Skocz do zawartości
sakuradb

Start Windowsa Ponad 5 Minut Nienormalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie zakupiłam nowy komputer w vobisie na początku nie było problemów z windowsem. Po jakimś czasie windows xp zaczął uruchamiać się ponad 5 minut. Autostart czysty, virusów zero, przywracanie systemu nie działa. Nie wiem co się dzieje może ktoś zdoła mnie naprowadzić. Raz go odłączyłam zawiozłam do vobis to u nich po włączeniu uruchomił się normalnie. Przywiozłam go do domu i było wszystko w porządku ale wczoraj problem się ponowił. Pan w vobisie naprowadził mnie że to może być wina modemu (vectra modem telefoniczny motoroli). Radził mi odłączyć modem i podłączyć go za pomocą usb, wczoraj sprawdziłam prawdziwość teorii która okazała się felerna, nie ma to żadnego wpływu na długość uruchamiania. Komputer po uruchomieniu działa bez żadnych problemów, problem tkwi w dłuuuuugaśnym uruchamianiu. Nawet mój stary komputer nie uruchamiał się tak długo, podłączony do tego samego modemu. Czy mógłby mi ktoś może poradzić, czy konieczna jest reinstalacja windowsa czy może problem może tkwić gdzie indziej. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam moze to glupie pytanko nie mialam z tym programem doczynienia i niestety nie wiem jak to sprawdzic :( OK znalazlam ale ta operacja nic nie dala wrecz odnioslam wrazenie ze jeszcze dluzej sie uruchamial

Edytowane przez sakuradb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak 5 minut trwa uruchomienie w sensie do momentu pojawienia sie paska startu na pulpicie w miedzy czasie po pokazaniu sie loga windows xp pojawia sie czarny ekran tu trwa to dosc dlugo pozniej pojawia sie powitalny ekran windowsa i tez trzeba czekac pozniej sama tapeta pulpitu z kursorem i po jakims czasie dopiero uruchamia sie reszta co do tego programu to ten ekran pojawia mi sie po next boot+driver delays i zwiazanym z nim restartem kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co sie stalo w pewnym momencie zaczal uruchamiac sie ponad 10 minut, pozniej niechcial sie wogole uruchomic to go wylaczylam w pieruny a po wlaczeniu go spowrotem wlaczy sie tryb awaryjny przywracanie systemu i chodzi normalnie zobaczymy jak dlugo tfu tfu oby na zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usun z katalogu prefetch wszystkie pliki

windows\prefetch

uruchom system ponownie, sam start bedzie blyskawiczny

Ja jako ciekawostke podam, ze 30sek po usunieciu prefetcha system umarl, tj byla zwiecha i po resecie niebieski bsod albo w ogole czarny ekran sie pojawial. Po dluzszym cudowaniu z nadpisywaniem felernych plikow, udalo mi sie przywrocic go do zycia za pomoca "ostatnia dzialajaca konfiguracja" :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro w miarę coraz dłuższej pracy jest gorzej, a po wyłączeniu/odpoczynku jest ok, to stawiałbym na jakiś problemik sprzętowy. Może się cosik przegrzewa (dysk?) ... W serwisie odpalali zimnego kompa :) Speedfan?

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usuniecie zawartosc katalogu prefetch nie moglo miec nic z tym wspolnego ;]

chyba ze jestes jakims wyjatkiem :lol:

Znowu usunalem, znowu to samo bylo :D

System mam juz ponad dwa lata, a ostatni reset byl pod koniec wrzesnia (no, czasem mu hibernacje dam, zeby odpoczal :lol:), opera zjada mi ponad 300mb ramu, wiec nic mnie w tym umierajacym systeme nie zdziwi ;)

ehh trzeba bedzie format zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam prefetch w ogóle wyłączony, po cholere to komu :lol:

system ładuje mi się 27 sekund od wcisnięcia power.

sprawdź sterowniki, sprzęt USB, miałem kiedyś tak, że sterownik od dźwięku gryzł się z dyskiem pod usb, przez to system uruchamiał się właśnie około 5 minut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiazujac do tematu moge powiedziec, ze moj system laduje sie ponad 2 minuty. Dokladnie chodzi o moment gdy znika logo windows i teoretycznie powinien pojawic sie ekran logowania. Na moim sprzecie pokazuje sie natomiast okno z informacja ze trwa ladowanie systemu i tu mijaja te 2 minuty z ogonkiem po czym dopiero mozna sie logowac. Szczerze mowiac nie wiem w czym tkwi przyczyna. Na poczatek powylaczalem zbedne uslugi po czym wrocilem do standardowych. Zadnej zmiany. Wyczyscilem prefetch, zdefragmentowalem twardego i nic. Odpalilem Bootvis i sie okazalo, ze najwiecej czasu schodzi na etap logowania i uslug z nim zwiazanych (Logon & Service = 108sek:P). Dziwna sprawa gdyz wczesniej mialem wylaczone prawie wszystkie zbedne uslugi i efekt byl ten sam. Dodam moze do tego wszystkiego, iz razem z systemem nie laduja mi sie zbedne programy. Ot tylko zapora, antywirus no i sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze jak bede w domu, bo akurat tego nie wzialem pod uwage, ale to tylko z tego wzgledu ze takiego zestawu, AVG + Segate uzywam odkad tylko pamietam i zadnych utrudnien nie bylo. Wrecz przeciwnie system smigal az milo, a to stalo sie tak nagle z dnia na dzien i i dlatemu sie dziwie. napisze co wyszlo z tego wylaczenia antywirusa i zapory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Odpalić windowsa.

2. Odpalić panel sterowania/Opcje folderów/zakładka Widok.

Tu odznaczamy ukryj chronione pliki systemu operacyjnego, oraz zaznaczamy Pokaż ukryte pliki i foldery.

Klikamy zastosuj.

3. Otwieramy partycję systemową(domyślnie C:).

4. Szukamy pliku boot lub boot.ini

5. Otwieramy go klikając 2-krotnie

6. Do ostatniej linijki:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

dodajemy komendę noguiboot

Wygląd linijki po edycji(możecie skopiować):

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect/noguiboot

7. Zapisujemy zmiany(Ctrl+S), po czym zamykamy plik(Alt+F4).

8. Wracamy do punktu 2. by ukryć pliki systemu operacyjnego.

9. Restartujemy komputer.

10. Cieszymy się brakiem pasków.

Powino tez przyspieszyc ładowanie systemu jak cos powodzenia a najlepiej format :) i zobaczyc co jest wogle grane na nowym systemie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi