xbartx Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam Przyznam od razu, że na forum rzuciłem tylko okiem z racji braku czas, ale też dlatego, że ciężko mi sprecyzować pod jakim hasłem mam szukać. Generalnie sprawa wygląda tak. Płyta Asus A7N8X Deluxe/Gold rev 2.00 i po włączeniu zasilania w zasilaczu zaczyna się tylko kręcić wiatrak na radiatorze procesora i pali się lampka na płycie na zielono (czyli ok), ale płyta nie reaguje na włączenie. Coś ze sterowaniem napięcia czy jak? Jeżeli da się coś jeszcze zrobić aby ją zreanimować to będę z góry bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Tutaj kilka fotek (kondensatory wygladają raczej ok): http://img339.imageshack.us/my.php?image=00005vd3.jpg http://img178.imageshack.us/my.php?image=00006pm5.jpg http://img170.imageshack.us/my.php?image=00008mv6.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 jest temat o tej plycie. zacznij od restartu biosu, zostaw samego procka (karta graficzna, ram, dyski odlacz) i sprawdz czy po wlaczeniu speaker piszczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 jest temat o tej plycie. zacznij od restartu biosu, zostaw samego procka (karta graficzna, ram, dyski odlacz) i sprawdz czy po wlaczeniu speaker piszczy No rzeczywiście w tym pędzie nie pomyślałem, że przecież najprostsze rozwiązania są najlepsze > nazwa i model płyty - mea culpa. Poczytam i po południu dzisiaj będę kombinował. Dzięki bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Niestety wyjęcie baterii i clear cmos nic nie pomogło a wątek o tym Asusie ma 199 stron i kilka tysięcy postów. Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły? Da się jeszcze coś z tym zrobić czy pozostaje wysłać płytę do krainy wiecznych łowów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 a jestes pewien ze wszystkie podzespoly sa sprawne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jak narazie to napisałeś, że skorzystałeś z jednej rady greg505 tj clear cmos. Jak z uruchomieniem samej płyty z cpu? Jak ruszy to próbuj na jednej kości ram, i kombinuj ze slotami pamięci. Spróbuj też tą zworką na mobo ograniczyć fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Jeżeli płyta jest walnięta i zależy Ci na niej, to polecam Pc Center Serwis w Koszalinie. Firma wystawia aukcje w dziale "usługi naprawy płyt głównych". Martwą płytę naprawili mi w 4 dni. Płyta odzyskała pełną sprawność i dostała 3 mies. gwarancji. Koszt:45zł. Jeżeli płyty nie da się naprawić, to nie ponosisz żadnych kosztów. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Andrew DC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Jeżeli płyta jest walnięta i zależy Ci na niej, to polecam Pc Center Serwis w Koszalinie. Firma wystawia aukcje w dziale "usługi naprawy płyt głównych". Martwą płytę naprawili mi w 4 dni. Płyta odzyskała pełną sprawność i dostała 3 mies. gwarancji. Koszt:45zł. Jeżeli płyty nie da się naprawić, to nie ponosisz żadnych kosztów.Dzięki za informację na pewno skorzystam. Klaus, greg505: zrobiłem trochę skrót myślowy ;) Płytę próbuję puszczać tylko na samym procku (zresztą nie mam nawet nic więcej hłe hłe) i brak jakiej kolwiek współpracy. Co dziwne nawet jak ustawię zworkę przy baterii na "clear cmos" to płyta dalej zachowuje się tak samo czyli po włączeniu zasilacza odpala się wiatrak na procku i tyle. Żadnych piknięć, żadnej reakcji :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 glosniczek masz podlaczony? jezeli nie to nawet nie poznasz czy dziala poprawnie, majac tylo procka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zworka od fsb to ta na pierwszym zdjęciu tuż pod radiatorem mostka. Jaki wogóle masz procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hycel Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 czy coś się wyjaśniło bo mam ten sam problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...