vENiZE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Witam Chciałbym w niedalekiej przyszłości złożyć komputer do nie-najnowszych gier. Jednak to jest pomniejsza kwestia. Znacznie ważniejsza będzie dla mnie jego głośność (a bardziej bym widział tutaj pojęcie ciszy) i cena. Jestem otwarty na każdą propozycję ;) PS. Co do płyty głównej - musi mieć, albo integrę z wyjściem spdif, albo min. 2 pci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 A ile masz kasy i do czego dokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 no właśnie- do czego komp i ile kasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nigdy nie ustalam limitu cenowego, więc i teraz tego nie zrobię ;) Liczę na sensowne zestawy. Zestaw do pracy totalnie biurowej, od czasu do czasu jakaś gierka, ale tu to myślę, że w zupełności 7900gs styknie. CICHY - oczywiście chłodzenia boxowe nie wchodzą w grę, więc prosiłbym przewidzieć elementy chłodzenia Niedrogi - chytry dwa razy traci, ale jednak wolałbym nie ujrzeć gdzieś pinć tysionców. Wydajny, ale bez szału. Mój primary-pc póki co trzyma się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Cytat Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 - 210 zł Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 225 zł RAM : OCZ 2GB 800Mhz - 135 zł Karta Graficzna : Palit 8600GT 256MB DDR3 - 290 zł Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 99 zł HDD : Samsung 250GB 8MB Cache - 199 zł Napęd : NEC AD-7191S SATA LightScribe - 99 zł Razem : 1257 zł Powyżej zestaw wyjściowy. Grafike można kupić pasywną. Zasilacz ewentualnie zmienić na Amacroxa ale ten Modecom też jest dośc cichy No i na procka Scyhte Mugen albo tańszy "Fryzjer" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Vidi napisał(a): Nigdy nie ustalam limitu cenowego, więc i teraz tego nie zrobię ;) Liczę na sensowne zestawy. Zestaw do pracy totalnie biurowej, od czasu do czasu jakaś gierka, ale tu to myślę, że w zupełności 7900gs styknie. CICHY - oczywiście chłodzenia boxowe nie wchodzą w grę, więc prosiłbym przewidzieć elementy chłodzenia Niedrogi - chytry dwa razy traci, ale jednak wolałbym nie ujrzeć gdzieś pinć tysionców. Wydajny, ale bez szału. Mój primary-pc póki co trzyma się dobrze. w takim wypadku proponowałbym dobrą budę + wolnoobrotowe wentyle 120mm na tyle i w zasiłce na procu mugen i dobra grafa pasywnie chłodzona i powinno być OK Cisza to pojęcie względne, także powiedz czy np takie 120mm na wolnych obrotach są dla ciebie słyszalne? do biurowego to najlepsza byłaby integra ale jak czasem grasz - właśnie nie wiem co z tą grafą - twój 7900gs cichy jest? co do reszty sprzętu to proponuje e8200 Abit IP35 lub coś z asusa P35 dobre pamięciochy, np OCZ właśnie dyski samsunga ponoć ciche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Dzięki za info, ale napisałem w temacie, a zapomniałem w treści. Komputer na być w formacie mATX, albo jeszcze mniejszym :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverman Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Podpinam się pod to pytanie. Również chcę złożyć tani zestaw pod micro ATX. Główny dylemat to płyta główna. Chodzi o to , żeby miała zintegrowana garfikę - jaki model i firma? Głowię się miedzy podobnymi konstrukcjami Foxconna, Asusa i Gigabyta. OC w przypadku skrajnie budżetowego zestawu nie jest priorytetem, więc proszę o propozycję stabilną i w miarę wydajną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Foxconn dla AM2. Gigabyte G33 dla 775. A reszta wg uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 silverman napisał(a): Podpinam się pod to pytanie. Również chcę złożyć tani zestaw pod micro ATX. Główny dylemat to płyta główna. Chodzi o to , żeby miała zintegrowana garfikę - jaki model i firma? Głowię się miedzy podobnymi konstrukcjami Foxconna, Asusa i Gigabyta. OC w przypadku skrajnie budżetowego zestawu nie jest priorytetem, więc proszę o propozycję stabilną i w miarę wydajną. Intel BLKDG31PR G33 ok290zł Intel BLKDQ35JOE Q35 ok 380zł EVGA nForce 630i ok 280zł GIGABYTE GA-Q35M-S2 ok 300zł G33-DS2R w tej samej cenie - to chyba byłby dobry wybór tylko taka mała uwaga do Vidi - te płyty mATX to jakościowo zupełnie co innego niż pełnowymiarowe. Na nich tak sie nie pokręci jak na zwykłych :-/ Osobiście nie widze sensu wkładania do takiej płyty grafiki, chyba żeby zaczekać aż wejdą nowe chipsety NVidii z technologią HybridPower- wtedy miałoby to sens :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverman Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zapomniałem dodać, że mobo pod am2. No i tak do 200 zł max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) silverman napisał(a): Zapomniałem dodać, że mobo pod am2. No i tak do 200 zł max.Asus M2N-MX SE PLUS 179zł lub wypaśny Gigabyte GA-MA69GM-S2H 225zł Edytowane 31 Stycznia 2008 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jeśli ma być małe, ciche i do tego "małoprądożerne" to tylko EPIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 bender83 napisał(a): Jeśli ma być małe, ciche i do tego "małoprądożerne" to tylko EPIAMa być też tanie i wydajne, no i VIA chyba nie ma PCI-E :rolleyes: Zestaw na AMD będzie tańszy bo dobra płytka mATX dla intela jest dość droga - ewentualnie Asus P5B-VM SE Intel G965 ~120zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Paweł666 napisał(a): Ma być też tanie Pojęcie bardzo względne ;), nie napisałeś dokładnie ile chcesz wydać Paweł666 napisał(a): i wydajne Nie napisałeś co to za "nie najnowsze gry" (sprzed dwóch czy dziesięciu lat) Paweł666 napisał(a): no i VIA chyba nie ma PCI-E :rolleyes: Nie napisałeś, że ma mieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 bender83 napisał(a): Nie napisałeś, że ma miećAle napisał że coś pokroju 7900 będzie zamontowane więc PCI-E sie przyda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Nie no bez żartów panowie :D Myślałem o X2/C2D, 2GB i jakaś grafa za ~250zł. Do tego bezdyskusyjnie 2x250gb 2.5", bo 500GB to pojemność, która stanowi dla mnie minimum (komputer będzie służył generalnie do prac biurowych + uTorrent). Nie chciałbym już zakładać nowego tematu, więc od razu spytam - jakie chłodzenie na procka wejdzie bezproblemowo w obudowę minitower (czy microtower, różnią zwą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zobacz tu:Klik , wg. mnie fajny zestawik,napewno cichy,ja bym się kierował i złożył coś na podobe.Szczególnie bym się tą obudową zainteresował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Budujac maly komputer, wcale nie musisz sie ograniczac do plyt microATX. Przykładowo Lian Li PC-A05 ma podobne wymiary jak ten Silverstone z linka powyzej (jest tylko o ~11cm glebsza), ale pozwala na uzycie plyty fullATX. Ja osobiscie zastanawiam sie nad zakupem tej obudowy, tez miesci fullATX, ale zeby bylo cicho to trzeba ja przerabiać (wentylatory 2x60mm chyba nie zapewnia dobrego i cichego chlodzenia). Czy ktos wie gdzie mozna kupic jakies wieksze wentylatory ~120mm w ksztalcie slimaka z wyjsciem z boku? Cos w stylu tych uzywanych na kartach graficznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Vidi napisał(a): Dzięki za info, ale napisałem w temacie, a zapomniałem w treści. Komputer na być w formacie mATX, albo jeszcze mniejszym :D NIedawno zlozylem prosty komputer do internetu: asrock conroe1333-d667 - 135zl celeron 420 - 100zl 2GB ram w jedej kosci - 115 zl Plyta matx ma wszystko zintegrowane + pci-e x16 i 2xPCI. wymieniajac procesor na jakiegos dwurdzeniowca za 200zl masz niezla podstawe do dalszych rozwazan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Kolejni chętni do złożenia SFF :) Zapraszam do mojego tematu, zresztą link już podał jawor121. Proponuję te same komponenty co u mnie. Dysk możesz kupić np samsunga F1 lub dwa laptopowe + scythe quiet drive. Akurat w tj08 są dwie zatoki 3,5" , więc dyski w opakowaniu scythe będą pasowały jak ulał. Jeżeli chodzi o grafę to spokojnie wystarczy 7900gs lub 8600gt oraz Accelero S1 pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 @Aldam Podałem link do Twojego zestawu bo mi się ta obudowa wyjątkowo podoba;) i przymierzam się do jej zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) Myślałem , że wogóle zestaw Ci się podoba , a nie tylko obudowa ;) ps.Tak na poważnie to fajnie, że na forum jest co raz więcej ludzi którzy składają kompy matx. Edytowane 2 Lutego 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Zestaw też spox,dobra jest ta płyta do kręcenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...