Paggi Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Witam wszystkich :lol2: Mam BIG problem z wgraniem Win XP (jakiegokolwiek na tego lapka). Ogólnie jeśli ktoś ma zamiar pisać o N-Lite i tego typu sprawach to od razu mówię - to nie pomaga. Próbowałem już z Win XP Home i Professional, z SP2 i bez - dalej nic, nie widzi żadnej partycji nawet po wypaleniu płytki za pomocą programu N-Lite ze sterownikami AHCI. Otóż wiem że w nowszych wersjach Acer'ów są nowsze wersje bios'ów i wystarczy w nim przestawić na IDE i wszystko śmiga jak marzenie (wiem bo zrobiłem to mojemu kumplowi i nie trzeba się bawić w problemy tego typu jak opisałem wyżej). A zwracam się z prośbą o wytłumaczenie jak sfleszować BIOS w tym lapku. W tej sprawie jestem akurat zielony i prosił bym o dokładne wytłumaczenie :wub: Nową wersję BIOSU już mam tylko teraz jak ją wgrać?? Z góry dzięki za pomoc B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Witam wszystkich :lol2: Mam BIG problem z wgraniem Win XP (jakiegokolwiek na tego lapka). Ogólnie jeśli ktoś ma zamiar pisać o N-Lite i tego typu sprawach to od razu mówię - to nie pomaga. Próbowałem już z Win XP Home i Professional, z SP2 i bez - dalej nic, nie widzi żadnej partycji nawet po wypaleniu płytki za pomocą programu N-Lite ze sterownikami AHCI. Otóż wiem że w nowszych wersjach Acer'ów są nowsze wersje bios'ów i wystarczy w nim przestawić na IDE i wszystko śmiga jak marzenie (wiem bo zrobiłem to mojemu kumplowi i nie trzeba się bawić w problemy tego typu jak opisałem wyżej). A zwracam się z prośbą o wytłumaczenie jak sfleszować BIOS w tym lapku. W tej sprawie jestem akurat zielony i prosił bym o dokładne wytłumaczenie :wub: Nową wersję BIOSU już mam tylko teraz jak ją wgrać?? Z góry dzięki za pomoc B-) Zrob jakas bootowalna CD i umiesc na niej swoj bios oraz flash'er(program do flash'u) . Odpal z CD i wejdz w program flasciach!acy a potem odpal wersje biosu do flashowania. Na pweno dolaczony jest plik .txt READ ME ( do tego archiwum) i tam jest opisane jakich komend powiniejes urzyc w Dosie gdy juz jestes w programie flash'ujacym, lub czasami na stronie producemta jest aplikacja ,ktora zrobi to z poziomu Win (np u ASUS'a) -sciagnij i zobacz. ZALECANY JEST BACKUP STAREGO BIOSU...... Edytowane 28 Stycznia 2008 przez makaron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) przecież Ty masz nowy model laptopa... dziwi mnie to, że się nie daje - no, ale są różne kwiatki ;) czy będziesz miał w biosie opcję wyłączenia Enhanced SATA; to nie wiem, czy zależy to od wersji biosu czy raczej od modelu chipsetu - spróbować możesz jeżeli masz jeszcze windowsa to w tym zipie są pliki do flashowania z poziomu systemu - katalog Winflash32/64 odpalasz exe i po problemie jeżeli nie masz systemu musisz jak kolega pisał zrobic płytkę botowalną z DOSem, lub użyć płytki Win98 i uruchomić ją z obslugą CDrom; po załadowaniu się wiersza zmienić płytkę, przejść na odpowiedni napęd i uruchomic plik phlash16.exe możesz jeszcze skombinować Vista CE - była w którymś Chipie - taki okrojony Windows Live - startuje z płyty Edytowane 28 Stycznia 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paggi Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zrob jakas bootowalna CD i umiesc na niej swoj bios oraz flash'er(program do flash'u) . Odpal z CD i wejdz w program flasciach!acy a potem odpal wersje biosu do flashowania. Na pweno dolaczony jest plik .txt READ ME ( do tego archiwum) i tam jest opisane jakich komend powiniejes urzyc w Dosie gdy juz jestes w programie flash'ujacym, lub czasami na stronie producemta jest aplikacja ,ktora zrobi to z poziomu Win (np u ASUS'a) -sciagnij i zobacz. ZALECANY JEST BACKUP STAREGO BIOSU......Dzięki za opowiedź Teraz mała prośba. Mógł byś mi dokładnie opisać jak zrobić tą botowalną płytę bo właśnie tego nie potrafię zrobić. Z poziomu Visty nie mogę go sfleszować wyskakuje failed. Napisz mi dokładnie jak zrobić taką płytkę punkt po punkcie jeśli to nie problem dla Ciebie - bo walczę z tym laptopem od 4 dni. W tym problem że on ma wersję biosu 1.13 a muszę mieć 1.22 żeby można użyć funkcji wyłączenia SATa'y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Dzięki za opowiedź Teraz mała prośba. Mógł byś mi dokładnie opisać jak zrobić tą botowalną płytę bo właśnie tego nie potrafię zrobić. Z poziomu Visty nie mogę go sfleszować wyskakuje failed. Napisz mi dokładnie jak zrobić taką płytkę punkt po punkcie jeśli to nie problem dla Ciebie - bo walczę z tym laptopem od 4 dni. W tym problem że on ma wersję biosu 1.13 a muszę mieć 1.22 żeby można użyć funkcji wyłączenia SATa'y. Osobiscie do wszelkich laptopowych flash'ow urzywam (tak jak Burns wspomnial) Bootowalnej Win 98 (www.cdrinfo.pl - dzial artykuly/poradniki). Jak chcesz to urzyj NERO lub UltraISO, nlite lub innego boot cd creatora (masa w sieci) W tych przypadkach musisz miec dyskietke startowa (pobierz z netu w google wpisz windows start disk). Nastepnie wrzuc co tam chcesz na ta plyte i wypal. Wiecej na cdrinfo. Prosty sposob to sciagniej plyte servisowa Hirens Boot Disk i wypal masz tam wszytko a twoj bios mozesz miec na C:\ i gdy wejdziesz we flashera ktory opisal Burns to wskarzesz mu pozycje biosu(tego do twego lapka) na dysku C:\ (lub jakim klowiek tam ). Sposobow tworzenia boot cd jest cala masa. (dysk Win xp i naprawa tez jestes w konsoli ktora widzi dyski i wtedy wejdz na flasher z X:\ (gdzie x to dysk na ktorym jest flasher i jazda) Ps. Jak bys cos bylo nie tak to pisz. Edytowane 28 Stycznia 2008 przez makaron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...