Skocz do zawartości
PoGo

SB live, a Creative 5100

Rekomendowane odpowiedzi

Mam maly problem z glosnikami. Kupilem wczoraj zestawik Creativa 5.1 (ver 5100). Mam SB live ver. 1024 prawdopodobnie :>.

Podlaczylem glosniczki, wszystko ok subwoofer gra, lewo, prawo, tyl, przod ale centralna satelita nie. Nie wiem dalczego skoro subwoofer i satelita jest na jednym kablu.

Mialem stare sterowniki, mialem tam obsluge 4, 2 speakers, headphones oraz full Sorround. ubawilem sie tam troche ale nic nie poradzilem. Sciagnolem nowe drivery i mam teraz tylko 2 i 4 speakery. nie wiem co jest grane z tym shitem, a centralna satelitka nadal nie gra.

Nie wiem co jest grane. Moze ktos wie o co lata, chyba ze moja karta nie obsluguje srodkowej satelity ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego podłączyłeś ten kabelek od centralnego głośnika? Do którego gniazdka w Live? Jeśli Twoja karta to model 1024, to nie ma ona wyjścia na głośnik centralny. Subwoofer działa, gdyż w tych głośniczkach Creativa jest on zasilany sygnałem będącym sumą wszystkich kanałów (satelitek), przepuszczonym przez filtr dolnoprzepustowy.

Ja mam SBLive 5.1 i centralny głośnik działa tylko w filmach DVD i DivX z dźwiękiem AC3, oraz oczywiście w grach z obsługą EAX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego podłączyłeś ten kabelek od centralnego głośnika? Do którego gniazdka w Live? Jeśli Twoja karta to model 1024, to nie ma ona wyjścia na głośnik centralny. Subwoofer działa, gdyż w tych głośniczkach Creativa jest on zasilany sygnałem będącym sumą wszystkich kanałów (satelitek), przepuszczonym przez filtr dolnoprzepustowy. 

Ja mam SBLive 5.1 i centralny głośnik działa tylko w filmach DVD i DivX z dźwiękiem AC3, oraz oczywiście w grach z obsługą EAX.

Ja mam taki sam zestaw jak Ty:

live! 5.1 + inspire 5.1 ver. 5100

Na razie nie probowalem tego na filmach DVD, ale srodkowa satelita nie gra mi w zadnych filmach z ac3 i zadnych grach z EAX. :?

Sam sie wkurzam :evil: co sie dzieje, przynajmniej w tescie glosnikow z surround mixera satelita gra, wiec podpieta jest ok, tylko nie wiem co jest nie tak.

W grach ustawionych na EAX (np. CC Renegade) nie slychac niektorych odglosow przy ustawieniu glosnikow 5.1, pewnie mialo grac wlasnie na srodkowej satelicie.

Gdzie moge wyprobowac jeszcze dzialanie tej satelity i sprawdzic czy moze cos nie tak jest z moimi glosnikami lub driverami?

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm musze pokombinowac, jak podlanczam eg instrukcji to tylko szumik lekki jest w srodkowej satelicie, a tak w ogole to chamowa ze te podstawki do tylnich satelit trzeba osobno kupowac : D

pokombinuje jeszcze, neidlugo it ak pewnie zmienie sprzet i ebde mial wtedy audigy i mam andziej ze ebdzie luzik

thx anyway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie probowalem tego na filmach DVD, ale srodkowa satelita nie gra mi w zadnych filmach z ac3 i zadnych grach z EAX. :?  

Sam sie wkurzam  :evil: co sie dzieje, przynajmniej w tescie glosnikow z surround mixera satelita gra, wiec podpieta jest ok, tylko nie wiem co jest nie tak.

Ja swojego SBLive 5.1 mam podłączonego pod amplituner 6-kanałowy. Aby prawidłowo działał dźwięk AC3 w filmach DivX, trzeba ustawić wyjście filtra AC3 na SPDIF (kliknij). Używam kodeka AC3 Filter v0.63b i wszystko jest OK, centralny kanał gra tak jak trzeba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie wkurzam  :evil: co sie dzieje, przynajmniej w tescie glosnikow z surround mixera satelita gra, wiec podpieta jest ok, tylko nie wiem co jest nie tak.

Ja swojego SBLive 5.1 mam podłączonego pod amplituner 6-kanałowy. Aby prawidłowo działał dźwięk AC3 w filmach DivX, trzeba ustawić wyjście filtra AC3 na SPDIF (kliknij). Używam kodeka AC3 Filter v0.63b i wszystko jest OK, centralny kanał gra tak jak trzeba :)

Ja tez uzywam tego codeka ac3, ale najwyrazniej mialem zle ustawione wyjscie, bo na 3/2 +LFE 5.1, przelaczylem na spdif, tak jak pisales.

A co twoim zdaniem jest przyczyna tego, ze nie chodza mi dobrze gry z obsluga EAX? (tez srodkowy nie gra i brakuje mi niektorych odglosow). Jaki zestaw glosnikow ustawiac w takich grach? Surround lub 5.1? czesto do wyboru jest tez 4 glosniki, ale przeciez mam 5.1!

i jeszcze 2 pytania:

- czy masz wlaczona w ustawieniach zaawansowanych mixera ac3 decoding czy nie? (ja jak mialem wlaczone, to w ogole nie chodzily mi filmy z ac3 po zainstalowaniu ac3filter 063b. Jak wylaczylem, zainstalowalem, to teraz chodzi bez wzgledu na to, czy mam ta opcje wlaczona czy nie.

- jakie masz sterowniki do live? Bawiles sie moze w to podrasowywanie karty do "nieal audigy"? ja chyba sprobuje. na razie mam drivery z 2002 roku, ktore dostalem ze sprzetem (kupowalem we wrzesniu ub.r.).

dzieki z gory za odpowiedz.

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie wkurzam  :evil: co sie dzieje, przynajmniej w tescie glosnikow z surround mixera satelita gra, wiec podpieta jest ok, tylko nie wiem co jest nie tak.

:(

niestety, na ustawieniu ac3filter output: SPDIF nie slychac u mnie nic. moze wtedy idzie sygnal niewzmocniony do amplitunera, ktory go wzmacnia.

u mnie najlepszy efekt jest na 3/2 +LFE 5.1 ,

ale mimo tego ze slychac wszystko OK, centralny glosnik nadal nie gra, a poza tym dziwi mnie to, ze w bitstream information mam input 1+1 (dual mono) i nie ma zadnych wskaznikow w input i oputpu (po prawej) - w screenshotach z helpu byly tam jakies wskazania, u mnie niema, w trakcie odtwarzania filmu z ac3 jest tak samo.

Moze mam jakies marne drivery do karty muz.? :?

w najblizszym czasie sprobuje zainstalowac najnowsze sterowniki do audigy na moja karte live 5.1 i na to 200 MB softu do audigy.

jak to nie pomoze to chyba sie poddam!

to za chala!!!!

:(

pozdrawiam,

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...