SlashBeast Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam! Mam dziwny problem. Otóż router przyznaje IP od 192.168.1.100 w górę poprzez DHCP, mając wpięty serwer firmowy w ten router chciałem dać mu stałe ip. więc tak wpisałem netmask na 255.255.255.0, bramke na 192.168.1.100, ip na 192.168.1.109. Podnosze tak skonfigurowaną sieciówkę i zonk, net nie działa. Co prawda moge z tej maszyny pingować routerek, ładnie odpowaida na pingi ale nie puszcza mnie na świat, tak jakby router nie chciał routować mi internetu. Teraz pytanie, skoro widziałem w konfiguracji tego routera możliwośc wyłązenia DHCP to napewno mogę też olać dhcp i na stałe wpisać sobie IP. Jednak to nie bardzo działa. Jaki może być powód tego, że IP wpisane na stałe nie dostaje dostępu do WANu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 a nie da się w dhcp na routerku ustawić żeby po adresie mac przydzielał stałe ip ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Nie dopatrzyłem się. Jutro rano pójde do firmy i sprwadze. Generalnie zrobił bym to teraz ale jako że jestem genialny zrestartowałem dhcpcd na serwerze, pobrał ip tym razem zamiast 103 dostał 101 i nie moge w żaden sposób wbić do tamtej podsieci Edit: Nieaktualne, mialem literowke w konfiguracji, wszystko dziala. Edytowane 30 Stycznia 2008 przez SlashBeast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...