vENiZE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Witam Dzisiaj zostałem wytypowany na 'wykładowcę' - będę prowadził lekcję informatyki o grafice w przyszły piątek :D W zasadzie mam jasno określone co muszę wkuć w głowy kolegów i koleżanek z klasy, ale ile jasności, tyle wątpliwości. Po mej wykładzinie taki delikwent musi: Rozróżniać grafikę rastrową i wektorową Znajomość podstawowych formatów i ich zastosowań Zmiana formatu (JPG -> PNG itp.) Obsługa skanera i aparatu cyfrowego Obsługa oprogramowania OCR Podstawowa edycja (korekcja tonalna, kadrowanie, wyostrzanie, wygładzanie, zmiana rozmiaru i rozdzielczości) Przygotowanie prostej animacji i fotomontażu Tak więc myślę, że najprościej będzie wyinstruować ich w XnView/IrfanView z pomniejszymi duperelami, Photoshop w tych grubszych i... Może macie ciekawy pomysł na lekcję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zamieść to później na forum. Ja bym jeszcze dodał do zmiany rozmiaru i rozdzielczości dodał dostosowanie rozmiaru i rozdzielczości do wywoływania zdjęć, czyli stosunek boków, jaka rozdzielczość wystarczy na jaki rozmiar fotki. Żeby to miało takie praktyczne zastosowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) No tak typowy Polski system, 99% śmiecia i marnowania cennego czasu ucznia. Bzdety, bzdety, bzdety, jak bym dostał plan takiej lekcji to bym zrobił sobie wagary Mój plan Zamodeluj coś w programie do grafiki 3D Zrób jakąś prostą grafikę w C++ Przygotowanie prostej animacji i fotomontażuA to mi się podoba :) Stary nie męcz ludzi ;) No chyba że masz to centralnie w d.... i chcesz tylko zaliczyć bo jakiś bubek ci każe Edytowane 31 Stycznia 2008 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zamieść to później na forum. Ja bym jeszcze dodał do zmiany rozmiaru i rozdzielczości dodał dostosowanie rozmiaru i rozdzielczości do wywoływania zdjęć, czyli stosunek boków, jaka rozdzielczość wystarczy na jaki rozmiar fotki. Żeby to miało takie praktyczne zastosowanie.OK No tak typowy Polski system, 99% śmiecia i marnowania cennego czasu ucznia. Bzdety, bzdety, bzdety, jak bym dostał plan takiej lekcji to bym zrobił sobie wagary Mój plan Zamodeluj coś w programie do grafiki 3D Zrób jakąś prostą grafikę w C++ A to mi się podoba :) Stary nie męcz ludzi ;) No chyba że masz to centralnie w d.... i chcesz tylko zaliczyć bo jakiś bubek ci każe Ja tu tylko sprzątam :D W tzw. poradniku dla nauczyciela mam jasno określony zarys toku lekcji, ja tylko ustalam szczegółowy przebieg lekcji, jakich programów użyję (choć i to sugerują w książce :D ) i treści, które przekażę ludowi roboczemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Mój plan Zamodeluj coś w programie do grafiki 3D Zrób jakąś prostą grafikę w C++ Tak, i jeszcze SDK do DirectX na dokladke... Sorry, to ma byc lekcja dla przecietnych ludzi (w domysle: niekoniecznie interesujacych sie szeroko pojetymi kompami), a nie dla pasjonatow - IMHO bardziej skorzystaja oni na podstawach fotoedycji niz na rzezbieniu w C++, glownie dlatego, ze wiedze o obrobce fotek beda mieli zapewne szanse zastosowac potem w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KwusheR Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Proponuję ludziom wytłumaczyć różnicę między logiem, logotypem, a topem/headerem. Bo mają z tym problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 No to taki ludź się ciebie teraz pyta: Co to jest logo, logotyp, top i header? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) tak niech jeszcze narysuje choinke w delphi :D ludzia bardziej sie przyda efekt czerwonych oczu (usuniecie go). Z ta choinka to przez laborki bo mielismy za zadanie zrobienie choinki jako trzy trojkaty, oczywiscie potem zeby sie animowala czyli wstawaimy bombki ktore znikaja i pojawiaja sie co 1sekunde :D Edytowane 1 Lutego 2008 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Pomijając użycie ich na lekcji, bo jak podejrzewam byłaby to przesada: Czy ktoś z was korzystał z tutoriali Photoshop Top Secret lub .psd Photoshop? Edytowane 1 Lutego 2008 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) No to taki ludź się ciebie teraz pyta: Co to jest logo, logotyp, top i header? :D logotyp = typograficzne (tekstowe) przedstawienie nazwy firmy (np sam napis 'Coca-Cola' albo 'AMD') logo = logotyp + dodatkowe duperele (sygnet + hasło firmowe). przykład logotypu: przykład logo: No tak typowy Polski system, 99% śmiecia i marnowania cennego czasu ucznia. Bzdety, bzdety, bzdety, jak bym dostał plan takiej lekcji to bym zrobił sobie wagary Mój plan Zamodeluj coś w programie do grafiki 3D Zrób jakąś prostą grafikę w C++ A to mi się podoba :) Stary nie męcz ludzi ;) No chyba że masz to centralnie w d.... i chcesz tylko zaliczyć bo jakiś bubek ci każe Jasne! Niech zrobi szczegółowy model 3D np. samochodu, oteksturuje go, ustawi scenę i wyrenderuje. W 45 minut. Grafikę w C++ ? I dzieciaki będą sobie w domu kwadraty 'programować'? No dajcie spokój, to jest właśnie nieefektywna nauka - tak jak turbo pascal w niektórych szkołach. Co do 'top/header' to jeśli patrzymy ze strony kodowania, to header jest niezmienną (ew. z niewielkimi zmianami np. numer strony/adres) częścią strony (header, content(main), footer) i znajduje się na 'górze'. A top to po prostu grafika zawarta w headerze, często tło + logo. (co do tego pewny nie jestem, poprawcie jeśli można. Ogólnie tego terminu często się chyba nie używa :P) Edytowane 1 Lutego 2008 przez nappy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...