tomavon Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nie wiem ktory procesorek wybrac? Chcialbym podkrecic max do 3,6 GHz ale na prawde nie wiem czy oplaca sie doplacac do E8400. A jakbym wzial E2140 i podkrecil do 3,00 GHz to wtedy ten procesor bylby mniej wiecej tak samo wydajny jak E8200 ? Nie chodzi mi o wydajnosc (wyniki) w testach wydajnosci tylko taka relana wydajnosc w grach. Czytałem ostatnio artykuł w internecie o podkrecaniu procesorow. Podobno po podkreceniu E4400 z 2,0 do 3,0 w testach wydajnosc niby zostala zwiekszona o ok 50% (w zaleznosci od aplikacji) a w rzeczywistosci programy dzialaja szybciej o jakies 5-10%? Czy to prawda? A wiec czy jest sens podkrecac procesory? Mam jeszcze takie pytanko. Jezeli mamy dwa procesory np: E6750 i E6850 i podkrecimy ten pierwszy do 3,0 GHz to rzeczywiscie bedzie on tak samo wydajny jak E6850 czy moze wydajnosc podniesie sie w niezauwazalnym stopniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The SainT Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) jak już to weź E2160 i wykręć go na 3.3ghz. Nie porównuj E2140/60 do E8xxx gdyż jest to całkiem inny proces technologiczny (65nm i 45nm) E8xxx ma o kilka milionów więcej tranzystorów więc MOC obliczeniowa jest znacznie większa niż w wypadku E1xxx. Generalnie nie chodzi o Mhz tylko o moc obliczeniową a w tym wypadku E8xxx będzie - choć nieznacznie ok 20% - miażdżczyc e67xx. Warto zainteresować się np. E8200 ze względu na pobór mocy i wydzielane ciepło. a i koszt o jakies 60-70zł mniejszy. P.S. Chyba zrobił się mały offtop. Napisz ile możesz wydać na płytę i proca i czego oczekujesz (SLI czy Crossfire czy "single mode"). Edytowane 31 Stycznia 2008 przez The SainT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomavon Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Odpowiedzcie mi na pytania zwiazane z podkrecaniem dot. rzeczywistej wydajnosci w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 czy jest sens podkrecac procesory?tak Jezeli mamy dwa procesory np: E6750 i E6850 i podkrecimy ten pierwszy do 3,0 GHz to rzeczywiscie bedzie on tak samo wydajny jak E6850 czy moze wydajnosc podniesie sie w niezauwazalnym stopniu?Jeśli procesor jest z tej samej serii, tylko ma niższy mnożnik (jak w/w procesory) to będzie miał identyczną wydajność jak model droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nie wiem ktory procesorek wybrac? Chcialbym podkrecic max do 3,6 GHz ale na prawde nie wiem czy oplaca sie doplacac do E8400. A jakbym wzial E2140 i podkrecil do 3,00 GHz to wtedy ten procesor bylby mniej wiecej tak samo wydajny jak E8200 ? Nie chodzi mi o wydajnosc (wyniki) w testach wydajnosci tylko taka relana wydajnosc w grach. tak jak napisali koledzy 1. żadnego E2xx0 nie puścisz powyżej 3,5GHz 2. każdego E8200 puścisz na grubo powyżej 4GHz 24/7 3. żaden E2xx0 nie dorówna wydajnością E6xx0 4. żaden E6xx0 nie dorówna wydajnością E8xx0 5. E8xx0 mają więcej cache, większą wydajność przy tych samych taktach z grubsza to tyle, wiec wiadomo co obecnie jest najbardziej opłacalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o 4 pkt to można sie troche kłucić. Np nie podkręcając E6850 i E8200 to wydajność praktycznie identyczna jak nie większa po stronie E6850. Co innego jak będziemy podkręcać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o 4 pkt to można sie troche kłucić. Np nie podkręcając E6850 i E8200 to wydajność praktycznie identyczna jak nie większa po stronie E6850. Co innego jak będziemy podkręcać. ale to nie to taktowanie zresztą i tak E6850 nie puścisz tak wysoko jak E8200 (oczywiście przy dobrej płytce, memkach) http://pclab.pl/art30991-4.html a wydajność takt w takt zdecydowanie na korzyść E8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Spoko masz racje mój bład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...