Skocz do zawartości
Kirk42

Nowe Mobo = Reinstal Windy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad pewnym problemem, kilkanaście razy w życiu zdażało mi się zmieniać płytę główną i za każdym razem przeinstalowywałem windowsa. Na dzień dzisiejszy takie przeinstalowanie windowsa to jest bardzo duzo roboty, bo oprocz samej instalacji jest to również instalacja wszystkich sterowników drukarek, konfiguracji ustawień sieciowych itd itd. Jak widać w moim podpisie w poniedziałek znowu zmieniam płytę wraz z procesorem a w związku z tym, że 2 tygodnie temu kupiłem to co posiadam obecnie, ostatni reinstal windy robiłem 2 tygodnie temu, nie mam specjalnej ochoty robic tego znowu. Czy istnieje możliwość zmiany płyty głównej, bez konieczności przeinstalowywania systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Tak. Jesli to ten sam czipset to winda odpali sie bez problemow.

Zmienialem 945 na 965 , pozniej 965 na 965 bo jedna padla i wreszcie znowu 965 na moja 965 i nie robilem instalki , smigal bez problemow.

Swoja droga, zainteresuj sie jakims programem do robienia obrazu Windy , cos ala Ghost itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kompa takiego jak w sigu, Kumpel Abita AB9 (intel p965) PentiumD 631 i geforce 6600. Po podłączeniu mojego dysku mój system nie wstał na tym komputerze (BSOD przy ładowaniu) mimo, że są bardzo podobne, także problemy się zdarzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale odstępstwa od reguły się zdarzają :) Np. ja swobodnie przeszedłem z AMD (NF4), na Intela (P35) bez reinstalki :D I co dziwne nie ma ŻADNYCH problemów ze stabilnością, wydajnością itp :)

Z AMD (nf4) na Intela (nf650i) też się udało przejść bez komplikacji. Natomiast odwrotnie już jest to niemożliwe. Z intela na amd się bezinwazyjnie nie przejdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wlasnie bede mial przesiadke z AMD (nf570SLI) na intela P35 zobacze co sie uda zrobic, jutro dostaje plyte i zdam relacje

EDIT:

Zainstalowałem Ghosta i zrobiłem kopie zapasową, kurcze sama kopia dysku c zajmuje 15GB, ale tylko ten dysk mi potrzebny, zobaczymy jutro czy działa to jak trzeba

Edytowane przez Kirk42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze robię to w ten sposób: przed rozbiórką platformy odinstalowywuje sterowniki od chipsetu, czyszcze po nich resztki DriverCleaner'em. Nigdy nie ma problemów ;)

Ostatnio przeszedłem w ten sposób z nForce 4 UT na Intela 965P.

Przeinstalka systemu to ostateczność ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chyba to bedzie najlepsze rozwiazanie, sprobuje tego. za jakas godzinke powinno byc u mnie mobo

EDIT:

Faktycznie zrobiłem tak jak mówiłeś, usunałem wszystkie sterowniki, wsadziłem nową platformę zainstalowałem na nowo i wszystko gra i buczy.

Edytowane przez Kirk42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi