Skocz do zawartości
rozpruwacz

jaka płyta pod P4 (sis,intel)?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytkę na SiS 655 (Gigabyte SINXP1394), choć jej cena przekracza 600 zeta. Płytka ma wypasione wyposażenie, chodzi nie źle. Udało mi się podkręcić mojego PIV 2.4 GHz na 2.97 (FSB 165) przy standardowych ustawieniach i standardowym boxowym wentylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja razem z bratem kupiliśmy sobie teraz płyty na sis655 i nie mamy do nich zastzrezen jak na razie, procki sie na nich niezle kreca jak widac po opisie :) a o intelu845 to nawet nie mysl szkoda kasynie ma ani agpx8 ani pamieci w dual chanel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja razem z bratem kupiliśmy sobie teraz płyty na sis655 i nie mamy do nich zastzrezen jak na razie, procki sie na nich niezle kreca jak widac po opisie :) a o intelu845 to nawet nie mysl szkoda kasynie ma ani agpx8 ani pamieci w dual chanel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych dwoch chipsetow na pewno sis

msi swietna plytka, super wydajna, pewnie konkurencyjna cenowo, ale nie ma tylu opcji do krecenia co np asus.

Jak znasz angielski to polecam serwisy anandtech.com i tomshardware.com obie przetestowaly po kilka sis655.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że miałeś problem z jedną płytą - wszystko jest już OK? Osobiście preferowałbym płyty na Granite Bay, synchroniczne taktowanie pamięci u Intela jest bez wątpienia wydajniejsze niż u SISa, szczególnie przy overclockingu. Chyba Lancer niedawno o tym pisał... (DDR333@SIS == DDR266@GNB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie z żadnym bratem, tylko z kumplem... i to moja była rąbnięta...

po obsadzeniu wszystkiego nic jej nie ruszało, oddałem spowrotem do sklepu, poczekałem następny tydzień i jest wszystko ok.

Chodzi tak jak widać u M@jka - na 175 co daje proca 3.15..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

845pe? co z tego ze mercedes jak stary, bez dual ddr nie ma szans.

popatrz sobie anandtech (zdaje sie ze juz raz o tym mowilem) ma porownania plyt na roznych chipsetach

zaczynaja sie tutaj i jest jeszcze pare stron

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1786&p=8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Wiadomo ze punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia, i kazy chwali to co ma ..... itp , itd.

Obiektywnie rzecz ujmujac jezeli o mnie chodzi to plytki na Sisie poczawszy od SISa 648 ( bo od tej zaczynalem) milo mnie zaskoczyly pod wzgledem stabilnosci, wydajnosci i o/c no i ofc ceny.

Mialem kiedys plyte na intelu 845e, lecz od czasu kiedy zaczely mi sie problemy z sdi (nie do przeskoczenia na tejze plycie) to podjelem (a to juz inna bajka) sluszna decyzje odnosnie zmiany plyty, ktorej dzis nie zaluje.

Na tym forum duzo ludzi chwali sobie plyty na chipsecie SISa i napewno wiekszosc z nich bawi sie z kompami juz od dluzszego czasu i ma doswiadczenie w tej branzy - mysle ze nalezy z tego wyciagnac jakies wnioski.

Pozdrafki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci sie nie spieszy to zaczekaj na chipsety Intela, Canterwood i Springdale. Moze beda oferowane za jakas rozsadna cene.

nie licz na rozsądną cene :( nie intel a szkoda :(

zalezy od firmy. na asusie napewno beda drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to wyda się śmieszne, ale za cenę 1 płyty pod Intela masz płytę i procka dla AMD :wink:

A co do wyboru płyty.......i tak źle i tak niedobrze- kupisz teraz- zamkniejsz sobie drogę dla upgrade o nowego procka- mowa o nowej podstawce( ew. starej) ale przedewszystkim FSB 800 Mhz- i tu jest wtopa, bo zapłacisz teraz kupe kasy za płytę, a proca wsadzisz co najwyzej takiego jak ja na ECS-a :lol: - P IV 3.2( już jest)-3.5 Ghz na FSB 533 Mhz to max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci sie nie spieszy to zaczekaj na chipsety Intela, Canterwood i Springdale. Moze beda oferowane za jakas rozsadna cene.

nie licz na rozsądną cene :( nie intel a szkoda :(

A co powiesz na ECS-a? :) Płyta tego producenta na chipsecie I 850 ( nie E) kosztuje tylko...... 576 zł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przeczytalem recenzje najnowszego abita bh7 (845pe) to bym sie zastanawial czy bym go nie wolal (od sisa). Plytka dociagnela do 210mhz co dla sisa jest calkowicie poza zasiegiem - do hardkorowego krecenia idealna plytka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech ktoś mi coś wyjasni bo ja cały czas nie rozumiem.

Granite Bay obsługuje jedynie Dual DDr266, tak?

A SiS655 wszystkie?

Więc dlaczego wszyscy doradzają Intela??????? Czy ja czegoś nie rozumiem? A może im niższe taktowanie pamięci tym wyższe wyniki w Dualu? Czy ktoś mi może to wyjaśnić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...