Skocz do zawartości
szczepoxx

Problem Z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem gdyz sprzedalem przedmiot, ktory w momencie wysylki byl sprawny. Kupujacy natomiat pisze mi ze przedmiot nie dziala tak jak powinien. Co mam w takim przypadku zrobic. Prosze o pomoc. Staralem zapakowac tak aby do najmniejszego stopnia uniemozliwic uszodzenie.

Co mam teraz zrobic. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może sam uszkodził i teraz próbuje zwalić na ciebie winę że przedmiot niesprawny, co mu sprzedałeś?, może kolo się na czymś nie zna i nie wie z czym co się je i mówi że nie działa.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karte graficzna.

Ma gadane takie ze raczej sie zna :/

Na aukcji byly zdjecia karty oraz screen z taktowaniem zegarow, temp. i wynikiem marka.

Napisal ze wysle mi jakis film czy zdjecia jako dowod ze karta nie dziala. Podobno sypie artami i nie dziala port DVI :|

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bylem drugim wlascicielem karty i dostalem karte bez gwarancji.

od od sprzedazy "allegro" minelo 9 dni.

czekalem jakis czas na wplate i karta do tej pory lezala zapakowana i czekala na wysylke.

aha ... co moge podac jako "dowod" ze karta do momentu wysylki byla sprawna. On mi nie wierzy i upiera sie ze to nie poczta twierdzac ze ja zabezpieczylem karte przed uyszkodzeniem (no bo zabezpieczylem zeby nie latala w pudelku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz tak sie upiera to - odsyla karte , ty sprawdzasz karte poprzez sklep ktory wystawia ci na pismie "ekspertyze" , albo pokwitowanie ze sprawdzona i jaki stan , po czym mozna gadac co i jak , jesli bedze defekt jakis mechniczny to jak dla mnie on uszkodzil karte i powiedzmu wprost zeby dal sobie spokoj , jesli karta jednak byla w takim stanie jak ja wysylales i jest nie sprawna to jednak cos ty mogles przeoczyc i wtedy powinienes sie jakos dogadac z nim jednak.

e niech ci nie wciska kitu ze ci odesle karte za pobraniem bo tak to sobie moze ja zatrzymac ;] odsyla , sprawdzasz i dopiero placisz jak cos

Edytowane przez wookie85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artefakty

pojawiają się po podłączeniu monitora do drugiego wyjścia DVI. Pojawiają się w biosie, podczas ładowania Windows,po włączeniu - niezależnie od tego, czy wgram sterowniki czy nie.

wtf ?? albo rdzen albo pamiec. Wg mnie ... z tym ze ... ja odsylalem sprawną

mi to wyglada na powazne uszkodzenie mechaniczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, moze to drugie wyjscia DVI bylo walniete, a nawet o tym nie wiedziales. Ja np. uzywam monitora D-Sub i tylko pod to wyjscie podpinam, wiec jak sprzedaje karte, to tak naprawde nie wiem, czy DVI dziala, bo nigdy nie sprawdzalem. Jesli karta na drugim wyjscia dziala, to jednak DVI walniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tego dvi nie wlaczalem bo mam pogieta (doslownie) obudowe i fizycznie nie bylo to mozliwe ...

to na ktorym ja pracowalem to dzialalo bez zarzutow i nie bylo mowy o zadnych artefaktach czy o innych smieciach na monitorze. Tymbardziej w trybie 2D. Jedyny raz kiedy widzialem arty na tej karcie to bylo kilka miesiecy temu, kiedy szukalem max stabilnych zegarow. Od tamtej pory nie bylo mowy o przegrzaniu. Dlatego

Pojawiają się w biosie, podczas ładowania Windows,po włączeniu - niezależnie od tego, czy wgram sterowniki czy nie.

... dlatego nie dopuszczam mozliwosci wyslania przeze mnie uszkodzonej karty. Karta byla zabezpieczona zeby sie latala po calym pudelku za pomoca folii bombelkowej. Nie na mowy to nadmiernym przycisnieciu. A co jesli to poczta spowodowala ze mojemu klientowi wyswietlaja sie arty nawet w trybie 2D ?? Co mam w tym przypadku zrobic. Bo jezeli ja mu oddam kase a on mi uszkodzona karte to wyjde na MINUS :/ I bede sie czul pokrzywdzony.

Jezeli by sie okazalo ze faktycznie ktores DVI nie dziala pol biedy ... Wystawiam karte jeszcze raz z opisem.

Ale artefakty ??? nawet na tym DVI co u mnie chodzilo ??? U mnie wszystko chodzilo do ustatniej sekundy i powtarzam, ze w momencie oddania paczki na poczte - karta byla na 100% sprawna (bynajmniej na tym zlaczu na ktorym ja pracowalem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...wymieniał pastę, chłodzenie> za mocno docisnął, po prostu grzebał tak że nie jesteś wstanie zweryfikować usterki w warunkach domowych ;] .

w dalszym ciągu wydarzeń :lol2: ...tak się podniecił że bez zastanowienia podniósł wysoko taktowania, a wiadomo, podkręca się co kilka mhz a nie "na hurra" :P , w innym wypadku można uszkodzić sprzęt.

popatrz teraz ile rzeczy mógł zrobić których mu sam nie udowodnisz, on dobrze o tym wie ...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ON BEZCZELNIE SPRZEDAJE MOJA KARTE !!!!

PODAL LINK DO MOJEJ GALERII !!!

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=256251

na dodatek wystawil ogloszenie na forum :|

zauwazone dzieki przypadkowemu uzytkownikowi.

:|

co to za gra ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe kolo chciał od ciebie kasę wyciągnąć mimo że karta sprawna pewnie jest, pewnie myślał że mu oddasz łatwo kasę a on sobie jeszcze tą kartę sprzeda i zarobi na tym. Wszystko na to wskazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten filmik za przeproszeniem może sobie wsadzić w du.pe ;) , jak już pisałem wyżej, wystarczy że wykonał jedną z czynności bez zachowania ostrożności i mamy "krzaki", Radeony to delikatne karty ;) można je spokojnie uszkodzić chociażby od zbyt gwałtownego podkręcania ( w ten sposób sam kiedyś uwaliłem 9550 i 9700, wynikiem czego były arty nawet w dosie ;] )

a kolo mądrego udaje po fakcie ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnemu uzytkownikowi (ktory wypatrzyl jego ogloszenie) odpisal ze nie ma w zestawie mostka CF i gwarancji. Nic nie wspomnial ze karta jest uszkodzona. Odpisal dzisiaj ok. podobno.

:|

P.S. Ze swojej strony przepraszam tego uzytkownika ktory natrafil na ogloszenie z moja byla karta za swoiste "wykozystanie" do sprawdzenia faktow. Mam nadzieje ze nie manieszam mu jakos. I dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich to tępić :/ Nie jedną taką sytuacje miałem... zawsze robie fotki i screeny przed sprzedażą i mogą sobie gadać co chcą ;] I w 90% przypadków przedmiot lądował na allegro jako dobry i po pozytywie było - czyli dziwne i cudowne samo naprawienie ;]

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLES BEZCZELNIE SPRZEDAJE MOJA KARTE !!!!

PODAL LINK DO MOJEJ GALERII !!!

na dodatek wystawil ogloszenie na forum :|

jesli wykorzystuje Twoje zdjęcia... to podmień je na zdjęcia z napisem, "Cześć, jestem złodziejem, kłamcą a Ty jesteś baranem".. Choć dzisiaj mało jest gości,l którzy hotlinkują zdjęcia... ja się spotkałem z kradzieżą zdjęć ale leżały na innych serwerach, więc psikusa nie mogłem wyciąć gościom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, widzę że jest tutaj dyskusja o mnie i transakcji z założycielem tematu.

Na początku chciałbym przeprosić za dawania linku do cudzych zdjęć, nie wiedziałem, że jest to wykroczenie.

Wstrzymałem sprzedaż karty dopóki nie dojdziemy do ładu z transakcją.

Opiszę problem: paczuszka przyszła ładnie zapakowana, byłem bardzo zadowolony dopóki... Nie podłączyłem karty do monitora. Na jednym łączu DVI karta nie działa tak jak powinna, tzn wyświetla ogromne artefakty, co przeszkadza w zrobieniu dual-screena. Z tego co mi wiadomo, uszkodzenie tego typu nie może zajść podczas transportu. Na drugim złączu wszystko jest w porządku i tego nie ukrywam. Użytkownik Szczepoxx kazał mi sprawdzić jak karta działa na innym sprzęcie - okazuje się, że na płycie Gigabyte P31-DS3L wyświetla znacznie przeróżowiony obraz.

Aby potwierdzić moją wersję zdarzeń nagrałem film, na którym widać nr seryjny karty i proces jej włączania. Zamieściłem również dokument z sesji u Kumpla, który do teraz ma problem z kompem - tutaj jest odnośnie tego założony temat: http://forum.pclab.pl/t333143.html

(mój nick jest identyczny jak na tym forum).

Tutaj są wszystkie filmy - http://www.sendspace.com/file/v8fjc3 (rozmiar około 200mb)

Jeśli ktoś jest z Wrocławia, może wpaść i zobaczyć jak wygląda sytuacja.

Jeszcze raz przepraszam za wszelkie moje wykroczenia, które nie były celowe.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji - chętnie odpowiem na pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze dlaczego informacji o rzekomej usterce nie zamieściłeś w swoim temacie na giełdzie?

chciałeś komuś umyślnie wcisnać "bubla"?

po drugie post z PClab nie trzyma się kupy

Dzisiaj z kolegą zalożyliśmy mojego Pentagrama AlCu Lite HP 100 czy coś takiego, z wentylatorem Acutake'a, no i zaczeliśmy się bawić. Na początku kolega chciał sprawdzić HD2600XT na moim kompie, bo na jego waliła artefakty i jakieś dziwne barwy na monitorze były. No to odpalamy, no artefaktów nie było, ale za to na rożowo kolorował. No to już wiedzieliśmy że karta do wymiany. Zaczeliśmy OC, 8x350, 1.375v, nie wstał, 8x350 1.4, nie wstał, 8x350 1.375, wstał, ale tak jak na radku ekran się na rózowo barwił, i barwi się teraz.

Wie ktoś może jaka jest tego przyczyna?

CPU: E2140 @ 2.8

GPU: GF 8600GT Palit Sonic

MOBO: Gigabyte P31-DS3L

RAM: 2GB Goodram

PSU: Fortron 400W

...to w końcu o czym piszesz, o zakładaniu pentagrama? OC proca/fsb? czy o problemie z obrazem ?

u Ciebie arty i błędy w kolorach, u kumpla jedynie przekłamania kolorów które jak dalej czytamy wystepują rówież na 8600, więc jak mam to rozumieć ?? GF zaraził się od Radka :lol: ? ... czy może spece z Was jak z koziej .... :]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jedno DVI jest sprawne, a na poczatkuk korespondencji bylo ze karta wyswietla (ogolnie) wyswietla artefakty. Przeklamania kolorow pojawiaja sie zazwyczaj gdy cos "nie styka" Ja jak nie dokrece przejsciowki DVI-D-Sub to tez mam takie przeklamanie nawet w obecnej karcie. Wiec prosze sprawdzic polaczenie. I jesli faktyczni jest to tylko przeklamanie kolorow w jednym zlaczu to jestem sklonny przyjac karte. Nie powinno to stanowic problemu aby to zlikwidowac.

Jestem poprostu wykonczony ostatnimi dniami i to jeszcze nie koniec. Dlatego chce pojsc na reke bo mnie nie bawi obrzucanie sie podejrzeniami czy to ja wyslalem uszkodzona karte czy to Pan uszkodzil podczas jakiejs czynnosci posredniczacej w zainstalowaniu karty u Pana.

Pozdrawiam Pana mihailov'a i przepraszam ze moja karta dostarczyla tyle problemow. Problemow z ktorymi ja sie u siebie nie spotkalem.

Gdzies jest temat o SESJI ... tam sie przeniesmy :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może spece z Was jak z koziej .... :]

No proszę dokończ, to będzie świadczyć jedynie o Tobie, bo mnie w żadnym stopniu to nie ubliża.

Czyli jedno DVI jest sprawne, a na poczatkuk korespondencji bylo ze karta wyswietla (ogolnie) wyswietla artefakty.

Pozwolisz, że przetoczę fragment mojego maila:

----- Original Message -----

From: Michał

To: Szczepan Piątek

Sent: Monday, January 28, 2008 6:02 PM

Subject: Re: Wygrałeś aukcję: 297749907

pojawiają się po podłączeniu monitora do drugiego wyjścia DVI.

Pojawiają się w biosie, podczas ładowania Windows,

po włączeniu - niezależnie od tego, czy wgram sterowniki czy nie.

I jesli faktyczni jest to tylko przeklamanie kolorow w jednym zlaczu to jestem sklonny przyjac karte. Nie powinno to stanowic problemu aby to zlikwidowac.

Jestem poprostu wykonczony ostatnimi dniami i to jeszcze nie koniec. Dlatego chce pojsc na reke bo mnie nie bawi obrzucanie sie podejrzeniami czy to ja wyslalem uszkodzona karte czy to Pan uszkodzil podczas jakiejs czynnosci posredniczacej w zainstalowaniu karty u Pana.

Pozdrawiam Pana mihailov'a i przepraszam ze moja karta dostarczyla tyle problemow. Problemow z ktorymi ja sie u siebie nie spotkalem.

Gdzies jest temat o SESJI ... tam sie przeniesmy :-]

Spróbuję dorwać jeszcze jednego kolegę z płytą o złączu pci-ex. Jeśli na niej będzie działała w porządku, to odstąpię od żądań zwrotu gotówki i grzecznie przeproszę.

Przepraszam jeszcze raz za problem, mogę zrobić zdjęcia bądź filmy jakie Ty chcesz. Osobiście mogę zapewnić, że z mojej strony karta nie została w żaden sposób uszkodzona, wszystkie plomby i stickery są na miejscu, w razie czego mogę zrobić zdjęcia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mihailov przeczytales wypowiedz Dzibkar1 i nagle na karcie tylko jedno wyjscie jest niesprawne, podczas gdy wczesniej sprzedawales jako dobra... Wogle to cos motasz...

szczepoxx ja bym na twoim miejscu nie zgodzil sie na wymiane, poniewaz istnieje calkiem uzasadnione podejrzenie iz cos z ta karta zostalo spieprzone przez mihailova.

Swoja droga niedawno sam sprzedawalem gf6800 i kolo ktory ja kupil narzekal na arty itp.. a okazalo sie ze mial 300w codegena i na poczatku tez wydawalo mi sie ze cos o kompach wie...

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi