Skocz do zawartości
oicw

Problem Z Dyskiem-czyżby Padł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,mam poważny problem z dyskiem,już nie wiem co robić.

Opiszę po kolei co się działo:System pracował normalnie,aż nagle zrestartował się, i nie mógł załadować się już ponownie.Kończyło się na ekranie,w którym można wybierać tryby uruchamiania systemu(na żadnym trybie system nie chciał ruszyć-czy to normalny,awaryjny,itd-nic,zero reakcji/całkowite zwieszenie).

Więc zrobiłem w mu CHKDSK w konsoli,bo czym zaczął wyskakiwać błąd podczas startu komputera:"Uszkodzony wolumin dysku,naciśnij ctrl+alt+del"

(zrobiłem jeszcze raz chkdsk-ale nic nie pomogło,ciągle ten sam komunikat)

więc postanowiłem zrobić..formata.Format doszedł do 8% i koniec.(na dysku były 2 partycje,akurat formatowałem partycję C )Więc fdiskiem w konsoli usunąłem najpierw partycję D,po czym próbowałem usunąć partycję C,lecz..partycji C nie chciał usunąć(pisało,że nie można usunąć).

Przyparty do muru postanowiłem,użyć HDD Regeneratora... znalazł (a przeskanował tylko 10% dysku w ciągu 6godzin)3865 bad sektorów,z czego naprawił jakieś 3700.(dalej nie skanowałem,gdyż zajęłoby to z 50 godzin).

Teraz rano próbowałem zainstalować XP z instalatora-niestety,nie mozna.Instalator staje w momencie próby utworzenia partycji.

Nie mogę też utworzyć Partition Magic-wyskakuje błąd,że z dyskiem jest coś nie tak.

Aha,podczas próby instalacji tego windowsa wyskoczył taki błąd jeszcze (podczas próby utworzenia partycji):

STOP 0x0000005,0xF84C7C13,0XF801F7E4,0X00000000

setup.sys-Addres F849B000,DateStamp 41107C8F

Proszę pilnie o jakieś dobre porady,bo jesli dysk padł-będę musiał jeszcze dziś kupić nowy dysk.Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhem... jeszcze masz wątpliwości? ew wymień taśmę i spróbuj na innym kontrolerze - ale to raczej marginalne, nie sadze aby hdd reg tak się zachowywał przy uszkodzonym kontrolerze/taśmie, niemniej spróbuj ale jak dla mnie masz dysk do kupienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki to dysk ? firma, możesz spróbować low level format ale skoro znalazło Ci tyle błędów to oznacza raczej na totalną padakę dysku więc nawet po naprawie (LLF) ten dysk nie będzie nadawał się na dysk podstawowy, jeżeli już to na jakiś zapas ale tez nie przechowywał bym na nim nic ważnego.

Generalnie wygląda na totalną padakę i śmietnik, możesz opylić elektronikę.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,chciałem się tylko upewnić.Dysk był podpinany do 2 komputerów(na różnych taśmach)-i na każdym to samo.

Dzięki za odpowiedź.

To jest 4 letni samsung 80GB.Spróbuję może jeszcze zrobić low levela,ale naprawdę-beznadziejnie to wygląda.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Sz.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij MHDD, uruchom, uzyj opcji erase [low level format, zerowanie] potem sprobuj przeskanowac powierzchnie [2xf4]

jak tego nie przejdzie to niestety dysk do okraglego segregatora

zeby MHDD wykryl dysk podlacz go jako secondary master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi