KHOT Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 przy pomocy ołówka ... boli okrutnie....plotter z ołówkiem i obsługujemy całą polibudę za odpowiednie honorarium? :lol2: Prawda jest taka, że od matmy nie da się uciec i wielokrotnie później okazuje się, że jednak te całki nad którymi się tyle siedziało do czegoś jednak się przydają. Przykład studiowania chemii: na pierwszym roku okrutna matma. Na drugim wchodzą kwanty, gdzie bez masywnych całek nie da się tego przejść. Trzeci rok: krystalografia - macierze. Oki, niby to wszystko chemia teoretyczna (powiedzmy) i da się bez tego żyć, ale później przychodzi chemia fizyczna, gdzie wszystko, od najprostszych zjawisk musisz wytłumaczyć i udowodnić matematycznie i tego nie da się obejść, wyryć na pamięć i chcąc na prawdę rozumieć przemiany chemiczne nie możesz nie potrafić tego sobie wyprowadzić od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ktoś się pytał o filologię angielską ;) Mogę co nie co powiedzieć. Jestem świeżo po mojej pierwszej sesji... póki co to tylko jeden egzamin za mną (z Historii Wielkiej Brytanii - zdany :D) Tu też nie jest tak jakby można było by się spodziewać - (myślisz) że znasz język to już gładko będzie. Trzeba się nastawić że dopiero na takiej filologii dowiesz się co to znaczy znać język (cardinal vowel chart, czy tabel of consonants to recytować trzeba umieć ;)) U mnie w grupie największą zmorą jest Fonetyka Praktyczna (głównie transkrypcja, np: understand transkrybuje się: / ʌndər'stænd /) i Gramatyka Opisowa (z samą gramatyką ma bardzo mało wspólnego) 4 zajęcia z 18 są prowadzone w języku polskim. Do tego przygotowywany jesteś do roli nauczyciela, także dochodzi też: Theory of teaching and learning, psychologia, emisja głosu, history of GB & AM, historia filozofii. A na drugim roku i wyżej jeszcze jakieś mało ciekawe przedmioty. :) A na zaliczeniu z informatyki miałem Word'a :D (taka nowość tylko że był to najnowszy 2007) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk_wiking Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A ktos zdal moze ang podst. na 86% i geo rozsz na 72% i studiuje cos fajnego po czym jest praca ? bo ja zbieram na studia narazie, ale nie wiem jakie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A ja mam takie pytanko: Czym się różni lingwistyka stosowana od filologii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...