CeglA Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Mam monitor SONY Multiscan E400 Trinitron. Moj poprzedni LG dziwnie szybko padl. Problem wyglada nastepujaco: od samego poczatku co jakis czas(5-10min),caly obraz zaczyna sie trzasc ,traci ostrosc i widac na nim dziwne "morki". Sprzet byl nawet oddany do serwisu,ale tam nic nie stwierdzili. Po podlaczeniu innego monitora 19' firmy LG ,sytuacja dokladnie sie powtorzyla! Te same problemy z obrazem ,i tak juz jest od kilku lat... . Czego to moze byc wina? Kolega zasugerowal kupno UPSa ,ktory stabilizuja napiecie,bo to wlasnie moze byc przyczyna,co Wy na to?? Nie chcialbym niepotrzebnie wydac kasy,ale jednoczesnie musze pozbyc sie tego problemu,bo zaraz zamiast upsa,bede potrzebowal porzadne okulary :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Hehe mam to samo i wiem co to jest. Zmienilem monitor i to samo. A winny jest.... Mieszkam w bloku i w scianie za komputerem jest w klatce transformator. I on jeb... Przenioslem monitor gdzie indziej i jest spokoj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrczak Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 hmmm, mysle ze jest to cos baardzo podobnego jak ma moj kumpel, mianowicie drgania moga byc powodem niedaleko zamieszczonego zrudla fali elektromagnetycznej, co do usuniecia tego mysle ze jest ptrzebny ekran kory by to odbijal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Hehe mam to samo i wiem co to jest. Zmienilem monitor i to samo. A winny jest.... Mieszkam w bloku i w scianie za komputerem jest w klatce transformator. I on jeb... Przenioslem monitor gdzie indziej i jest spokoj.U mnie monitor stoi przy scianie dzialowej,za ktora mam kuchnie :D Tez mieszkam w bloku,i moze to wina zbyt duzego napiecia jakie moge miec w gniazdku? Zaraz jeszcze przestawie monitor i zobacze jak bedzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 A nie masz przypadkiem w niedalekiej odległosci głośników?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 glosniki mam przy samym monitorze...ale nie mam zbytniej alternatywy.. Zreszta wiekszosc trzyma chyba glosniki obok monitora i nie ma z tego powodu problemow(moge sie mylic :) )? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 glosniki mam przy samym monitorze...ale nie mam zbytniej alternatywy.. Zreszta wiekszosc trzyma chyba glosniki obok monitora i nie ma z tego powodu problemow(moge sie mylic :) )?Jak do mojego soniaka zblize glosniki na odległosc 30-40 cm to obraz dostaje wariacji, wiec mozesz sprobowac odsunac je na chwile. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 przestaw monitor w inne miejsce na pewno masz w poblizu cos co emituje duze pole elektromagnetyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Zadnych urzadzen w poblizu monitora ,oprocz glosnikow nie ma. Przestawilem monitor w inne miejsce i obraz faktycznie zyleta(nawet gdy obok postawilem glosnik :?: ). Problem w tym ze niestety monitor musi stac w tym miejscu co do tej pory,ze wzgledu na meble jakie mam w pokoju. Sa moze jakies ekrany przeciw tym zakluceniom?jezeli tak to gdzie mozna je dostac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 a za sciana kuchnia z lodowka co?? A jeszcze lepiej mikrofala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 No mikrofala niby jest za sciana,ale ciut wyzej i troche z boku :) . Na wysokosci monitora od zawsze stoi kuchenka gazowa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 a ja mam transformator ponizej calego kompa w odleglosci pol metra i jak czasem sie zacznie czesc to liter nie widac. Caly obraz drzy. Pole elektromagnetyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Sa moze jakies ekrany przeciw tym zakluceniom?jezeli tak to gdzie mozna je dostac? SPRAWDŹ czy masz w kontakcie SPRAWNE uziemienie - bo bez tego nic nie zmienisz !!! Można prubować ekranowania - kup srebrzanke (lakier) - ale najpierw musisz sprawdzić czy przewodzi prąd (sądy miernika do puchy, i omomierz - powinna przewodzić prawie jak drut alu) - następnie zdejmij obudowe, dokładnie umyj (spirytus), pomaluj ją od środka srebrzanką (2-3 warstwy) a potem na kleju przewodzącym wklej kabel, i podłącz do masy zasilania - U mie pomogło..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrczak Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 problemem nie musi byc cos "blisko" moze to byc np. "sibi radio" po drugiej stronie ulicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 :arrow: mialem (mam) ta sama sytuacje. pisalem juz kiedys o tym (rok 2002) na forum. przedstawialo sie to mniej wiecej tak: "'Był to monitor firmy LG, model Flatron 775FT. Problem polegał na tym, iż w rozdzielczościach: - 800x600 i niższych obraz zachowywał się normalnie - 1024x768 obraz lekko drgał, można było pracować w miarę normalnie - 1152x864 obraz drgał, nie można było pracować - 1280x1024 obraz drgał, nie można było pracować Konfiguracja komputera przedstawiała się wtedy następująco: Pentium II 400 MHz, DFI PA61, DIMM 128 Mb, ATI Rage Fury 128 32 Mb, Fujitsu 8,4 Gb, LG Flatron 775FT i reszta nieistotnych podzespołów. Monitor z komputerem ustawiony był w pokoju od strony ruchliwej ulicy. Za oknem biegły i biegną przewody niskiego napięcia i wisi satelita. Zacząłem więc szukać sposobu na rozwiązanie problemu. Odświeżanie ustawione zostało na max tj. 85 Hz, obraz dalej drgał. Postanowiłem więc pożyczyć od kumpla jego grafikę (podajże Elza Elazor II 16 Mb pamięci). Kartę zainstalowałem i odświeżanie ustawiłem na max, obraz nie zmienił się - drgał, powróciłem spowrotem do swojej ATI. Pomyślałem, że drganie może być spowodowane zasilaniem. Pociągnąłem więc przedłużacz do gniazdka sąsiadki z klatki, myśląc że może być podłączona do innej fazy niż ja. Jednak obraz jak drgał, tak było dalej. Podłaczyłem monitor do UPS'a, drgania nie ustępowały. Zgadałem się z kumplem i zanieśliśmy mój monitor do jego domu (ok. 300 m ode mnie). Podłączyliśmy go i ku zdziwieniu, obraz nie drgał. Szukałem więc dalszego rozwiązania (przecież monitor nie będzie stał u kumpla ). Zaniosłem więc go do kuchni w moim mieszkaniu. Podłączyłem, sprawdzam obraz - nie drga. Ale komputer nie mógł stać w kuchni i powrócił na swoje miejsce do pokoju. Zrobiłem ekran przeciwzakłóceniowy z aluminium, jednak drgania nie ustępowały. Używałem listwy z filtrem przeciwzakłóceniowym - obraz dalej drgał. Moje pomysły na tym etapie się wyczerpały. Ustawiłem rozdzielczość 1024x768 i jakoś pracowałem, aż do pewnego czasu... P.S. Po którejś z kolei próbie wyczajenie problemu, monitor był w serwisie. Panowie powiedzieli, że nie mają odpowiedniego sprzętu do sprawdzenia monitora i dali mi zupełnie nowy, który też drgał :-). Jak bym wcześniej sprawdził stary monitor w kuchni, okazałoby się że jest dobry i nie posiada żadnego uszkodzenia ' ...pozniej wymienilem kilka podzespolow kompa (procka na Athlona XP 1800, płyte na EPOX 8KHA+, pamiec na DDR 256 Mb). po tej modernizacji (czerwiec 2002) wszystko bylo OK. nie wiem od czego moglo to zalezec. myslalem, ze mam juz po problemie i gdzies po ok. 2 miesiacach drgana pojawily sie spowrotem. od tego czasu mecze sie dalej (1024x768 - nie jest az tak strasznie). na miejscu mojego LG, stala probnie jakas 'no name' 15" od ojca z pracy i wszystko bylo OK. to samo z 17" Samsunga mojego kumpla - zero drgan." obecnie uzywam monitora iiyama VM Pro 413, obraz czasami dalej drga, jednak jakos to znosze. w planach mam zrobienie duzego ekranu przeciwzakluceniowego z blachy stalowej. mam nadzieje, ze pomoze. mysle rowniez nad zmiana mojego lokum, moze wieksze mieszkanie, ale nie z przyczyny monitora, tylko 'osobistych' ;) z moich 'wywodow' wynika, iz problemem zaklocen jest koles, ktory po drugiej strony ulicy nadaje przez sibi radio. w godzi. porannych i polodniowych, drgania wogole nie wystepuja, jednak pod wieczor juz sa zauwazalene (wieczor to chyba najbardziej odpowiednia pora do nadawania). moze naslac kumpli na tego kolesia?? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Odstawilem glosniki na dosc znaczna odleglosc i od tamtej pory obraz 100% stabilny...mam nadzieje,ze tak zostanie. Dzieki wszystkim za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...