t0bi Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Witajcie. Potrzebowałem dysku do serwera domowego i znalazłem gdzieś w szufladzie seagate 40GB. Dysk miał urwany 1 pin, więc go przylutowałem i działa. W biosie go wykrywa, system zainstalowany, badów nie ma... Jednak martwi mnie to: Co Wy na to ? Próbowałem już różnych taśm i sprawdzałem na dwóch komputerach. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 a co na tym serwerze chcesz postawić? usuń mbr, skasuj tablice partycji, założ nową jedną partycję i zformatuj na FAT16, i spróbuj jeszcze raz zrobić test odczytu/zapisu. Może też innym programem, np sisoft Sandra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Na tym kompie ma stać serw do csa 24/7 - Reszta configu będzie następująca: Pentium III 750Mhz s370 256MB SDRAM DFI CA33 Powyższy dysk Enlight 300W Usuwałem kontrolery z menedżera, ustawiałem "DMA, jeśli dostępne", instalowałem x razy sterowniki via 4in1, czyściłem mbr, jeździłem po dysku HDD Regeneratorem i wiele innych rzeczy. Już nie mam sił się z tym bawić, najwyżej mapy będą się trochę dłużej wczytywały, reszta będzie ok - tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli chodzi o system na tym dysku to da się na tym pracować, tylko przy byle jakim kopiowaniu plików użycie CPU to 100%, podczas słuchania muzy 15-20%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 No to pewnie dysk jest walnięty, skoro tyle kombinacji i nic. Przy takiej prędkości to się raczej do niczego nie nadaje, to już karty pamięci są szybsze. Zrobiłem test dysku 40GB tylko że samsung i wyszedł index 22MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Dysk chodzi w UDMA 0, a powinien w UDMA 5, sam zaznaczyłeś to ramką. Ja podejrzewam, że dalej mazz coś z tym pinem. Zobacz jak masz ustawione w Biosie, ewentualnie sróbuj wymusić UDMA 5 na dysku w MU we włściwościach kontrolera. Transferu nie będziesz miał większego jeśli dysk dalej będzie pracował na UDMA 0. Co do samego dysku, to masz 22 bady ale to stary dysk, więc jest duże prawdopodobieństwo, że pojawily się od starości... nie powiedziane jeszcze, że to już czas na jego śmierć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alana Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 sciagnij se programik MHDD i nim wyzeruj dysk [opcja erase] na stronce ceagate byly tez takie programiki do wymuszania trybu DMA w furmware dysku, mhdd o ile pamietam tez to potrafi sprobuj tym i sprawdz czy napewno dobrze polutowales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Polutowane dobrze, sprawdzałem nawet miernikiem ciągłość obwodu na poszczególnych pinach i jest ok. Po szkole sprawdzę te programy. Wielkie dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...