Turambar Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 witam, wlasnie zmniejszylem na moim domowym serverku napiecia wentylatorow na zasilaczu i procku na 7v. Uzylem do tego diod prostowniczych 0.7V (lutowane szeregowo, po 7 sztuk na kabel zasilajacy). Komp to P120 puszczone na 100mhz, 32 ram, hdd 850mb, 2 sieciowki. wyjalem nawet karte graf, zeby mniej pradu zarl :wink: ... na procku wsadzilem radiator od d700 i jakis gowniany wentylatorek.... teraz jest super cichutko teraz :lol: a teraz pytanie: czy moge spokojnie spac wiedzac ze nic spłonie? :) komp chodzi 24/7, stoi daleko od kaloryfera.... niestety nie wiem jakie komp ma temp.. nie ma czujnikow :( prosze o opinie. z gory thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 z tego co pamietam to p120 chodzily nawet firmowo bez wentylatrow, z radiatorami oczywiscie tak, ale nawet wystarczy moim zdaniem radiator od starego durnia/celka i bedzie smigac. na marginesie temat chlodzenia serwerow low-end byl juz nie raz poruszany, wiec moze by tak uzyc opcji szukaj ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 ja widzialem serwer 2*p166 z duzymi radiatorami i bylo spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turambar Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 bardziej dla mnie wazna jest dla mnie temp. zasilacza - czy zasilacz chodzac 24/7 wytrzyma przy wentylatorku 7V? dzieki.. prosze o wyrozumialosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 A mnie zastanawia, po cholerę ładowałeś te diody, jak w molexie (wtyczce zasilającej HD) masz 7V ??? 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 A mnie zastanawia, po cholerę ładowałeś te diody, jak w molexie (wtyczce zasilającej HD) masz 7V ??? 8O 8O 8O z czego pamietam , to na moim (AT) zasilaczu np. nie moge ustawic 7v na molexach :? - dziwne :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Fakt, ten komp jest raczej na AT, nie wiem, czy tam jest 7V w molexie. Nie pomyślałem- mea culpa :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 turambar sprawdz reka czy ten zasilacz sie mocno grzeje. Jak jest goracy to nie daje rady jak tylko cieply to ok. Musisz sam wyczuc nikt ci nic nie zagwarantuje. Jak sie nie boisz (ze sie nieoczekiwanie zjara) to przetestuj go ze 12h pod pelnym obciazeniem (procek odkrecony stress itd). Jak to przejdzie to potem, zasilajac niewiele robiacy serwer, da sobie rade. ps sa spore szanse ze te 7V w pelni wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turambar Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 po 12 h normalnej pracy zasilacz jest prawie zimny,wiec powinnien pociagnac... :roll: dzieki za opinie :D pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turambar Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 po 12 h normalnej pracy zasilacz jest prawie zimny,wiec powinnien pociagnac... :roll: dzieki za opinie :D pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 moj 300W zasilac chlodze jednym wentylatorkiem na 5V i zawsze temp jest taka sama (wiatrak wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 U mnie na starym zasilaczu AT 200W dało się na molexie uzyskać 7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 czegoś nie kumam - na każdym molexie jest 5v i jest 12v a międziy nimi musi być 7v - tak mi sie wydaje ???? I to nezależnie czy to AT czy ATX bo molexy te same.... Więc o co wam chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 troche dla rozjasnienia tematu zasilania: http://www.hardwarebook.net/connector/powe...r/atxpower.html http://www.hardwarebook.net/connector/pc/m...boardpower.html plus do tego w zasilaczu (po roebraniu) u mnie sa np. takie napiecia -3,3V, co pozwala na wszelkie kombinacje napieciowe od 3,3V do 24V, dokladny opis jak laczyc kabelki juz byl poruszany, wystarczy poszukac w archiwum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiak Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 bardziej dla mnie wazna jest dla mnie temp. zasilacza - czy zasilacz chodzac 24/7 wytrzyma przy wentylatorku 7V? powinien ( choc kazda zasilka inna ). Moja buda jest z czasow 386sx :D Nie wiem co to za zasilacz ale dziala od ponad roku BEZ ZADNEGO wiatraczka, jest coprawda cieply.. ale sprawny ( obciazenie : mobo , ant266 ,3xhdd , 2xlan , grafa ati 4mb) Na preocku tylko radiator wielkosci pudelka zapalek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...