Skocz do zawartości
DDR2

Oc Pamięci 2x2gb

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o tym też w temacie o A-Datach,ale myslę ze tu bardziej pasuje.WIęc przeniosłem.

Proszę o pomoc

W czym może być u mnie problem?Mam 2x 1 gb A-Daty 1066+ Tą extreme edition,i nawet przy 1100 mhz przy napiecu 2.3-2.4 nie wstają nawet przy timingah na auto :|

Sprżet jak w podpisie,moze to byc kwestia strapa?Czy fsb?Nie wiem o co chodzi chciałem je tak do 1200 wykręcić,i się zdziwiłem.

Jakie wg Was jest max bezpieczne napięcie dla nich?

Na kości jest napisany zakres napięc 2.1-2.3

UPDATE

Ustawiłem fsb 300 i strap 400 i pamieci wstaly na 1200 mhz przy napiecu AUTO,odpalił się windows,wszytsko ok,ale w cpu-z pokazuje że dram jest ustawiony na 400 mhz,przy strapie 333 juz nie wstawał komp,o co w tym chodzi?

Update 2

Jak ustawilem 412 fsb przy strapie 400 to pamieatki wstaly na 1100 mhz przy napiecu 2.4 i wszytsko prawdłowo się wyśwetla.Nie rozumiem tychzalezności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy testowalem Orthosem to przy fsb 400 i ustawieniach pamieci czy to na auto,czy ręcznych ale nie pprzekraczającyhc 1066 mhz orthos wywalał po kilku-kilkunastu sekundach

Teraz mam fsb auto i strap tak samo (266) i pamieci na auto przy 1066 mhz i orthos leci .

W czym tu moze twkić problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh moze i tak tylko ze cos mi padlo =/ jeszcze nie wiem co... kosc pamieci czy moze gniazda pamieci na plycie =/ chyba trzeba bedzie rozejrzec za czyms nowym =] i chyba bedzie RE + DDR3 ino czekam az @DDR2 zmieni nick na na @DDR3 i zrobi jakies testy =]

Edytowane przez Vdrop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te GD to jakieś stare czy z nowej serii?

Niewiem jak odróżnić "stare" vs "nowe" w każdym razie oznaczenia mają takie:

Model: GR800D264L6/4GDC

Kostki: 2 stronne po 8 modułów z każdej strony; kształt prostokątne,

Na module logo producenta a pod nim

GE-1008HB-JN

[kropeczka] DDR2 EBJD

Dokładnie te kostki pewnie za parę dni idą na allegro... jak ktoś zainteresowany to PW [160 zł + wysyłka]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam również identyczny model tylko że na kwadratowych kosteczkach z napisem "sec" to ten nawet przy 900 MHz nie botuje z domyślnym napięciem to dałem sobie spokój chyba że mu jakoś wybitnie nie leży "AMD" ;)

Nie potrafię,nie chcę,nie umiem ;] W "mojej" sytuacji musi być jak najtaniej ale nie najgorzej.

Z resztą co to za wymagania....rozumiem gdybym chciał przynajmniej te 1ghz na cl4...

A ja chcę tylko poprowadzić 2x1gb i 2x2gb na 1ghz.

Trafienie 2x2GB @ 1000 MHz i CL4 na AMD nie jest łatwe. Takie wymagania łatwiej spełnić przy 4x1GB.

@Gosu kombinuj z timingami te pamięci muszą robić przynajmniej 1100-1200 MHz. Tyle to nawet śmigają niektóre "zwykłe" A-Daty 800/CL5 ;]

Co do napięcia 24/7 to zależy na jakich to kościach... powiedzmy że można przyjąć max wartości tak do 2,2V i do 2,3V z nawiewem.

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PI powinno byc dobrym wyborem

Bo DDR2 jeszcze nie umarło i nadal ma sie dobrze :wink: a DDR3 stanie się popularne właśnie dopiero z nową platformą

Byc moze choc narazie spotykam sie z opiniami ze nowa platforma jest nieoplacalna wiec nie bardzo wplynie na DDR3 nie? =] a DDR3 z tego co widze juz i tak jest dosc popularne. Szczegolnie ze ceny spadly.

Czyli jak S775 + DDR3 umarlo? =]

Edytowane przez Vdrop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższym czasie chce zmienić pamięci na 2x2gb, zależny mi w głównej mierze na jak największym OC w cenie do 250zł. Zastanawiam się nad dwoma modelami:

G.Skill F2-8000CL5D-4GBPQ

G.Skill F2-6400CL4D-5GBPK

Które waszym zdaniem będą lepsze? Jeżeli nie te, to jakie alternatywne pamieci polecacie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodramy mam teraz i więcej tego ścierwa nie kupię.

a uzasadnij waść swoją tezę ;-). z radością poczytam.

do OC kupuje się inne ramki, goodramy to idealny wybór ale w kategorii value. uzywam w wielu kompach do klikania i jestem bardzo zadowolony. działają na kazdej najbardziej wybrednej plycie i nie robia dziwnych sensacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłeś lowend nie narzekaj, jezeli były bindowane jako 667/800 to nie musze się dobrze kręcić, ważne, żeby robiły to co w spd.

tak sie zastanwiam nad GR pro ale ddr3 ;)

sobih wiesz coś moze na ten temat ? ;)

bo ostatnio widziałem asusa p6t i znajome radiaxy :D

Dołączona grafika

ps

czemu nikt nie rzucił linkiem do cruciali 2x2 gb ?

2x2gb pc6400 ballistix at 1200mhz

Dołączona grafika

wprawdzie cl6 ale 1200 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi