Skocz do zawartości
Boyler21

Komputer Padł

Rekomendowane odpowiedzi

Padł mi komputer. Chciałem podkręcic proca, więc wszedłem do biosa i przestawiłem z 238mhz na 250. Zapisałem ustawienia biosa. Komputer sie zresetował, ale już sięnie właczył. Z początku wyglądało to tak, że komputer pracował, ale monitor w stanie wstrzymywania. Zdażało się to kilka razy po małym oc. Wcześniej wystarczyło odczekac 5-10 minut i włączyc i wszystko grało. Po kilkunastu próbach postanowiłem zresetowac biosa. Dalej to samo: komp pracuje, monitor stan wstrzymywania. Wyjąłem zworke z cmos. Dalej to samo. Probowałem kilka razy z tymi zworkami, aż nagle komputer w ogóle nie odpowiada. Naciskam na 'Power' i nic. Docisnąłem kabelek 'Power switch' i dalej nic. Mógłbym liczyc na w miarę szybką pomoc? Niestety jestem teraz u kolegi na kompie, więc czas mam ograniczony.

Mój sprzęt:

Płyta Foxconn A690GM2MA-RS2H

Athlon x2 4000+

Geforce Palit 8600 Sonic+

Zasilacz ModeCom MC-350ATX 2.0 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

zworke sie ustawia w trybie reset i sie uruchamia na chwile...

Oj nie bardzo. Wyłączasz kompa, przestawiasz zworke na reset/clear, potem na pozycję normal i dopiero wtedy odpalasz kompa. IMHO coś spieprzyłeś z płytą, oddaj na gwarę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem coś podobnego. Jeżeli przestawiłeś za mocno taktowanie procka to przynajmniej u mnie na gygabyte płyta by nie pozwoliła włączyć windy(po podkręceniu po ponownym uruchomieniu kompa jest napis "Update succesful"). Prawdopodobnie coś spaliłeś, choć pewności nie można mieć nie znając sytuacji.

Ja kiedyś nie mogłem uruchomić kompa za 1szym razem. Jak włączałem power wiatraki szły w ruch, ale monitor w trybie wstrzymania, migała tylko diodka że zasilanie jest. Po kilku dniach odkryłem sposób. Włączałem powerem, po kilku sekundach wciskałem, przytrzymywałem, aż się komp wyłączy i włączałem ponownie. Działało. Jednak wtedy komp nie chodził na OC i doszedłem że była to wina zasilacza. Jeżeli w kompie masz słaby zasilacz i za mocno podkręciłeś to ci procek mógł pójść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem ze zworką - zrobiłem i tak jak mówił jekyl, jak i grzechu_1990. Chyba trzeba będzie spróbowac z tą baterią. Jak coś, to proszę jeszcze o wskazówki.

Czy moze ktos podac dokladna instrukcje jak wyciagnac owa bateryjke ? Robie to pierwszy raz i nie specjalnie sie orientuje jak mam sie do tego zabrac. Pozatym po jakis 30 min. probowalem ponownie uruchomic kompa i tym razem tak jakby startowal ale tylko przez jakas sekunde. Nie wiem co to bylo.

Prosze o sybka odpowiedz. Z gory Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Czy moze ktos podac dokladna instrukcje jak wyciagnac owa bateryjke ? Robie to pierwszy raz i nie specjalnie sie orientuje jak mam sie do tego zabrac. Pozatym po jakis 30 min. probowalem ponownie uruchomic kompa i tym razem tak jakby startowal ale tylko przez jakas sekunde. Nie wiem co to bylo.

Instrukcję obsługi w EN od pg. na pewno masz, więc ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, po kilkudziesięciu próbach, komp się włączył - właśnie z niego piszę. Ostatnio moje pytanie - zworka jest ustawiona teraz na 'clear'. Boję się nawet wyłączać kompa teraz, żeby znowu się nie spieprzył. Będę teraz mógł wyłączyć kompa i przełożyć zworkę na normalną pozycję? i czy ewentualne pozostawienie tam zworki będzie powodować czyszczenie się biosa za każdym uruchomieniem?

EDIT: Zaryzykowałem i wyłączyłem kompa. Komp odpala tylko na zworce 'clear'. I co włączenie wszystko się resetuje, wyskakują komunikaty 'cmos wrong'

'f1-run setup f2 continue...'. Jest na to jakaś rada?

EDIT 2: Problem rozwiązany. Serdecznie dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez Boyler21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi