macias84 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Płyta Evga 650i Ultra Na procu za radą Labovskiego Noctua NF-U12P do tego jeszcze jeden NF-12P z drugiej strony radiatora, początkowo miał służyć do wyciszenia TAGANA 530-U15, zrezygnowałem jednak z tego pomysłu również za radą Laby :D No właśnie i teraz co wrzucić na chipset Czekam na przesyłkę z wentylami póki co w założeniu ma to wyglądać tak: Zatem co założyć Noctuę czy Thermalrighta i tu pytanko jezeli Thermala to jakiego zwykłego HR-05 czy IFX'a Tzn. to http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,44179/ to http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,29627/ czy to http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,42686/ znalazłem jedno porównanie NC-U6 do HR-05 zwykłego ale za wiele z niego nie wynika jak dla mnie przynajmniej. Edytowane 28 Stycznia 2008 przez macias84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Ja Ci nie odradzałem wymiany wentylatora w Taganie - ja Ci odradzałem wymianę akurat na ten model. Na Twoim miejscu zdjąłbym jedną Noctuę P12 (tą wypompowującą powietrze spomiędzy finów radiatora) i zamontował ją na tylniej ściance zamiast XThermala. Różnica w temperaturze CPU będzie marginalna, a dla wentylacji całego układu wyjdzie to najprawdopodobniej z korzyścią. Obróciłbym też radiator by był zorientowany pionowo - równolegle do tylniej ścianki. Na chipset zaś, jeśli obrócenie coolera spowodowałoby, że HR-05 itp. się nie zmieszczą, sugerowałbym HR-05 SLI. Gdyby jednak obrócenie Ci z jakichś powodów nie pasowało albo obrót nie wadził coolerowi chipsetu to wybierz dowolne chłodzenie tego rodzaju. Nie będzie między nimi znaczącej różnicy. HR-05 z serii IFX nie różni się niczym poza kształtem finów nawiązującym do topowego coolera Thermalrighta - IFX-14. Wbrew pozorom wypuszczenie tych radiatorów miało spory sens - teraz bowiem HR-05 i HR-05 SLI kosztują znacznie mniej :rolleyes: Jest jeszcze coś takiego jak Evercool Serpent, który nie kosztuje chyba nawet 50zł. Wybierz ten, który będzie najmniejszy z tego rodzaju. Pozdrawiam Edytowane 28 Stycznia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Po pierwsze nie zamawiaj HR-05 w Komputroniku. Zamawiałem komplet HR-k i po 10-ciu dniach dostałem tylko HR-05. Mam też 650i ultra i zamontowałem na SB HR-05 sli, na NB HR-05 i zapewne jutro przyjedzie do mnie HR-01 plus (ciężko ostatnio z nimi). Ciekawe czy się zmieści pionowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Czyli Noctua 90 stopni w lewo. Taniej mnie jednak w Opolu ten HR-05 wyniesie. Czyli jak się zmieści tez 90 stopni lewo. zostaje jeden Exthermal do zagospodarowania Stronka z komutroniku tylko dlatego że jakoś normalnie można produkt obejrzeć. Potrzebuję radiator tylko na 650-tkę na SB założyłem stary radiatorek z Rivy TNT rasuje jak ulał finy też idealnie, jest ok. Zastanawiał mnie włąśnie tamten Thermalright, IFX niby większy, a lżejszy i jak to się ma w stosunku do Noctuy. Tu akurat wersja zwykła piątki raczej niewiele się trzeba zastanawiać nad wyborem http://images32.fotosik.pl/15/618613e6693368b9.jpg Pozdrawiam i dzięki za pomoc Edytowane 28 Stycznia 2008 przez macias84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) "Tu akurat wersja zwykła piątki raczej niewiele się trzeba zastanawiać nad wyborem" Nad wyborem radiatora na NB generalnie nie ma co się szczególnie rozwodzić... Ale jeśli już mam to dodam że testy pokazały że HR-05 lepiej sobie radzi pasywnie a Noctua jeśli masz na nim jakiś wentylator/mocny przepływ powietrza w obudowie. Różnica wynosiła 2*C... dwa stopnie na NB chyba nikomu nie zrobią różnicy, bierz to co Ci wejdzie na płytę/co ci się bardziej podoba z wyglądu. PS. Różnica pomiędzy temp. jakie uzyska HR-05 a HR-05 IFX może będą nawet w okolicach 1*C, ale kogo to tak naprawdę obchodzi? Jeśli szukałeś już testów porównawczych to widzisz że jest ich śmiesznie mało [1-2?], a mowa to o topowym sprzęcie. I to nie jest raczej spowodowane trudnym dostępem do tych części, bo PurePC albo inne strony o komputerach na pewno by zdobyły te radiator do testów -> nikt się tak naprawdę nie przejmuje :) PS#2. Sam mam ThermalRight'a HR-05 IFX - świetnie wygląda B-) Edytowane 29 Stycznia 2008 przez LiquidForce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Właśnie założyłem HR-01 plus na płytę i moje obawy co by się nie zmieścił sie nie sprawdziły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Co do Noctuy to zastanawiające jest jak były zorientowane wobec wentylatorów jako pasywne a jak aktywnie, i tu już może być różnie przynajmniej takie odnoszę wrażenie Cichy widzę że masz Thermala bez nawiewu tak zostaje? Jakie temperatury? I jak tam jakość stopki? I jak już jesteśmy przy temperatuarch a właściwie ich pomiarze, więc się podłączę jaki soft do monitoringu używałem Everesta, SpeedFana i CoreTemp. I każdy wskazywał zupełnie co innego osobiście stawiam na CoreTemp Edytowane 30 Stycznia 2008 przez macias84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Fanderki na minimum to jest idlu 36-38*C w load 57-59*C 2,66GHz napięcie 1,26 ale stopka nie jest idealna. Może nie garbata ale ten kawałek co przykrywa ciepłowody jakby niedopasowany. Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 W końcu dotarła do mnie Noctua i już na początku jest zgryz Po zamocowaniu w obudowie jak na zdjęciu przestrzeń pomiędzy radiatorem a Taganem wynosi mniej niż centymetr (nie można nawet palców wsiąknąć) Po zamocowaniu w kierunku "na" zasilacz i 120 na tylną ściankę to z kolei miejsca pomiedzy zasilaczem mam od i jeszcze troszkę ale brakuje teraz pomiedzy boczną scianką też nie można palców wcisnąć Więc teraz mam tak Palce się mieszczą czekam na Thermalthake'a na chipset mam pewne wątpliwości czy się aby zmieści przed Noctuą, chyba lepiej było <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wersję SLI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 HR-05 na bank Ci nie wejdzie przy pionowym ustawieniu Noctuy. Z kolei jeśli wentylator Noctua ( w pozycji poziomej ) będzie odbierał ciepło z HR-05 to Ci będzie podwyższał temperaturę procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 ...(nie można nawet palców wsiąknąć)... A po co ci tam palce wkladac? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Zasilasz też potrzebuje powietrza do chłodzenia. Teoretycznie Noctua stoi jemu na drodze. Zrób sobie eksperyment przyłóż dłoń do ust i oddychaj przez nie teoretycznie się da ale bez niej jest o niebo lepiej ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Mysle, ze nie bedzie to mialo wielkiego wplywu na zasilacz i jego chlodzenie. Na pewno bedzie lepiej (w/g mnie), niz na przedostatnim zdjeciu, gdzie 2 wentylatorami dmuchasz cieplym powietrzem prosto w zasilke (ktora i tak NIE odprowadzi tyle powietrza na zewnatrz i robi sie problem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Zamocuj tą Noctuę poziomo pod zasilaczem z 2 Fanderami tak żeby wiało w kierunku Tagana. To że powietrze się trochę nagrzeje nie zaszkodzi zasilaczowi a dodatkowy przepływ powietrza to zawsze coś. "Z kolei jeśli wentylator Noctua ( w pozycji poziomej ) będzie odbierał ciepło z HR-05 to Ci będzie podwyższał temperaturę procesora." Bardzo jej nie podniesie, sam radiator nie ma szans bardzo podnieść temp. powietrza wchodzącego do Noctuy a to że część powietrza będzie cieplejsza a parę stopni nie zaszkodzi tak bardzo temperaturze CPU. PS. Podaj temperatury procesora. Edytowane 5 Lutego 2008 przez LiquidForce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Noctua ustawiona jak na dwóch ostatnich zdjęciach Teraz mam ma procku według Core Temp Core1=37 Core2=36 Everest wskazuje o 3 stopnie wyżej dla piewszego i drugiego Kręcić jeszcze nie kreciłem czekam na coś na chipset bo standardowy radiator parzy po palcach Obie Noctuy są puszczone bez przejściówek redukująchych obroty i według Everesta mają pierwsza 1300obr a druga 1400? powinno byś według producenta około 1200 Ale i tak najwięcej chałasu robią Tagan na współkę z Silencerem na 8800GT tego drugiego czeka wymiana na Accelero S1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 HR-05 też będzie parzyć a nawet bardziej. Czujnik temp. wskazał mi 65*C samego radiatora podczas grania. Napięcie NB 1,2v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Nic nie stoi na przeszkodzi, żebyś sam sprawdził, które z ustawień będzie bardziej korzystne. W moim mniemaniu opcja zamontowania Noctuy pionowo z jednym wentylatorem dmuchającym, a drugim na tylniej ściance, rokuje najlepsze rezultaty. Tak ustawiony wentylator na radiatorze i tak odrobinę dmucha w kierunku zasilacza. Możesz sprawdzić przykładając dłoń/palce. Nie całe bowiem powietrze przelatuje jak po sznurku przez radiator, ale nadwyżka szuka innego ujścia... a więc i wylatuje bokiem. Zasilacz warto pozostawić samemu sobie - on i tak sam kontroluje obroty, więc i nie ma sensu mu w tym pomagać. Tzn. tak mi się wydaje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Dobra skoro już jesteśmy przy Noctule to jeszcze zapytam Czym to przesmarować AS5 czy tą pastą od noctuy na razie mam Noctuowską bo Silvera nie chciało mi się szukać po szufladzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Dobra już znalazłem test Jak się okazuje Pasta Noctuy jest wydajniejsza niż Arctic Silver 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) proszę w komentarz, czy lepiej założyć HR05-SLI na NB a Ultrę wtedy zamontować pionowo? Ja przymierzałem na sucho te sprzęty w coolingu, to: - nie można zamontować HR05 na NB, gdy Ultra jest ustawiona pionowo. - można zamontować HR05-SLI "w dół", wtedy odsunie się od CPU ale będzie bardzo blisko górnej grafiki. Jedynym co mi przychodzi do głowy to montaż Ultry pionowo i próba z wersją HR05-SLI ale ustawioną pod kątem (radiotor byłby albo w okolicach RAM albo tylniej ścianki) OT. Jak skutecznie zamontować czujki temperatury, dołączane do panelu sterowania np. coolermaster? EDIT: dostałem wersję Lavastys Everest, która w końcu pokazuje mi temperaturę SB i NB. Wynosi ona 49st dla SPP @1.54V (bliżej CPU) i 59 dla MPP (1,45V) (pomiędzy grafikami). Czy to dobre temperatury? Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...