Giermen Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Przy podlaczeniu 2 cd-romow do niebieskiego wejscia "pri_ide" i dysku ata133 do czerwonego "pri_eide" dysku nie ma na liscie IDE w biosie ale mozna go wybrac przy boot device priority. Nie wiem o co w tym chodzi... (Jestem w tym totalny noob) Jakies sugestie? Niewiem czyto wlasciwy dzial... jesli nie to sorry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Przy podlaczeniu 2 cd-romow do niebieskiego wejscia "pri_ide" i dysku ata133 do czerwonego "pri_eide" dysku nie ma na liscie IDE w biosie ale mozna go wybrac przy boot device priority. Nie wiem o co w tym chodzi... (Jestem w tym totalny noob) Jakies sugestie? Niewiem czyto wlasciwy dzial... jesli nie to sorry A czy dysk działa sam na obu portach? niebieskim lub czerwonym. Sprawdź czy to tylko kwestia dysku. Potem sprawdź czy czasem magistrala (kabelek) który używasz nie jest uszkodzony (próbuj dla hdd zawsze 80pinowy i dla testu np. 40 pinowy). Sprawdź czy dysk nie ma ustawionej zworki ograniczającej (legacy ATA, albo ograniczającej pojemność dysku), spróbuj go ustawiać na master, slave, cable select. Na końcu zostaje albo sprawdzenie czy dyziu działa u kogoś jeszcze, a potem tylko upgrade biosu i modlitwa. Miałem kiedyś podobny problem na tej płycie, okazało się że dysk działał tylko na cable select z nowym biosem, z ręcznie ustawionym trybem LBA w biosie. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...