netmajor Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 witam myślę o kupnie używanego laptopa max 1500zł...Dell d600,Hp nc6000 lub Ibm t40,ale wszystkie maja małe dyski.I tu moje pytanie: Czy każdy dysk 2,5" będzie pasował do laptopa? czy są specjalne dyski do laptopów?przez jakie łącza się podłącza dyski i na jakich łączach powinienem szukać dysku do tych laptopów? Z góry dzięki za info ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) są i były dyski 2,5 na złączu ATA (to szersza taśma) i takie mają te laptopy,które wymieniłeś ( ATA_technologia ) od jakiegoś czasu sprzedawane są również dyski 2,5 na interfejsie SATA - ale to nowszy standard w nowszych notebookach - wszedł do laptopów sporo później niż do stacjonarnych ;) Edytowane 28 Stycznia 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 bez problemu dokupisz dysk .... wszystkie 2.5" sa do laptopow... jedynie jak pisał Burns patrz na interfejs (ata czy sata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A czy nie kojarzycie czy w IBM T40 można wsadzic dwa dyski ? Bo słyszałem coś takiego... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A czy nie kojarzycie czy w IBM T40 można wsadzic dwa dyski ? Bo słyszałem coś takiego... ?Można. Dysk można włożyć w "multibay", w miejsce napędu. Problem w tym że do tego potrzeba specjalną obudowę. Jak poszukasz w internecie to znajdziesz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Czyli dwa dyski lub dysk i naped? Czy mozna miec dwa dyski i naped? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Niektóre notebooki/laptopy oferują możliwość 2 dyski i napęd, ale musiałbyś poszukać. Możliwe, że w cenie 1500zł możesz nie znaleźć, ale mogę się mylić. Trzeba szukać. Edytowane 9 Lutego 2008 przez truman20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Podepnę się pod temat. Czy we wszystkich laptopach jest możliwość bootowania/instalacji systemu na dysku zewnętrznym podpiętym pod USB? Pytam, bo będę miał laptopa generalnie przeznaczonego do pracy z dedykowanym oprogramowaniem oraz zakazem instalacji czegokolwiek (!), a po powrocie do domu chcę go poużywać też do innych celów nie ingerując w oryginalny dysk wewnętrzny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeanx Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 od kilku lat raczej jest taka opcja :wink: pod warunkiem, ze Ci hasla na bios nie zalożą i nie wyłączą tej opcji :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Czyli dwa dyski lub dysk i naped? Czy mozna miec dwa dyski i naped? Nie. a) Dysk + Napęd b) Dysk + Dysk c) Dysk + Bateria btw. Każdy dysk 2.5 z odpowiednim interfejsem. Wszystkie podane przez ciebie modele laptopów mają dyski PATA (zwykłe ata) Zawsze też można używać dysku w kieszeni na USB 2.0 T4X bootują z takiego bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Nie. a) Dysk + Napęd b) Dysk + Dysk c) Dysk + Bateria Niestety ale sa modele , ktore maja po 2 napedy(CD/DVD) (Lewa - Prawa strona) . Ktorys z IBM/Lenovo posiadal takie gadzety - laptop byl chyba w klasie biznesowej (chyba IBM T/R). ok rok temu bylo pare modeli na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Niestety ale sa modele , ktore maja po 2 napedy(CD/DVD) (Lewa - Prawa strona) . Ktorys z IBM/Lenovo posiadal takie gadzety - laptop byl chyba w klasie biznesowej (chyba IBM T/R). ok rok temu bylo pare modeli na allegro. Nie było takiego modelu, jeśli mi nie wierzysz na słowo to ogranij to: http://shop.lenovo.com/us/notebooks/thinkpad Od zawsze używam laptopów IBM i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Była kiedyś nawet taka gruba krowa jak IBM 380XD, która cieżarem i grubością wgniatała w ziemię co miała 2 napędy, ale po jednej stronie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) Nie było takiego modelu, jeśli mi nie wierzysz na słowo to ogranij to: http://shop.lenovo.com/us/notebooks/thinkpad Od zawsze używam laptopów IBM i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Była kiedyś nawet taka gruba krowa jak IBM 380XD, która cieżarem i grubością wgniatała w ziemię co miała 2 napędy, ale po jednej stronie:) Niestety ale nic nie moglem znalezc i tym samym niemam dowodu. Napewno to nie bedzie zaden ze strony IBM/Lenovo US gdyz widzialem go na allegro ok lipca 2006r oraz na compusa.com i byl to laptop maxymalnie Pentium M(jak nie P4) (czyli ze starej technologii). Ale ...... niemoge nic znalezc wiec tutaj legne:) Edytowane 13 Lutego 2008 przez makaron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...