IMMek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Płyta :Asus P5P800 SE - LBA 48bit supported System: XP Pro SP2 - supported... Mam dysk 160gb na IDE i działa normalnie - widać cały, zero problemów. Dzisiaj podłączyłem 160gb sata (w biosie i windowsie widac ze 160 - czyli tak naprawdę 149gb), a format w windowsie zamiera okolo 137gb (obojetnie jak bym nie próbował dzielić partycji). Próbowałem Partition Magic i jakiegoś łączenia, mieszania - niby stworzył te partycje (przy szybkim formatowaniu) ale jak potem dałem chkdsk to znowu zawisł gdzieś koło 137... Przykładowo jak zrobię pierwszą partycję 100gb, a drugą 49gb (reszta) to mi sie zawiesi formatownie na 75% tej drugiej (37/49*100) Ktoś ma jakiś pomysł? Edytowane 30 Stycznia 2008 przez IMMek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 przestaw zworke na dysku >137gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 w rejerstrze zmienic trzeba klucz enable big lba na 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 przestaw zworke na dysku >137gbDysk to Maxtor STM3160215AS - nie ma takiej zworki. Jest tylko do zmiany trybu SATA2 na SATA1. Mam SATA1 i tak też jest ustawiony dysk. w rejerstrze zmienic trzeba klucz enable big lba na 1Zmiana wartości w rejestrze ma wpływ tylko wtedy kiedy nie ma się zainstalowanego SP1. Ja mam SP2 - pisałem w pierwszym poście. Aczkolwiek z braku pomysłów już jakiś czas temu próbowałem kombinować z tą wartością. Oczywiście bez rezultatu. Windows WIDZI prawidłową pojemność - 149GB. Ale przy dostępie (chkdsk lub format) do 137 gigabajta drepcze w miejscu... Błędy w dostępie do tych sektorów spowodowały już (wg SMARTa) 77 realokacji, a oprócz tego zwiększa się "pending sectors" i "offline uncorrectable sectors" (gdzieś do 30 obecnie..) cokolwiek to oznacza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMek Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Możliwe, że to przypadek że zaczyna wariować akurat w pobliżu 137? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) Jak na mój gust dysk do wymiany, a te sectory to są zapewne z błędem / uszkodzone. (pending sectores - sectory oczekujące (zapewne na formatowanie), tych 2 chyba nie musze tłumaczyć ) Edytowane 31 Stycznia 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMek Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 dzisiaj jeszcze zauważyłem, że mój Event Viewer jest zawalony przez coś takiego jak w załączniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...