Skocz do zawartości
DDR2

Oc Pamięci 2x2gb

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi co w biosie zmieniłeś.

Wylaczylem EIST i C1 i potem moglem zmieniac ustawienia timingow i napiec ;)

No i ustawilem takie ustawienia jakie powinny byc wg specyfikacji tych kosci, czyli CL4-4-4-12 2V 800MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylaczylem EIST i C1 i potem moglem zmieniac ustawienia timingow i napiec ;)

No i ustawilem takie ustawienia jakie powinny byc wg specyfikacji tych kosci, czyli CL4-4-4-12 2V 800MHz.

rozumiem że po wejściu do biosu użyłeś w pierwszej kolejności kombinacji klawiszy CTRL+F1 :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem vitesty 1066+ i niesety mam spory problem z ustabilizowaniem ich nawet na DDR2 1080 (a docelowo wyżej). GA-P35-DQ6 rev 1.0. Ustawienia jak na screenie.

- vMCH - 1.42V - to akurat pomogło do DDR2 1066, ale wyżej już nie (wyższego vMCH już dać nie mogę, bo zaczyna się problem z przełączaniem grafiki w tryb PCI-E x1)

- vdimm - próbowałem 1.9-2.3V - bez skutku

- performance level - 8-11 - podwyższanie nie daje poprawy jeżeli chodzi o stabilność

- biosy F7E. F7, F8

- mnożnik pamięci 5:4 - to samo, 3:2 - również

- obniżanie tref i trfc nic nie poprawia

Skończyły mi się pomysły. Albo pamięci nie działają na swoich nominalnych ustawieniach, albo płytka już nie daje rady (chociaż w 2x1GB świetnie się sprawdza)

post-106160-1217665898_thumb.jpg

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1066 jest stabilnie?

memtest widowsowy przeszedł dwie godziny, tyle że bywało już, że metest wywalał się dopiero po 20 minutach, a nawet SPI1M nie przechodziło. Prime Large FFTs zaliczył zwiechę po ~2 godzinach. Crysis się sypie że aż przykro patrzeć - wszystko na ddr2 1066. CPU jest w porządku, płyta również potrafi wytrzymać wyższe FSB z tym quadem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z powerchipami o dwukrotnie mniejszej pojemności na kostkę płytka chodzi bez problemu i podkreca je całkiem sensownie (do ok DDR2 1200). Bez innej płytki niestety niczego sensownego nie wydedukuję - mam coś na AMD780G, tylko że nie mam pojęcia jak na takich płytach działa 2x2GB. Będę się musiał przekonać. Na razie ustawiłem im 2.3V. A nuż padną i będzie po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję wymienić Patrioty LLK 4x1GB na coś 2x2GB. Główny powód to produkcja zbyt dużej ilości ciepła (bo chodzą zgodnie z parametrami). Moje potrzeby to 800 @ CL4 i 1000 @ CL5 przy jak najniższym V.

Z tego długiego wątku dają się wytypować kilka typów:

APOGEE DDR2-800 R2-800-4GDH4 2x2gb - wyglądają smakowicie, pytanie jak się grzeją

G.Skill F2-6400CL4D-4GBPK 2x2gb

G.Skill F2-8000CL5D-4GBPQ 2x2gb

G.Skill F2-8800CL5D-4GBPI 2x2GB - te ostatnie na pewno się nie grzeją tylko pytanie jak z pracą 800@CL4.

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi