boxer Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Cześć moglibyscie doradzić jakie chłodzenie zamontowac na GF 7300 GT Asus Top Dziś sobie testowałem głośnośc kompa na słuch powyłączałem wszystkie wentyle i okazuje sie że ten Asus wyje jak diabli jest najgłosniejszym elementem w komputerze. A postanowiłem zbudować takiego prawie cichego kompa. Zatem zaczynam od najgłośniejszego elementu. Priorytetem jest dla mnie cena chciałbym cos taniego i cichego żeby mozna było jeszcze pokręcić. Pierwotna opcja była taka że kupuje Accelero S2 i daje na 8600Gt a chłodzenie z Palita przekładam na 7300Gt ale nie wiem czy wejdzie. Ewentualnie za jakim niedrogim chłodzeniem mam sie rozejrzeć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Ponieważ zlaliście mego posta :sad: to musiałem sam trochę poszukać i posprawdzać. Oryginalne chłodzenie dobrze radzi sobie z kartą idle 39* stress 52* bez oc po lekkim oc na 675-700 Mhz gpu temp stress 55* więc chłodzenie daje radę , pozostaje tylko kwestia głośności. Postanowiłem na razie oszczędzić na chłodzeniu bo mam inne wydatki ale mam zamiar zakupić taką przejsciówkę 2pin na 3pin. Czy po podączeniu do regulatora obr Akasy będzie działać cos takiego i zmniejszy mi obroty. Bo nie wiem jakie v jest dawane z karty na wentyl standardowo. Czy jest to 12v czy nie bo jeśli tyle co podaje PCI-e to ta przejsciówka jest o kant stołu rozbić. Proszę doradźcie mi jak z tą przejściówką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Odpal sobie riva tuner i przykręć softowo ten wentyl w 2d i 3d. Wydaje mi się ze obecny cooler jest zasilany z 12v i jak podepniesz go pod regulator to będzie ciszej. Możesz jeszcze podłączyć go z molexa 12v do regulatora i do tego coolerka, i ewentualnie skręcić napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Sprawdziłem na Rivie 2.06 i 2.05 i różnych sterach. Zmiana suwaków nic nie daje wentyl cały czas pracuje na 100% , i nie ma żadnej hardwareowej regulacji prędkości fana pomiędzy idle/stress. Pozostaje tylko kupić taka przejściówkę i pod kontroler dać. Tylko kwestia jakie karta daje zasilanie na wentyl czy jest to faktycznie 12v . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Obyło by sie bez przejściówki. Da sie to troche na chama włożyc (2pin na 3 pin). Myślę, że jednak 12 a nawet jak na 6 to podłącz pod 12 i zaraz sie okaże czy wyje jak potępiony czy chodzi tak samo. Lipny ten asus - na palicie mogę regulować z windy jak mi sie podoba. Cały czas chodzi tak samo ? Nie ma rożnych obrotów 2d - 3d ? Edit: 5+9=14 ;) Wiesz co Ci powiem - na palicie mam gware i stickera (zdejmowałem żeby wymienić paste ale załozyłem spowrotem co by sticker nie wysechł) poobnizane obroty do 27% w 2d i 33% 3d z biosu (org. 30% - 40%). Temp. 45-65*C. Ale zwykle nie dochodzi do 50 bo TCE obciąża bardzo słabo kartę (dx8 chyba). Gdyby nie ten sticker dawno bym miał na nim box z athlona alu i nawiew 80-90 mm@3-4V i podobnie bym zrobił na Twoim miejscu. Takie chłodzenie jest zdecydowanie mocniejsze od boxowych g*wienek, w których główną role chłodzącą pełni wentyl no i o niebo cichsze. Edytowane 4 Lutego 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) No pod tym względem to lipa niestety cały czas kręci tak samo 2d czy 3d. Ale chłodzenie daje rade dziś sprawdziłem poleciał rdzeń na 685 (685) bez Delty i żadnych modów i jest 55* tylko żeby go wyciszyć trochę i graficzka do netu jak znalazł :D na chama pchał nie będę, bo raczej sobie tego nie wyobrażam trochę ciasny ten 2 pin jest :wink: Oby sie okazało że jednak 12v zapodaje bo 5 zł w [gluteus maximus] pójdzie. Edytowane 4 Lutego 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...