FistWist Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jak w temacie. Proc - Intel C2D E2160 Pamiec - OCZ Platinum Rev. 2.0 DDR2 2x1Gb Grafika - Galaxy GF7600 (PCI-E) Raczej nie oczekuje mega oc, ale E2160 do 2,2Ghz~ byloby milo. Bylem wlasciwie zdecydowany na Gigabyte GA-P31-DS3L, ale czytalem opinie o "nie trzymaniu ustawien oc" i freezach systemu, co mnie jednoznacznie zniecheca ;d. Zastanawiam sie jeszcze nad plyta MSI P31 NEO-F /intel P31/ cena niemal identyczna, a roznic nie znam. Bylby ktos skory do pomocy? :D Chetnie przyjme takze inne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Na twoim miejscu wyskrobalbym jeszcze 50zl i kupil Abita IP35-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 PonuryMurzyn napisał(a): Na twoim miejscu wyskrobalbym jeszcze 50zl i kupil Abita IP35-E. jak nie chcesz GB to rzeczywiście MSI P35 Neo-F jest za ok 250zł za to MSI P35 Neo3-F to ciut ponad 270zł ale w tej cenie jest też GB P35- DS3L abit to dobre wyjście ale dość drogie:-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Nie chcialem raczej przekraczac 250 zl, wiec Abit raczej odpada. Co do produktow MSI - czy naprawde odczulbym jakas wieksza roznice pomiedzy modelem z P31, a P35? :P. Gram raczej rzadko i to nie w zupelne nowinki ;). Zazwyczaj komputera uzywam do internetu, muzyki, filmow i komunikacji przez komunikator i skype. Najczesciej jednak to wszystko (jedyna opcja jest film-muzyka ;p) mam wlaczone naraz + jeszcze pewnie jakis program/antywir/torrent itp. Cenie sobie wysoka wydajnosc, ale nie za kosmiczna cene :). Wiec tu moje pytanie - Czy naprawde jest sens wydawania wiecej kasy na P35? :), czy P31 mi wystarczy? @edit No i jak sie na nim kreci? ;p Jak pisalem wyzej - zalezy mi dociagnac E2160 do 2,2Ghz~ z zachowaniem bezpieczenstwa ;d. Edytowane 1 Lutego 2008 przez FistWist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Ja bym wziął Gigabyte mimo wszystko,kilka osób narzeka ale to jest jakiś tam odsetek jej posiadaczy,reszta nie ma z nią problemów.Wrazie czego przecież możesz oddać w ciągu jakiegoś czasu po kupnie i dostaniesz kase spowrotem,w ciągu tego czasu napewno wszystko sprawdzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) A czy moglby mi ktos doradzic ogolnie, czy dobrze dobralem podzespoly do upgrade? ;). Obudowa - Cooler Master Cavalier (bez zmian) Zasilacz - Tacens Valeo 460 (bez zmian) Grafika - Galaxy GF7600 Plyta Glowna - AsRock 775Twins-HDTV (Zmiana na MSI P31 NEO-F) Procesor - Intel Pentium D 805 2,66GHz (Zmiana na Intel Core2Duo E2160) Pamiec - Kingston 2x512Mb DDR333 (Zmiana na OCZ Platinum rev. 2.0) Nadal jednak nie jestem zdecydowany na 100%, jedynym pewniakiem w powyzszej liscie jest chyba E2160. Prosze o pomoc przy mobo i pamieci :>. Jeszcze jedno, czy MSI P31 NEO-F w koncu gryzie sie, czy nie gryzie z E2xxx? Edytowane 2 Lutego 2008 przez FistWist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Zmień lepiej tego Msi na Gigabyte na P31 albo co jest najlepszą opcją dopłać do tego Gigabyte na P35,a tak poza tym to dobry zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 jawor121 napisał(a): Zmień lepiej tego Msi na Gigabyte na P31 albo co jest najlepszą opcją dopłać do tego Gigabyte na P35,a tak poza tym to dobry zestaw. Slyszalem, ze GB na P31 ma problemy z utrzymaniem ustawien oc, to prawda? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 FistWist napisał(a): Slyszalem, ze GB na P31 ma problemy z utrzymaniem ustawien oc, to prawda? :DI tak , i nie. Czesc osob ma ten bonus , ale nie kazdy...jakas losowa sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 No właśnie to losowa sprawa,wrazie co to przecież możesz płyte oddać w ciągu chyba 7dni i Ci kase oddadzą albo na inną wymienią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 FistWist napisał(a): Slyszalem, ze GB na P31 ma problemy z utrzymaniem ustawien oc, to prawda? :D Firekage napisał(a): I tak , i nie. Czesc osob ma ten bonus , ale nie kazdy...jakas losowa sprawa. Ja uważam że to wszystko jest sprawa ustawienia stabilnych wartości OC . Szczególnie ramów . Jak ludzie robia OC i nie testują czy to jest stabilne i potem mówią że mają resety ustawień i giguś jest do [gluteus maximus]. To sory ale lepiej przyznać sie że im komp tyle nie zrobi i obnizyć Oc niż płakać że się ma resety blink:blink: blink nie wiadomo z czego. btw kup sobie gigusia P31 jak Ci nie bedzie odpowiadać to ja wymienisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Co do tych freezów (mogłem zasiać jakiś defetyzm) kwestia kodecków co mi sie wgrały z jakąś rosyjska gierką samochodową - reinstal windy usunął problem. Co do nietrzymania ustawiań - nie miałem problemu (jakieś 2 miesiace) później miałem teraz od dwuch tygodni spokój. W miedzyczasie zmieniałem biosy i zostało na f5. Myślę, że może byc sporo racji w tym że trzeba: a) załadować właśnie ten bios b) ustawić pamięci co do ostatniego timinga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Gigusia na P31 albo jakies uzywane mobacze na P965 mozna spokojnie dostac za 200-250 niezle sztuki z gwara - tylko bierz modele do ktorych producent dal bios z obsluga penryna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Podłączam się do pytania: szukam jakiejś płyty maxymalnie do 300zł do procesora E2140 lub E2160. Od razu zaznaczam, ze procesor chce podkrecic tak do 2.8GHz. Zastanawiam sie nad: Gigabayte p31-ds3l (obawiam sie o to kasowanie opcji o/c w biosie), Gigabyte P35-ds3l (tez gubi ustawienia o/c?), MSI p31 neo-f, ABIT IP-35E. A moze lepiej wziazc cos ze starszych konstrukcji typu: ASUS P5N-E albo P5B? Jestem otwarty na wszelkie propozycje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 A co powiecie w moim przypadku o modelach Asusa P5B? :) Troszke starsze, ale zdaje mi sie, ze nadal godne uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 FistWist napisał(a): A co powiecie w moim przypadku o modelach Asusa P5B? :) Troszke starsze, ale zdaje mi sie, ze nadal godne uwagi. oj, za stare na te czasy, mimo, ze były to bardzo udane konstrukcje jak nie chcesz gigusia to są też MSI P35 Neo3F, są Asusy, abity, fox, jest kupa innych rozwiązań :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 No to co w takim razie do 250-270zl? Bo podobno z tym MSI P35 Neo3F sa jakies problemy z prockami E2xxx. Szukam plyty zeby spokojnie podkrecic procka do tych 2.8GHz i zostawic tak na stale. W bicie rekordow nie zamierzam sie bawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Na P31-DS3L uda Ci się spokojnie podkręcić tak procesor. Czasami jednak zdarzają się u niektórych użytkowników resety ustawień po OC... Ja bym Ci poradził tak: dołóż w takim razie te ~30-40zł i kup Abita IP35-E. Będziesz na pewno zadowolony z płytki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Jak nastepuje reset ustawien o/c to komputer sie normalnie wlacza na def ustawieniach? Bo jesli tak to by mi to specjalnie nie przeszkadzalo bo bym sobie wszedl do biosu i przestawil. Chodzi mi o to, ze jak mama wlaczy kompa,a mnie nie bedzie w domu to, zeby bez problemu sie uruchomil. PS. Na P35-DS3L tez sie ustawienia oc resetuja? Edytowane 3 Lutego 2008 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 pajak28 napisał(a): Na P31-DS3L uda Ci się spokojnie podkręcić tak procesor. Czasami jednak zdarzają się u niektórych użytkowników resety ustawień po OC... Ja bym Ci poradził tak: dołóż w takim razie te ~30-40zł i kup Abita IP35-E. Będziesz na pewno zadowolony z płytki. i bedzie miał Cold Boty :blink: luqash napisał(a): Chodzi mi o to, ze jak mama wlaczy kompa,a mnie nie bedzie w domu to, zeby bez problemu sie uruchomil. Mama raczej nie bedzie siedzieć z szuszarką nad sekcją zasilania przez parę minut aby ja dobrze zagrzać :-P Pozdrówy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 boxer napisał(a): i bedzie miał Cold Boty :blink: Mama raczej nie bedzie siedzieć z szuszarką nad sekcją zasilania przez parę minut aby ja dobrze zagrzać :-P Pozdrówy W najgorszym wypadku bedzie tak że mama spędzi 3 minuty na naciskaniu guzika power, ale w końcu i tak uruchomi bez problemu, wiec nie wiem o czym gatka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 majkel84 napisał(a): W najgorszym wypadku bedzie tak że mama spędzi 3 minuty na naciskaniu guzika power, ale w końcu i tak uruchomi bez problemu, wiec nie wiem o czym gatka... no nie wiem ludzie mają większe problemy z tym cold botem na Ip35-e , wystarczy przejrzeć parę ostatnich stron tematu. ... Zresztą mnie by się nie chciało siedzieć nawet te 3 min i wciskac power aż do skutku. Dlatego wziąłem asusa. eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 luqash napisał(a): Chodzi mi o to, ze jak mama wlaczy kompa,a mnie nie bedzie w domu to, zeby bez problemu sie uruchomil.Uruchomi - po prostu włączy się na dwa starty tak jakbyś go przekręcił - wskoczy na def. Coraz bardziej dochodzę do wniosku że to kwestia biosu i ustawień pamięci - ja się ze swoją dogadałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 q8ic napisał(a): Uruchomi - po prostu włączy się na dwa starty tak jakbyś go przekręcił - wskoczy na def. Coraz bardziej dochodzę do wniosku że to kwestia biosu i ustawień pamięci - ja się ze swoją dogadałem :D no to miło słyszeć że kolejny użytkownik gigusia sobie poradził z restartami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...