Skocz do zawartości
DDR2

Oc Pamięci 2x2gb

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... Lepsze odczyty są przy FSB=415 i Pamięciach - 1108MHz niż FSB=387 i DDR-1160MHz <_<

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co do tego dzielnika, to jak osiągnąć 5:6 , bo zbytnio nie rozumiem tych wyliczeń... I czy ma to wpływ na wydajność ?? :/

Dz.

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawił się ktoś z Was G.Skill F2-8800 Pi 4GB Kit ?? (oprócz użytkownika DDRII). Pamięci mam od dwóch dni... póki co stabilne 1160MHz na stand. napięciach . Jednak wyniki w Everescie nie powalają...

Czas najwyższy przestać sugerować się wynikami EVERESTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... Lepsze odczyty są przy FSB=415 i Pamięciach - 1108MHz niż FSB=387 i DDR-1160MHz <_<

Co do tego dzielnika, to jak osiągnąć 5:6 , bo zbytnio nie rozumiem tych wyliczeń... I czy ma to wpływ na wydajność ?? :/

Dz.

a zrób 485x8 na 5/6 czyli na ramach 1180-1190mhz i zobacz jaki masz wynik Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zabawy się skończyła Gskill 2x2gb 9600

1,9V z pod biosu

Dołączona grafika

2,06V z pod biosu

Dołączona grafika[/

2,2V z pod biosu

Dołączona grafika

wyżej na tym dzielniku max 1285 mhz stabilnie

zmiana dzielnika 2,32V z pod biosu

Dołączona grafika

coś na cl4 2,16V z pod biosu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1pi na cl3

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1 max na cl5 1pi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patriot 2x2GB 800 CL4 na AMD

Dołączona grafika

1066 2,3 Bios 2,25 -real

Pamięci dostałem w sumie przez przypadek. Składalem znajomej kompa i zamówiłem w ESC A-datę 4gb 800 cl4. Niestety, albo stety skończyły im się te memki. Zaproponowano mi tego patriota w cenie A-daty. Jako że nie było więszkego wyboru, a wielkego O/C wlaścicielka nie planuje zgodziłem się.

Jakie było moje zaskoczenie gdy te patrioty wstały na domyślych ustawienia moich apogee (1000cl5, 2,1V). Pobawiłem się trochę clocgenem i 1040mhz jest stabilne przy 2,1V. Z ciekawości zapodalem im 2,3V i usatwilem na 1066mhz. Jak widać wyżej takie ustawienie im pasuje. Chyba Apogee znalazły następcę i powędrują do znajomej. Patriot ostatnio nie ma dobrej renomy wśród overclockerów, ale ja się mile nimi zaskoczyłem :)

Więcej testów w wolnym czasie :) Aha. Memki przy 2,3 mają chłodniejszy radiator niż apogee przy 2,1V.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki problem z oc swoich G.Skill PC2-8800 2x2 GB.

Mam płytę Asus Rampage Formula z biosem 0410.

Procek QX6850 idzie spokojnie na ponad 4GHz przy 1,35V,

ale ciągle pamięci marudzą. Są stabilne tak mniej więcej do 1130MHz przy 2.0V

a wyżej wyskakują błędy w orthosie.

Próbowałem ustawiać timingi zgodnie z tym co podał DDR2 ale ciągle nie chce iść.

O co chodzi?

Czy mogę podbić napięcie do 2.2V bez montowania specjalnego chłodzenia?

Obudowa jest wentylowana przez dwa wiatraki (360mm i 250mm) więc jest dosyć

dobrze wentylowana.

Wytłumaczeń tego problemu widzę kilka:

a) bios 0408 jest lepszy?

b) trafiły mi się felerne kostki?

c) są jakieś ustawienia których na screenach nie widać a trzeba je zmienić w biosie?

Próbowałem na dzielnikach (2/3 3/4 5/8).

Dzielnika 5/6 jeszcze nie probowalem bo dopiero dzisiaj flashowalem bios,

a we wczesniejszym fsb>400 konczylo sie zawieszeniem systemu.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordrafalf

jeżeli jeszcze nie grzebałeś w timingach z serii 2nd i 3rd information, to czas najwyższy ustawić jakieś luźniejsze wartości - mi taka zmiana dała +35 MHz (535->570MHz) na modułach a-daty na powerchipach. Zacznij od 10-5-7-5-7-5-7-14-7-2-5-5 i jak będziesz zadowolony z MHz, to wtedy dajesz jakieś lepsze wartości. Jeżeli i to nie pomoże, a napięcia NB już nie chcesz dalej podnosić (ale bez przesady - powyżej 1.45V nie ma sensu wychodzić dla NB), to i tak nie ma co rozpaczać, bo i tak jesteś powyżej specyfikacji.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy w biosie można pobawić się DRAM CLK Skew, DRAM static read control i AI clock twister. Ustaw częstotliwość pamięci tak, że np jest niestabilnie już przy SPI 1M i pozmieniaj (pojedynczo!) te 3 opcje - jak zauważysz poprawę, to znaczy, że dana opcja korzystnie wpływa na stabilność i warto się nią zainteresować.

Nie zauważyłem, żeby były jakiekolwiek różnice w OC przy przejściu z biosa 0408 na 0410. 2.2V dać możesz - nic się złego nie stanie.

Dar!ush

ja naprawdę niektórych nie rozumiem - masz płytkę i pamięci, to nie możesz sam tego sprawdzić? Przecież to zajmie tylko chwilę. Jest kilka wartości które można samemu bardzo szybko zweryfikować, typu normal & +50ps, +100ps & +300ps albo poprawę zauważysz, albo nie.

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki problem z oc swoich G.Skill PC2-8800 2x2 GB.

Mam płytę Asus Rampage Formula z biosem 0410.

Procek QX6850 idzie spokojnie na ponad 4GHz przy 1,35V,

ale ciągle pamięci marudzą. Są stabilne tak mniej więcej do 1130MHz przy 2.0V

a wyżej wyskakują błędy w orthosie.

Próbowałem ustawiać timingi zgodnie z tym co podał DDR2 ale ciągle nie chce iść.

O co chodzi?

Czy mogę podbić napięcie do 2.2V bez montowania specjalnego chłodzenia?

Obudowa jest wentylowana przez dwa wiatraki (360mm i 250mm) więc jest dosyć

dobrze wentylowana.

Wytłumaczeń tego problemu widzę kilka:

a) bios 0408 jest lepszy?

b) trafiły mi się felerne kostki?

c) są jakieś ustawienia których na screenach nie widać a trzeba je zmienić w biosie?

Próbowałem na dzielnikach (2/3 3/4 5/8).

Dzielnika 5/6 jeszcze nie probowalem bo dopiero dzisiaj flashowalem bios,

a we wczesniejszym fsb>400 konczylo sie zawieszeniem systemu.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Spokojnie bez nawiewu moga latać do 2,2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordrafalf

jeżeli jeszcze nie grzebałeś w timingach z serii 2nd i 3rd information, to czas najwyższy ustawić jakieś luźniejsze wartości - mi taka zmiana dała +35 MHz (535->570MHz) na modułach a-daty na powerchipach. Zacznij od 10-5-7-5-7-5-7-14-7-2-5-5 i jak będziesz zadowolony z MHz, to wtedy dajesz jakieś lepsze wartości. Jeżeli i to nie pomoże, a napięcia NB już nie chcesz dalej podnosić (ale bez przesady - powyżej 1.45V nie ma sensu wychodzić dla NB), to i tak nie ma co rozpaczać, bo i tak jesteś powyżej specyfikacji.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy w biosie można pobawić się DRAM CLK Skew, DRAM static read control i AI clock twister. Ustaw częstotliwość pamięci tak, że np jest niestabilnie już przy SPI 1M i pozmieniaj (pojedynczo!) te 3 opcje - jak zauważysz poprawę, to znaczy, że dana opcja korzystnie wpływa na stabilność i warto się nią zainteresować.

Nie zauważyłem, żeby były jakiekolwiek różnice w OC przy przejściu z biosa 0408 na 0410. 2.2V dać możesz - nic się złego nie stanie.

Mimo różnistych ustawień, napięć, timingów wniosek pozostaje tylko taki, że mam słabe do oc pamięci. Stabilnie chodzą póki co na 1125MHz na dzielniku 3/4 (422*9.0).

Przy tych ustawieniach timigów co dałeś pamięci nawet nie wstają i wyświetla się tylko 'det ram'.

Z tego co czytałem w różnych recenzjach niektórym trafiają się sztuki które idą spokojnie do 1200 na 2.0 V a innym nie chodzą stabilnie nawet przy 1120 wiec mam slabe sztuki... niestety.

Mam jeszcze pytanie co do ustawienia w memsecie. mianowicie to opcji 'performance level'. niby timingi lepsze=nizsze ale nazwa wskazuje co innego. Wiec jakie sa dobre?

Moje ustawienia w memsecie od góry: 5-5-5-15; 6-50-7-14-11-3-8-3-6-3120T-2T. Wszystkie im niższe tym lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo różnistych ustawień, napięć, timingów wniosek pozostaje tylko taki, że mam słabe do oc pamięci. Stabilnie chodzą póki co na 1125MHz na dzielniku 3/4 (422*9.0).

Przy tych ustawieniach timigów co dałeś pamięci nawet nie wstają i wyświetla się tylko 'det ram'.

Z tego co czytałem w różnych recenzjach niektórym trafiają się sztuki które idą spokojnie do 1200 na 2.0 V a innym nie chodzą stabilnie nawet przy 1120 wiec mam slabe sztuki... niestety.

Mam jeszcze pytanie co do ustawienia w memsecie. mianowicie to opcji 'performance level'. niby timingi lepsze=nizsze ale nazwa wskazuje co innego. Wiec jakie sa dobre?

Moje ustawienia w memsecie od góry: 5-5-5-15; 6-50-7-14-11-3-8-3-6-3120T-2T. Wszystkie im niższe tym lepsze?

Co ciekawe zauwarzyłem że im wyższe tREF tym wyższy odczyt w evereście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś moze wie, na jakich kostkach produkowane były pamięci Kingston Hyperx o oznaczeniu KHX6400D2LLK/4G? Kupiłem je okazyjnie od "nooba", który wygrał je w jakims konkursie i nie miał ich gdzie wsadzić (ma u siebie ddr1). Jak mniej wiecej wyglada O/C i max sensowne V na nich? Googlowałem, ale z marnym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi