Skocz do zawartości
cristiano7

Zasilacz Spalony = Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio spalilem zasilacz.

Wymienilem czesci na nowe (procesor, plyta, karta graf) i dostalem zasilke (megabajt 350W) i spalil sie po tygodniu uzytkowania, ale nie byl on nowy, tylko mial 2 lata.

Kupilem nowy Codegen 350W, i narazie chodzi, ale wujek mowi ze jak bede mniej gral to bedzie chodzil, a ja mysle ze to gow** prawda.

I TERAZ PYTANIE: Czy jezeli mniej bede gral, to zasilka sie spali, czy nie ma to znaczenia?

MOJ KOMP:

AsRock DualSata II

Athlon 3800+ (2.0 Ghz rdzen ) @ o/c (2.4 Ghz rdzen)

1 GB ram kingston ddr1

Gf 7300 GTS 512 ddr2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli trafiłeś na dobrą sztukę (1/1000 ale zawsze możesz mieć szczęście ;)) to spokojnie poradzi sobie z kompem

j/w zmień na fortrona lub delte jak najszybciej

a co do tego że grając w gry przyczyniasz się do zmniejszenia żywotności zasilacza to hmmm niby jakiś tam wpływ może mieć (za kilka lat ;)) ale nie liczył bym na to za bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta glowna to 939 dual sata II?

jak juz bylo powiedziane wyzej, kup ZASILACZ. bo przy nastepnym 'sru' mozesz sie pozbyc sprzetu. Szkoda kasy.

A co do jarania sie kompa przez granie... Jestem nalogowym graczem, potrafie grac po 16-20h dziennie czasem i jak masz stabilny sprzet to NIE MA PRAWA sie zjarac.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie zasilacz Megabajt 350W to cudo! Bynajmniej u mnie chodził od 2003 roku aż do chwili kiedy zmieniłem go na mojego Rasurbo (3 tygodnie temu), ale w dalszym ciągu jest sprawny, z tym że odpoczywa w szafce :)

350W to jego moc maksymalna, normlanie napisane jest na nim że ma 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie zasilacz Megabajt 350W to cudo! Bynajmniej u mnie chodził od 2003 roku aż do chwili kiedy zmieniłem go na mojego Rasurbo (3 tygodnie temu), ale w dalszym ciągu jest sprawny, z tym że odpoczywa w szafce :)

350W to jego moc maksymalna, normlanie napisane jest na nim że ma 200W

Hahaha. Normalnie zdazaja sie dowcipnisie na forum. Bardzo mnie cieszy ze masz cudo, moze je wypolerujesz i wstawisz za szybke? Znalem takich ktorzy uwazali ze Maluchy sa najlepsze na swiecie.

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ludzie nie mieli ani razu styczności z dobrymi zasilaczami to może i będzie im odpowiadał jakiś nonamee(Codegen czy inny syf). Kiedyś miałem codegena na PIII i po kupnie drugiego kompa z jakimś taganem na pokładzie stwierdziłem że praca na poprzednim kompie to jak suszenie włosów suszarką. Ustawiłem go w drugim pokoju i po wyłączeniu kompa ciśnienie w uszach się zmieniało, aż tak był głośny :P. Inna sprawa że chodził 3 lata, ale częste resety kompa itp to w 100% wina słabego zasilacza ;p

BTW. Amacrox Warrior jest i wydajny i w umiarkowanej cenie, także polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miales gow****** Megabajta i masz teraz takiego samego, tylko ze Codegena.

Ani jeden, ani drugi z prawdziwym zasilaczem nie maja nic wspolnego. Za darmo ich bym nie chcial.

Bla bla bla....

Mam kilkuletniego megabajta 300W, który jesty nic nic wart :)

I na tym megabajcie moge sobie robic zwarcia na kablach, grzebac w srodku, zawsze się tylko wyłącza...

Kupiłem topowera i....

...spalił się podczas podłaczenia kabla zasilającego, pociągnął za sobą płyte, dysk i procesor....

Teraz pytanie. Który zasilacz ma więcej wspólnego z prawdziwym zasilaczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj Megabajt jak i Topower sa tylko wyjatkami od reguly. Tylko ile na ile pali sie Megabajtow a ile Topowerow.

Mówice co chcecie <_< Mi ten zasilacz chodził bez zarzutów przez 5 lat.

Co chwilę dokpuywałem jakieś częśći i nie siadł! Wentylator jedynie był głośny ale to ze starości.

Powiedz szczerze jakie masz pojecie o zasilaczach, z iloma w zyciu miales do czynienia? Jestem ciekaw jakie realne napiecia ma to twoje "cudo", jaka sprawnosc, etc?

Masz choc blade pojecie o tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma, w innych tematach wychwala rasubo (kolejne cudo!);]

No walsnie domyslam sie ze nie ma. Zna dwie marki zasilaczy, ktore sam posiada i na tym jego wiedza sie konczy, szkoda ze nie zachowuje jej dla siebie tylko na sile przekonuje i wprowadza w blad innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator jedynie był głośny ale to ze starości.

Powinno być raczej "Od nowosci". Poza tym te zasilacze są jakos tak smiesznie skonstruowane ze ich obudowa czasem nawet kilkukrotnie wzmacnia szum wentyli...

Twoj Megabajt jak i Topower sa tylko wyjatkami od reguly. Tylko ile na ile pali sie Megabajtow a ile Topowerow.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT mode On :

Rozkodowanie nazwy :

RASURBO

On ci ras turbo w kompie zrobi ....

Ot mode off.

Codegenom i innym parówkożercom mówimy : NIE !!

SGJ :

Obserwuje ostatnio dziwne zjawisko w topowerach ze jaraja kompy...

Najwiecej widziałem ufajczonych zasilatorów ktore do dzis dnia nie ubily NIC to : Fortron 250-60mdn....

Pomozcie mi zabić mojego 4 letniego Grata w postaci chiefteca 1136H.. nawet na maszynie do testowania zasilatorów nie chciał zdechnac bo tylko dioda od 5V poleciała.... a kazdy mowił ze 1136 to złom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi