Skocz do zawartości
Blowy

Jaka Płyta Do Q6600 ?

Rekomendowane odpowiedzi

a coś tak do 400zł ? chodz wsumie Asus p5k-e to tylko 70zł ale zawsze a budżet napięty

Hm.. osobiście pod Quada wziąlbym coś z lepszym zasilaniem (6 fazowym). Ale to raczej półka powyżej 600PLN.

Z tańszych mogę tylko NIE POLECAĆ produktów MSI (trzeba mieć farta, żby trafić na dobry egzemplarz - a serwis tej firmy w Polsce jest do niczego).

W sumie jeśli nie będziesz podkręcał procesora... to nie powinno być problemów z tańszymi płytami. Prowei każda, która suportuje QUADa się nada. Jeśli nie będziesz uzywał trybu SLI to coś na P35.

Osobiście to wziąłbym albo jakiegoś Asusa lub ew. Gibabyte'a.

Ale może ktoś poleci coś bardziej optymalnego.

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na oku dwie płyty:

ABIT IP35-E Intel S775 SATA2 DDR2 AUDIO 7+1:

http://www.allegro.pl/item297486564_abit_i...o_7_1_ip35.html

ASUS P5K LGA775 DDR2/1066:

http://www.allegro.pl/item298998254_asus_p...nowe_gw_fv.html

Tak jak mówiłem nie będę nic podkręcał.

Do tego 4GB ramu ddr2 800mhz, GF8600GT sonic, HD samsung 320GB Sata II,Chieftec 500W

Komputer głównie do grafiki 3D

Edytowane przez Blowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do 350 zł to kupuj DFI LanParty UT ICFX3200 T2R/G nic lepszego w tej cenie pod C2D/C2Q nie znajdziesz. Ta płyta kwalifikuje się do segmentu cenowego 700 - 800 zł ale straciła na wartości przez mało popularny Chipset który na dzień dzisiejszy i tak jest lepszym rozwiązaniem niż 965/975x/P35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak kiedyś myślałem, że nie będę podkręcał. I teraz żałuję, że kupiłem zwykłą P5B (ma limit 2.1v dla pamięci). Te procesory to aż grzech nie podkręcać. Nawet na boksowym coolerze, bez podnoszenia napięcia sporo wyciśniesz. Czemu ma się to marnować?

A tak BTW: Asusy P5K PRO i -E mają chyba 8-fazowe zasilanie...

Asus P5K jest słaby (jak na Asusa). Lepiej wziąć PRO albo -E.

Edytowane przez mikej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ta płyta to pomyłka Asusa trochę. Foxconn P35A-S, MSI P35 NEO FR, Abit IP35 PRO (albo bez PRO).

MSI P35 NEO FR - to może być porażka! Wprawdzie bios jest niezły, ale płyta jest mocno awaryjna.. a serwis fatalny...(2 miesiące kopałem się z moja NEO FR/FIR i serwisem). Więc odradzam chyba, że będziesz miał farta. Weź coś innego na P35 może Abit IP35 PRO lub Asus P5K-E.

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

mam pytanie co do mobasa Abit IP35 Pro a wiec z tego co sie doczytalem jak i rowniez po sprawdzeniu sklepow internetowych np w http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Abi...pelny,id,42249/ w danych plyty pisze ze typ obslugiwanych pamieci max DDR2-800 (PC2-6400) a na stronie producenta http://www.abit.com.tw/page/uk/motherboard...p;fMTYPE=LGA775 ze obsluguja DDR2-1066 bo akurat take posiadam, prosze o wiadomosc jak to sie ma co do tej plyty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cos to płyta Msi P35 Neo2 a nie samo Neo i co za głupoty piszesz o awaryjności tej plyty ja ją mecze i na razie nic nie poszło i jak cos bez problemu u mnie q6600 idzie bez podnoszenia napięcia 3030ghz przy napięciu z biosu na procka1.325 już masz wynik stabilny 3330ghz i jak nie będziesz krecił to na pewno te wyniki cie zadowolą i chyba 2 rozwiązanie to ta płyta co została podana wyżej DFI LanParty UT ICFX3200 T2R/G jak ma 6-fazowe zasilanie to po wina od mojej spisywać się o wiele lepiej ale ja nie mam zbytnio problemów z moim Msi i tak zbytnio rekordów nie będziesz bił na chłodzeniu powietrznym wiec brałbym jedna z tych i tyle ode mnie pozdro

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam styczność z abitami i asusami na p35. Generalnie na serwis wraca najwięcej asusów (wszystkie wersje) i są z nimi różne problemy (było kilka martwych, dużo wieszających się itp.). Abity uszkodzone trafiły się 2 i to wersje -E. O MSI P35 ciężko się wypowiedzieć bo sprzedaliśmy tylko kilka szt., żadna nie wróciła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie z tego co widzę każdy ma inne zdanie i ciężko coś dobrać. Wsumię chce kupić płytę na allegro i średnio mi sie widzi włącznie z wysyłkami czekać z miesiąc na naprawę gdyby coś nawaliło.

Czyli można wnioskować ,ze abity i msi są najmniej awaryjne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cos to płyta Msi P35 Neo2 a nie samo Neo i co za głupoty piszesz o awaryjności tej plyty ja ją mecze i na razie nic nie poszło i ............

Piszę bo miałem problem właśnie z P35 Neo2 FIR / FR. Płyta miała problem ze startem - nienagrzana restartowała sie z 15 minut <_< . Potem było ok. Bios niezły - bardzo czytelny w porównaiu z GA. Możliwości OC ok. Ale wykonanie (zamontowanie elementów i klejący się do rąk laminat) kiepskie. Serwis MSI pozniżej krytyki - 3 razy odsyłali płytę jako "naprawioną" ... - w końcu (po ostrej interwencji) wymienili na nową... Czyli coś koło 2 miesięcy zabawy w ciuciubabkę z serwisem....

Do tej płyty trzeba mieć farta (a trochę ludzi nie miało :? - może była jakś trefna seria?) - jak trafisz dobry egzemplarz - to bedziesz zadowolony... Wiec jak ktoś nie ma farta...to lepiej niech nie bierze tej płyty.

@Blowy

Wybierz jakąś płytę i przejrzyj topic do niej na forum ...

A MSI nie polecam jako firmy. W końcu wszystko może się zepsuć, ale serwis ma naprawiać sprzęt, a nie bawić się w ciuciubakę z klientem;).

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym tygodniu muszę już kupić tą płytę i na 100% bedzie to któraś z tych:

1. FOXCONN P35A-S SATA2, DDR2 s775 P35

2. GIGABYTE GA-P35C-DS3R DDR2+DDR3 RAID

3. ASUS P5K PRO IP35 LGA775 FSB1333

A co sądzicie o tych modelach ?

i na którą sie zdecydować ?

Ogólnie po tych opiniach będę mieć już chyba obraz wszystkich dostępnych płyt na rynku w tym przedziale cenowym ;)

P.S

Pamięć do tego zestawu już kupiona i jednak:

4GB OCZ DUAL EVP 2x2GB 800MHz TITANIUM DDR2 CL4

Edytowane przez Blowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi