Skocz do zawartości
bociczek

Gigabyte Ga-m61sme-s2l V2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mobo Gigabyte GA-M61SME-S2L. I do niej AthlonaX2 4200+ i ramy 2x1GB GoodRAM PC6400. Niestety nie wiem czego pamięci zamiast 400MHZ są taktowane 368MHZ i nie mogę tego zmienić, bo w BIOSie nie ma wogóle możliwości podkręcania... Czy macie jakieś pomysły, żeby pamięci podrzucić na 400MHZ?

Tutaj screen z Everesta - może znajdziecie w nim więcej info niż napisałem.

Pozdro.

post-156059-1201533982_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie wiem czego pamięci zamiast 400MHZ są taktowane 368MHZ

FAQ:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

nie mogę tego zmienić, bo w BIOSie nie ma wogóle możliwości podkręcania...

Jeśli CTRL+F1 na głównym ekranie nic nie da, to możesz się pobawić clockgenem. Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zobaczę. Jestem newbie w OC na AM2. Wcześniej kręciłem tylko Axp 2000+ przez BIOS, więc było łatwiej...

Clockgena sprawdziłem, nawet nie mam możliwości ustawienia czegokolwiek - mogę tylko zobaczyć jakie mam FSB i CPU - nic więcej.

/Edit 8 :D.

No udało mi się w BIOSie zrobić (zadziałało CTRL+F1)i zarzuciłem FSB na 220 i teraz mam pamięci na 805MHZ efektywnie. Czy wytrzymają na dłuższą metę, czy muszę trochę zjechać w dół?

Screen: Dołączona grafika

Edytowane przez bociczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną płyte (bez tego 'L' na końcu) i u mnie FBS wyciąga max 217, pewnie przez zasiłkę. Daj znać jak Ci idzie kręcenie.

PS. ja mam efektywne 796Mhz tak ma być czy moja wina przestawiania czegoś w BIOSie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 220 kończy się możliwość OC - pisze jakieś you are running in Safe Mode blablabla i jak chcę to pominąć to i tak mam 2200 zamiast 2600 :|. Komp widze w sygnie masz identyczny - ja mam inny zasilacz MC Feel 350W i GF7300 a nie integrę :P

Nurtuje mnie to, bo chciałbym jednak podciągnąć procka wyżej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi