Skocz do zawartości
netmajor

Dysk A Laptop

Rekomendowane odpowiedzi

witam

myślę o kupnie używanego laptopa max 1500zł...Dell d600,Hp nc6000 lub Ibm t40,ale wszystkie maja małe dyski.I tu moje pytanie:

Czy każdy dysk 2,5" będzie pasował do laptopa? czy są specjalne dyski do laptopów?przez jakie łącza się podłącza dyski i na jakich łączach powinienem szukać dysku do tych laptopów?

Z góry dzięki za info ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są i były dyski 2,5 na złączu ATA (to szersza taśma) i takie mają te laptopy,które wymieniłeś

( ATA_technologia )

od jakiegoś czasu sprzedawane są również dyski 2,5 na interfejsie SATA - ale to nowszy standard w nowszych notebookach - wszedł do laptopów sporo później niż do stacjonarnych ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie kojarzycie czy w IBM T40 można wsadzic dwa dyski ? Bo słyszałem coś takiego... ?

Można. Dysk można włożyć w "multibay", w miejsce napędu. Problem w tym że do tego potrzeba specjalną obudowę. Jak poszukasz w internecie to znajdziesz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre notebooki/laptopy oferują możliwość 2 dyski i napęd, ale musiałbyś poszukać. Możliwe, że w cenie 1500zł możesz nie znaleźć, ale mogę się mylić. Trzeba szukać.

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat.

Czy we wszystkich laptopach jest możliwość bootowania/instalacji systemu na dysku zewnętrznym podpiętym pod USB? Pytam, bo będę miał laptopa generalnie przeznaczonego do pracy z dedykowanym oprogramowaniem oraz zakazem instalacji czegokolwiek (!), a po powrocie do domu chcę go poużywać też do innych celów nie ingerując w oryginalny dysk wewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dwa dyski lub dysk i naped? Czy mozna miec dwa dyski i naped?

Nie.

a) Dysk + Napęd

b) Dysk + Dysk

c) Dysk + Bateria

btw. Każdy dysk 2.5 z odpowiednim interfejsem. Wszystkie podane przez ciebie modele laptopów mają dyski PATA (zwykłe ata)

Zawsze też można używać dysku w kieszeni na USB 2.0 T4X bootują z takiego bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

a) Dysk + Napęd

b) Dysk + Dysk

c) Dysk + Bateria

Niestety ale sa modele , ktore maja po 2 napedy(CD/DVD) (Lewa - Prawa strona) . Ktorys z IBM/Lenovo posiadal takie gadzety - laptop byl chyba w klasie biznesowej (chyba IBM T/R).

ok rok temu bylo pare modeli na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale sa modele , ktore maja po 2 napedy(CD/DVD) (Lewa - Prawa strona) . Ktorys z IBM/Lenovo posiadal takie gadzety - laptop byl chyba w klasie biznesowej (chyba IBM T/R).

ok rok temu bylo pare modeli na allegro.

Nie było takiego modelu, jeśli mi nie wierzysz na słowo to ogranij to:

http://shop.lenovo.com/us/notebooks/thinkpad

Od zawsze używam laptopów IBM i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Była kiedyś nawet taka gruba krowa jak IBM 380XD, która cieżarem i grubością wgniatała w ziemię co miała 2 napędy, ale po jednej stronie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było takiego modelu, jeśli mi nie wierzysz na słowo to ogranij to:

http://shop.lenovo.com/us/notebooks/thinkpad

Od zawsze używam laptopów IBM i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Była kiedyś nawet taka gruba krowa jak IBM 380XD, która cieżarem i grubością wgniatała w ziemię co miała 2 napędy, ale po jednej stronie:)

Niestety ale nic nie moglem znalezc i tym samym niemam dowodu. Napewno to nie bedzie zaden ze strony IBM/Lenovo US gdyz widzialem go na allegro ok lipca 2006r oraz na compusa.com i byl to laptop maxymalnie Pentium M(jak nie P4) (czyli ze starej technologii). Ale ...... niemoge nic znalezc wiec tutaj legne:) Edytowane przez makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi