcej za HP? Czy rzeczywiście można liczyć na to, że będzie działał potencjalnie mniej awaryjnie? Czy naprawdę jest wykonany równie kiepsko jak jakiś tani model dowolnej innej firmy? I jeszcze jedno pytanie zasadnicze - proszę mi potwierdzić, że jest wyposażony w matową matrycę. Bo z tymi matowymi matrycami też jest problem. Trudno znaleźć notebook wyposażony w taką, a poza tym co strona internetowa, to inne dane w specyfikacji.

Edytowane przez Kleekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze cos takiego?

http://allegro.pl/item301825964_amilo_v351...ta_gratisy.html

kasa prawie ta sama, a jest dwurdzeń.

Ja osobiscie używam Acera i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć - wszystko działa i narazie się nie psuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Jak miło, że ktoś odpisał. I miło, że piszesz o procesorze, bo mnie się dzisiaj zmieniła cokolwiek koncepcja i chciałem właśnie o procesory zapytać.

HP okazał się mieć błyszczącą matrycę, więc odpada. Pooglądałem sobie dziś trochę komputery w sklepie i tuż obok wybranego przeze mnie Acera stała sobie Toshiba. No i kiepsko się ten Acer prezentował w takim towarzystwie, muszę powiedzieć. A mając w pamięci zachwyty internautów nad Toshibą, ich zapewnienia jak solidna to firma, zacząłem się nad tą Toshibą zastanawiać. Różnica w cenie dla mnie spora, bo o 400zł (w praktyce więcej, bo Acer jest z Vistą, Toshiba - w wersji bezsystemowej), ale chyba to przełknę. Zastanawiam się, czy to aby rozsądne płacić 400zł tylko za markę właściwie, ale ludzie mówią mi, bym nie kupował Acera, jeśli chcę, by komputer posłużył mi przez kilka lat. I tu pytanie o procesory. Jeśli dołożyłbym kolejne 200zł, miałbym Toshibę z Core Duo zamiast z Celeronem. Pytanie tylko - po co mi to? Widzę, że ludzie tutaj mają straszną jazdę na procesory Pentium, tylko nie za bardzo rozumiem dlaczego. Kiedy przed laty kupowałem swój komputer stacjonarny, to podstawowym kryterium wyboru uczyniłem procesor, miał to być Pentium. Z perspektywy czasu nie wydaje mi się to rozsądne. Komputer już dawno się zestarzał (Pentium III 800 MHz), a gdyby siedział w nim Celeron, pewnie służyłby mi równie dobrze.

Gdyby więc ktoś mógł wyjaśnić, mnie laikowi, dlaczego tak ważne jest, by w naszych komputerach siedziały Dual Core zamiast Celeronów, będę wdzięczny. Myślę sobie, że jak się przesiądę z Pentium III na Celerona 533, to i tak przeżyję szok. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze po kolei...

1. Najpierw musisz odpowiedzieć do czego bedzie Ci laptop sluzyc. Jesli beda to podstawowe zadania typu internet, word, filmy, etc - wtedy wystarczy Celeron. Do bardziej zaawansowanych zadan przydaje sie Core Duo lub jesli pracujesz na kilku aplikacjach naraz to tez ;) Ogolnie Celerony nie sa najgorsze, ja na swoim dzialam w Photoshopie i nie ma zle.

2. Firma. Musisz pamietac o jednym - zakup Toshiby wcale nie gwarantuje, ze bedziesz mial naprawde solidnego lapka. I Toshibie zdarzaly sie duuuzo slabsze modele. Tym bardziej w tej klasie cenowej.

3. Poczytaj troche o Acerach, zanim kupilem swojego, przeczytalem mase opinii i wiekszosc uzytkownikow byla zadowolona z modeli Aspire (czarna obudowa, biala klawiatura) w obudowie o nowym designie. Acer poprawil jakosc obudow w tych modelach, a co do tego zawsze uzytkownicy mieli zawsze najwieksze zastrzezenia.

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi