Skocz do zawartości
tomasz_lbn

4gb Ramu Pod Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam nowa maszynke, tak jak widac w sygnaturce.. no i mam 4gb ramu pod xp (32bit), i teraz pytanko, podobno xp'ek cos sie gryzie z 4gb ramku, ja u siebie jakos nic nie widze, oprucz tego ze wykrywa 3,5gb... jednak juz dwa razy w ciagu ok 3 tyg wyskoczyl mi zawsze lubiany "blue screen":) myslicie ze przyczyna moze byc 4gb ramu?? prosze rowniez o inne objawy jak ktos mial, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa ma sie tak, zajzalem do biosu, nie ukrywam ze nigdy nie bawilem sie jakos bardzo ustawieniami w biosie dlatego o wszystko wole dopytac, a wiec... plyta ma wejscia na ddr2 i ddr3 stad takie info: DDR2/DDR3 Voltage 1,824V czyli tyle mam ustawione w tej chwili jak sadze:) nastepnie jest zakladka DDR2/DDR3 Over Voltage Control a w niej (+0,1, +0,2, +0,3 itd.), wiec chyba nie moge ustawic równo 2,1 tak jak polecacie, chyba ze w jakis inny sposob, i jeszcze jedno pytanie, bez obaw moge zwiekszyc to napiecie? nic tam sie nie sfajczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent gwarantuje 2.3v z tego co pamiętam, więc jak dasz 2.1v to nic się nie stanie. Tam gdzie masz coś do wyboru to wybierz + 0.2 i dzięki temu powinno być około 2.XXv i jeśli komp będzie działał dobrze to możesz zostawić jak nie to dajesz + 0.3 i sprawdzasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent gwarantuje 2.3v z tego co pamiętam, więc jak dasz 2.1v to nic się nie stanie. Tam gdzie masz coś do wyboru to wybierz + 0.2 i dzięki temu powinno być około 2.XXv i jeśli komp będzie działał dobrze to możesz zostawić jak nie to dajesz + 0.3 i sprawdzasz.

oki sprawdze i dam znac;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia. XP tyle widzi ramu i tyle. Pod Vistą już będziesz miał widoczne 4 GB. Jak wyżej daj wyższe napięcie jeśli kręciłeś te pamięci.Zrób test (Blend - cpu i ram) w orthosie.

jak nie masz pojecia o czym piszesz.... to lepiej tego nie rob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia. XP tyle widzi ramu i tyle. Pod Vistą już będziesz miał widoczne 4 GB. (...)

U mnie pod Vistą też jest 3.5GB (akurat ten sam mobas)I tak jest git. W końcu wróciły stare, dobre czasy i twardziel nie mieli po wyjściu z najnowszych gier, czy przełączaniu na pulpit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie masz pojecia o czym piszesz.... to lepiej tego nie rob

A co jest nie prawidłowego w tym twierdzeniu? XP 32bit nie ma prawa zobaczyć więcej niż 3,2 GB ramu ... A większość pamięci DDR2 optymalnie chodzi z napięciem wyższym niż 1,8V ...

Edytowane przez malarumunskawioska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jest nie prawidłowego w tym twierdzeniu? XP 32bit nie ma prawa zobaczyć więcej niż 3,2 GB ramu ... A większość pamięci DDR2 optymalnie chodzi z napięciem wyższym niż 1,8V ...

to ze teoretycznie xp 'widzi' 4gb, - ale w tej przestrzeni musi zaadresowac pozostale urzadzenia w kompie, np. jak masz grafe z 256mb to system zobaczy ~3,5gb - jak 512mb - to 3,2gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze teoretycznie xp 'widzi' 4gb, - ale w tej przestrzeni musi zaadresowac pozostale urzadzenia w kompie, np. jak masz grafe z 256mb to system zobaczy ~3,5gb - jak 512mb - to 3,2gb

U mnie nie ma różnicy. Podpinałem na początku HD2400pro 256, a teraz GTSa 512 i w obu przypadkach tyle samo ramu pokazuje system.

W moim przypadku wyłączony jest COM i LPT, bo już nie używam.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie wzialem sie wlasnie za podwyzszanie tych napiec na ramie, ale widze ze jakos to dziwnie idzie, jak podwyzszam o +0,2 to w rzeczywistosci podwyższa o duzo mniej (wskazanie w biosie), np. wzialem w tej chwili z 1,8XXV (+0,3V) i pokazuje 1,9XXV.. o co camon??

sprawdzilem przed chwila jak to idzie dokladniej, wiec tak:

przy NORMAL - wskazywane nap. wynosi 1,824V

przy +0,2 - wskazywane nap. wynosi 1,888V

przy +0,3 - wskazywane nap wynosi 1,968V

moze ktos z was wie o co chodzi bo ja nie bardzo:)

Edytowane przez sowix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u was ale u mnie WinXP SP2 widzial tylko 3.25GB ( wlasciwosci Systemu ) ,

do tego wydajnosc ramu spadla .

Teraz mam 3x1GB ram chodzi ciut szybciej ( Everest )

Swoja droga skoro zrobili w XPsp2 rozszezenie adresowania pamieci z 2 do 3GB

to nie mogli zrobic do 4GB ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie wzialem sie wlasnie za podwyzszanie tych napiec na ramie, ale widze ze jakos to dziwnie idzie, jak podwyzszam o +0,2 to w rzeczywistosci podwyższa o duzo mniej (wskazanie w biosie), np. wzialem w tej chwili z 1,8XXV (+0,3V) i pokazuje 1,9XXV.. o co camon??

sprawdzilem przed chwila jak to idzie dokladniej, wiec tak:

przy NORMAL - wskazywane nap. wynosi 1,824V

przy +0,2 - wskazywane nap. wynosi 1,888V

przy +0,3 - wskazywane nap wynosi 1,968V

moze ktos z was wie o co chodzi bo ja nie bardzo:)

U mnie to samo jest z ustawieniami.

Mam +0.2, a pokazuje w biosie 1.856. Bluescreenów narazie nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zobaczymy, ja na razie ustawilem +3 (czyli 1,968V), zapuscilem orthosa na ok 2 godzinki i nic, wiem ze to krótko ale nie mialem czasu na dluzszy test, jak sie beda pojawiac jeszcze bluescreny to dalej bede cos kombinowal, najgorsze jest to ze nie ma na te bluscreeny reguly, mi w ciagu 2 tyg wyskoczyl tylko 2 razy. tak ze na efekt trzeba poczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi