Skocz do zawartości
jaaano

Aristo Prestige 1600v

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem takowego laptopa i mam mały problem z doborem nowego procka,narazie siedzi tam celeron M 430 YONAH ,socket 479 mPGA,FSB 533,CACHE 1 MB L2,CHIPSET i945 PM.Po konsultacji z serwisem który lakonicznie stwierdził iz można tam wsadzic CORE 2 DUO pobuszowałem w sieci i okazało się że to wcale tak prosto nie wygląda.Istnieja róznice w FSB,w BIOSIE-jakieś ustawienia czy coś?jakiś mnożnik,stepping i wiele innych parametrow na ktorych się nie znam.Proszę więc o pomoc w doborze nowego procesora do tego kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem takowego laptopa i mam mały problem z doborem nowego procka,narazie siedzi tam celeron M 430 YONAH ,socket 479 mPGA,FSB 533,CACHE 1 MB L2,CHIPSET i945 PM.Po konsultacji z serwisem który lakonicznie stwierdził iz można tam wsadzic CORE 2 DUO pobuszowałem w sieci i okazało się że to wcale tak prosto nie wygląda.Istnieja róznice w FSB,w BIOSIE-jakieś ustawienia czy coś?jakiś mnożnik,stepping i wiele innych parametrow na ktorych się nie znam.Proszę więc o pomoc w doborze nowego procesora do tego kompa

Sugeruj sie Chipsetem i945 w tym wypadku PM . Wg mnie mozesz wepchnac tam C2D ale starsze wersje Meroma z szyna 667Mhz gdyz nowe pod i965PM/GM/GLM/xxx maja w obsodze 800Mhz(docelowo pod Santa Rosa) i niewiem jak C2D z 800Mhz FSB sie zachowa pod starszym chipem. Wejdz na strone intela i popatrz w specyfikacje. U ciebie 533FSB jets warunkowane przez Celka ktory buja sie na szynie 533. Moje Lenovo ma T5500 i chip i945GM czyli Merom z 667Mhz (pod Napa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi