miver Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jaka jest poprawna wartość SMART Spin Up Time dla dysku WD3200AAKS? albo jaki jest poprawny zakres tej wartości bo zmienia mi sie przy każdym uruchomieniu kompa. Na początku było w okolicach 5000 potem skoczyło do 6000 teraz jest 4000 HDDLife za każdym razem pokazuje inną wartość procentową zdrowia dysku ze względu na tą wartość jednak nigdy nie wynosiła 100%. Aktualnie mam 4033. do tego zauważyłem że na każdym benchmarku Burst spadł mi w okolice 90MB/s :/ Czy to może mieć związek z powyższym? Dysk ma niecały miesiąc przepracował ok. 200h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 sprawdz HDD Health - ja mam na nim aktualnie 157 ogolnie Spin Up Time - to jest czas rozkrecania talerzy na starcie... i raczej on sie zmniejsza niz zwieksza , bo na dzien dobry dysk mial 200 , a teraz mi oscyluje w granicach 150-160... dysk u mnie chodzi juz prawie 6700 h skoro Ty masz tak duzo moze sie zaciera lozysko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 ernik, tak krótkiego czasu SpinUp nie ma żaden istniejący dysk. Większość hdd pokazuje ten parametr mniej więcej prawidłowo czyli coś w przedziale 3000-6000 [ms], czyli 3-6 sekund. Albo patrzysz nie na to co trzeba, albo zmień program do odczytu SMART. @miver: WD jako jedne z nielicznych dysków pokazują SpinUp bardzo dokładnie. Nie powinno być takich skoków jak w Twoim dysku. Być może dysk się "układa" (albo odpalasz go w temp. <15st.C :blink: ) ale szczerze mówiąc wątpię - raczej coś się dzieje z napędem talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 ernik, tak krótkiego czasu SpinUp nie ma żaden istniejący dysk. Większość hdd pokazuje ten parametr mniej więcej prawidłowo czyli coś w przedziale 3000-6000 [ms], czyli 3-6 sekund. Albo patrzysz nie na to co trzeba, albo zmień program do odczytu SMART...sorka,to jest wartosc atrybutu, a wartosc w ms to ~5100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...