Skocz do zawartości
zumzum

Nietypowe I Trudne Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam starego mitsubishi DP73 ale jest porysowany. Znaczy sie mocno starta jest warstwa antyrefleksyjna i wyglada to brzydko. Czy ktos wie jak sie jej pozbyc? Mechanicznie czy chemicznie? Ja myslalem o starciu bardzo drobnym papiere sciernym lub pasta TEMPO. Jakies inne propozycje lub podpowiedzi?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jest mozliwe zobaczenia jak wyglada to zniszczenie?

Oczywiscie. Nie pytaj jak to zrobilem bo sam nie wiem. Prawdopodobnie jak nioslem monitor z auta do akademika to trzymalem kineskopem do brzucha i o zamek sie porysowal. Albo ktos mnie po prostu nie lubial bo bym rysy zauwazyl zaraz po wniesieniu monitora a nic takiego sie nei stalo. Dopiero kilka miesiecy pozniej to zobaczylem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie. Nie pytaj jak to zrobilem bo sam nie wiem. Prawdopodobnie jak nioslem monitor z auta do akademika to trzymalem kineskopem do brzucha i o zamek sie porysowal. Albo ktos mnie po prostu nie lubial bo bym rysy zauwazyl zaraz po wniesieniu monitora a nic takiego sie nei stalo. Dopiero kilka miesiecy pozniej to zobaczylem.

a moze pasta polerska albo cos takiego jak sprzedaja na ekrany telefonow komorkowych tylko ze to juz droga impreza

---

to chyba moja sygnaturka, bosze mamo jestem w telewizji :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czysty hardcore autopsji-naprawic nie mozesz, zrob to co ja

cif, szmatka w łape i zetrzec warstwe antystatyczną do konca.

ja porysowałem se monitor nec 19

1. zaraz po zakupie, przy przenosszeniu piznałekranem o wtyczke - efekt rysa 5 cm

2. w przeciagu 2-3 miesiecy czyszczenia papierem-recznikiem papierowym - tak tarłem ze dorobil sie setek rysek, ogolne wrazenie bardzo dupne, ale sie przywyczailem

a na koniec prawie użytkowania, z rok temu, w koncu, wziełem własnie cif, jakieś zrace [ciach!]o, i starłem warstwe antyrefleksyjną do konca

w efekcjie mialem szybe, odbijało sie w niej sporo(ale byłem przygotowany na wiecej :) ) oczywiscie stara rysa 5cm pozostała, wiec tylko to przeszkadzało(znaczy powinno, przyzwyczailem sie)

minusem jest zbierający się kurz, co 3 dni trzeba czyscic monitor porządnie

ZE ZDJĘC wygląda prawie identyko jak mój przed operacją z cifem

ps. zawsze można skołować poliwęglan, taki jak na lcd, z klejem, wyszukaj sprzedawce na allegro i niech cio skroi odpowiedni rozmiar i sprzeda. Widzałem efekty(reklama, ale sugestywna) i porysowane panele np dvd łatało w sposób niesamowity. okraniki klarowne jak szklo, bo klej wypełniał mikrorysy

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cif mowisz.... to nawet lepiej bo nie wiem gdzie szukac pasty polerskiej (pewnie w jakims samochodowym) a wielobranzowy mam pod domem :)

Poszukam tez tego poliwenglanu. Tylko raczej on wypelnia mikroryski a u mnie... bynajmniej nie sa mikro :)

Dzieki i dam znac jak wyszlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Bajerancko wyszlo. Te wszystkie rysy byly na warstwie antyrefleksyjnej. Cif i troche szorowania i monitor jak nowy. Troche bardziej sie blyszczy ale to moim zdaniem dodaje troche uroku wyswietlanemu obrazowi.

Mam nadzieje ze sie odpowiednio naciesze monitorem bo przy wyzszych odswiezaniach niemilosiernie piszczy mi jakas cewka. Ale poki co jestem bardzo zadowolony z rezultatu. DZIEKI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi