BuMeL Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Eee jak masz 4x2 to podnieś napięcie na NB, ewentualnie przy podejrzeniu o uszkodzenia skatuj każdą z kolei memtestem. Nie wiem jak tam Bios w Asusie wygląda ale jak pamiętam to sporo modeli nie lubiło Wilków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 napięcia nb i cpu nb podniesione już dawno nadal kiszka, brak słów :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Najszybciej bledy wylatuja na #5 tescie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 wiem że w 5 testuje na 1000mhz i jest ok, ale 1066 wali bykami że szok, bardzo źle bo liczyłem że fsb pociągnę i procka pogonie a tu taka kiszka, cóż chyba trzeba pożegnać ddr2 i wskoczyć ddr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Tak to jest jak się bawicie jakimś badziewnym AMD. Kontroler w AMD nie jest na tyle mocny by dźwigać wysokie taktowania pamięci, a co dopiero 4x2 GB. Już nie mówiąc o tym, że każdy egzemplarz procesora inaczej będzie pamięci kręcił. Przetestuj pamięci na normalnej platformie intelowskiej 775 i zobacz czy walą błędami. Ale obstawiam, że na 99% wszystkie moduły są sprawne. W labie testujemy je na platformie Intela. A jakiego napięcia próbowałeś na pamięciach? Edytowane 1 Października 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) napięcie max 2,2v ale i tak to nic nie dawało, nie wiem czy kontroler badziewny czy ramy, cruciale śmigały bez problemu na 1110mhz i napięciu 2.1v wyciągnę jeszcze dwa moduły i sprawdzę XA muszę ci przyznać rację, pamięci ok, kontroler phenoma z [gluteus maximus] wzięty, parami moduły działają bez problemu na 1100mhz (przy 1,9v) razem wysypują się i kapa, goodram OK, phenom II kapa, tyle na podsumowanie, czyli jednak nie będzie zmiany na platformę ddr3 dla phenoma ale core5 od intela Edytowane 2 Października 2009 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ja tam bym brał LGA 775 albo 1366. 1156 pali sockety razem z prockami :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rostman Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Które bardziej się opłaca brać, bo cena taka sama? OCZ 2x2GB DDR II 1066 Reaper CL5 EPP 4GB 5 - 5 - 5 - 15 Napięcie pracy - 2,1 ~ 2,3 EPP - TAK czy A-Data VITESTA Extreme DDR2 4GB PC1066 4GB 5-5-5-15-2T EPP - TAK Nie wiem jakie napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Napisz jeszcze jakie oc Cie interesuje to lepiej bedziem mozna cos doradzic, ja ze swojej strony polece goodramy pro 2x2 1066. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ja też polecam PRO, ale mogę nie być 100% obiektywnym źródłem informacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 775 to ja już miałem, ostatecznie wykrzesałem 1040mhz przy 8gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rostman Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Mam OCZ 2x1GB DDR II 1066 Reaper CL5 EPP i wyciagaja max 1150 ale te nowe nie muszą. A OC na 1100 będzie ok, choć jak taka sama cena to jakie polecicie to wezmę. Edytowane 3 Października 2009 przez rostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Tak to jest jak się bawicie jakimś badziewnym AMD. Takie wypowiedzi mozesz sobie wsadzic w buty i mam w nosie Twoj szemrany autorytet na tym forum, wlasnie poczulem sie urazony jak pewnie niejeden inny uzytkownik platformy zielonych. Mam Goodramy PRO i kreca sie wysmienicie na moim "badziewnym AMD" ale nie w smak mi taka reklama, ktora sam sobie oraz firmie w ktorej pracujesz robisz. Uzytkownicy maja takie samo prawo do zakupu i uzywania obydwu platform i to nie od Nich ale miedzi innymi OD CIEBIE zalezy poprawnosc dzialania pamieci na obydwu kontrolerach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Mam OCZ 2x1GB DDR II 1066 Reaper CL5 EPP i wyciagaja max 1150 ale te nowe nie muszą. A OC na 1100 będzie ok, choć jak taka sama cena to jakie polecicie to wezmę. OC 2x1 nie pokrywa sie w zaden sposob do OC 2x2, wez goodramy. Edytowane 3 Października 2009 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Goodram PRO 1066 2x2 testowane są podczas produkcji na 1100, więc mają niepisany zapas. @BuMeL lol 1. jeśli emocjonalnie odczuwasz więź ze sprzętem to z bogiem ;] fanboy, nie umiesz być obiektywny, może warto sobie zrobić wakacje zdala od komputerów? a już utożsamianie pojedynczej wypowiedzi pracownika danej firmy na luźnym forum tematycznym ze stanowiskiem danej firmy jest śmieszne 2. ja mam autorytet? hmm pierwsze słyszę :] 3. to są fakty, AMD jest badziewne w tym momencie. Phenom II nie radzi sobie z 4x2 GB 1100, ma tez problemy z 4x2 GB 1066, a chipset X38/X48 Intela wyciska na 4x4 GB 1150 DDR stabilnie, czyli należy przemilczeć fakt, że AMD nie radzi sobie z podkręcaniem pamięci? Po latach stworzyli platformę, która nieśmiało konkuruje z 775. Już nie mówiąc, że i7 jest poza zasięgiem na długo. Nie biorąc pod uwagę wydajności inne wady to pobór i emisja ciepła, awaryjność płyt głównych większa niż u intela, emulowany kontroler pamięci z którym jest wiele problemów. Gorzej podkręca pamięci. Ode mnie zależy to, że AMD w dalszym ciągu nie ma kontrolera DDR3 w procesorze? :) Ode mnie zależy, że na AMD nie ma takich wyników OC pamięci jak na Intelu? Sorry, to w takim razie powinni zwolnić wszystkich pracowników firm produkujących pamięci, bo to samo jest na OCZ, Corsairach, G.skillach itp. :lol: Idąc twoim tokiem rozumowania, pamięci DDR3 o prędkości 2000 też mają poprawnie działać na podstawce AM3 na częstotliwości 2000 DDR? Cóż, jeśli coś jest niewykonalne, to już nie moja wina. AMD jest aktualnie badziewem, dobrym do tańszych komputerów, jednak większość entuzjastów wybiera platformy Intela. Nie jestem fanboyem, lubię to co się lepiej kręci, jest wydajniejsze, szczególnie w SuperPI. Jak AMD będzie lepsze od Intela jak za czasów dawnych 939, wtedy znowu będę Intela nazywał badziewiem, crapem i innym ustrojstwem. Swoją drogą by być sprawiedliwym można powiedzieć, że w i7 jest badziewiasty kontroler pamięci, co z tego, że jest to pierwszy kontroler DDR3, co z tego, że ma ogromną przepustowość, jak tego nie wykorzystuje... jest potwornie nierówny, większość procesorów ma ogromne problemy by zrobić 2000 stabilnie na 3x2 GB, na pełnych sześciu slotach jest to niemożliwe, ma też inne swoje wady. To w tym momencie obrażam wszystkich użytkowników i7? łącznie ze mną? :) To powiem więcej, jeszcze większym badziewiem jest 1156, bo przy wyższych MHz w Linxie palą się sockety Foxconna wraz z procesorami żywym ogniem, cóż ktoś dał ciała i zbyt pociął koszty przy projektowaniu podstawki... i to jest badziew. Uwielbiam się bawić sprzętem, to moja pasja i też praca, ale staram się obiektywnie podchodzić do wszystkiego i bez emocji :] Edytowane 3 Października 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ja nie faworyzuje ani platformy AMD ani INTELA a juz tym bardziej nie wypowiadam sie w taki sposob na temat zadnej z nich. Wszystko ma swoje wady i zalety ale nie mozna krytykowac wyboru uzytkownika bo akurat Ty testujesz na platformie konkurencji i dziala. Nie tak dawno bylem wlascicielem platformy na 775 i tez nie uwazalem AMD za crap. Jesli juz chcesz krytykowac to rob to subtelniej i bez odnoszenia sie do uzytkownikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Winą niestabilności w tym przypadku była platforma, to moja wina? moim zdaniem nie, poradziłem by sprawdził na innej platformie ramy by sprawdzić czy ramy nie są walnięte, a jak sie okazało nie były tak jak sądziłem. A kto jak nie użytkownicy testują to na platformach? Już na prawdę nie masz się czego czepiać. Ja tam żadnej platformy nie faworyzuje, tylko stwierdzam fakty, mnie to rybka, czy ktoś kupi AMD czy Intela, ale jak już się decyduje na jakąś platformę powinien być świadomy możliwości i ograniczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 cisza cisza a do mnie doszły ocz blade,, 2x2, low volatge 1150mhz,, nie wiem kiedy testy nie mam czasu za bardzo.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 cisza cisza a do mnie doszły ocz blade,, 2x2, low volatge 1150mhz,, nie wiem kiedy testy nie mam czasu za bardzo.. :( Ile dałeś za nie i gdzie kupiłeś? Ja mam je już dobre 2-3 m-ce i nie powalają mnie . Defaultowe 1150MHz, to maks co wycisnąłem. Może to wina płyty głównej, albo jej obecnego bios-u , ale nie chce mi się sprawdzać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 To powiem więcej, jeszcze większym badziewiem jest 1156, bo przy wyższych MHz w Linxie palą się sockety Foxconna wraz z procesorami żywym ogniem, cóż ktoś dał ciała i zbyt pociął koszty przy projektowaniu podstawki... i to jest badziew. Ze co? Topią się sockety od temperatury czy jak do cholery? :D Przecież plastik by musial mieć grubo ponad 100st żeby sie stopić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 (edytowane) Ile dałeś za nie i gdzie kupiłeś? Ja mam je już dobre 2-3 m-ce i nie powalają mnie . Defaultowe 1150MHz, to maks co wycisnąłem. Może to wina płyty głównej, albo jej obecnego bios-u , ale nie chce mi się sprawdzać :) kupiłem w uk. wyszły 320zł z przesyłkami. szybki test dzisiaj i boot na 1100+ ale bez stabilności :( na zabawę nie mam czasu. na szybko 480mhz 5-4-4-auto... 1,85v i przez nockę sobie polatają,, potrzeba mi 550 (proc x7).. rzuć screena z memseta w wolnym czasie.. jakieś podpowiedzi jak je ugryźć ? edit: ustawione 500x8 na procka, mem 1:1 5-4-4-4-auto i sobie lata Edytowane 8 Października 2009 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Mam mały problem po tym jak wymieniłem 1:1 z 4x1gb Kingston HyperX 5-5-5-15 1066 2,2v na Corsair XMS2 2x 2gb z nalepki widnieje i EPP 5-6-6-16 przy 2,1v chciałem wpierw zmienić timingi na 5-5-5-15 podniosłem napięcie do 2,2v i niestety nie działa bios wraca do poprzednich ostawień za każdym razem czy ma sens podnoszenie napięcia ? czy z tych pamięci nie uzyskam takich timingów ew. co jeszcze pozmieniać ? tyle mam opcji w biosie reszta sprzętu to GA-X48 DS5 +E8400 + tagan 530w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Mam 2 pytania: -na jakich kościach są Apogee GT 1066 MHz zestaw 2x2 GB? -czy będą działać w płycie Asusa P5E Deluxe na intelu X48? PZDR i dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 A co można powiedzieć o tych Patriotach? http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C0420219 Bo nigdzie nie mogłem znaleźć opinii na ich temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 http://www.allegro.pl/item835456880_crucia...oc1150_cl5.html czy aby to napewno micron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czy to, że moje pamięci podkręcają się tylko do 1066mhz, (czyli właściwie się nie podkręcają ) może być spowodowane kontrolerem na płycie głównej ? Czy ewentualna zamiana na płytę z kontrolerem intelowskim mogła by poprawić wyniki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ten Asus lubił niższe taktowania. Ale wymiana płyty dla większej wydajności pamięci to IMHO przesada. Swoja drogą - jaki jest fajny zestaw 1066 pod kątem wskaźnika oc/napięcie @ CL5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damian2072 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) Witam Posiadam memorki 2x2GB Goodrama 800 MHz CL5, jakie mogę zapodać bezpiecznie napięcie vdimm na codzień ? Edytowane 21 Marca 2010 przez Damian2072 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2010 (edytowane) witam (o rety, ale ten temat zdechl - czas odwiezyc, ale nie wiem, czy da sie z dobrym skutkiem) ... do rzeczy: chce kupic jakies 2x2gb 1066MHz cl5 do o/c na ~1100-1130 cl5 z rozsadnym napieciem (P35, E8xx). Co obecnie polecacie (dostepne w .pl)? Goodram pro 1066 cl5 orange widze ze niedostepny w agito (noe wiem od jak dawna), ddr2.pl jest juz ddr2 tylko z nazwy (prawie same ddr3 w ofercie). Doradzcie cos pls. Edytowane 27 Maja 2010 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2010 dziewczyny i chłopcy, nie kupujcie 2x2 jeśli już, to 4x1 2x2 to crapy jakich świat nie widział, no chyba, że OC was nie interesuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...