Skocz do zawartości
Red Devil

Wybór Monitora Lcd 19-22”- Nietypowe Wymagania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Forum zostało mi polecone jako pełne ludzi dobrze siedzących w temacie :) Myślę o kupnie monitora LCD, aktualnie posiadam CRT 17 cali. Kwota jaka jest do wydania to 900 zł(chociaż wolałbym mniej), problem jest taki, że używam rozdzielczości 1024 zarówno przy zwykłej pracy jak i przy graniu(dość dużo) i podobno będą problemy z tą rozdzielczością na panoramie 22” ? Być może mógłbym używać 1280 do stron itp. ale już przy tej rozdzielczości raczej nie pogram. I tutaj pytanie co kupić, żeby była zauważalna różnica w jakości obrazu i wielkości monitora ? Może kupno jakiejś „nie panoramy” 19-20” z nominalną rozdziałką 1400 ? W takim wypadku chyba monitor potrafiłby fajnie wyskalować do 1024 i dawać ładny ostry obraz ? Z góry WIELKIE dzięki za pomoc

Edytowane przez Red Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że nikt za bardzo nie chce odpowiedzieć więc napisze co wywnioskowałem z czytania o LCD. Najlepiej bedzie wyglądać rozdziałka 1024 na monitorze z nominalnym 1440 i dlatego poszukałem paru monitorów 19" właśnie z tą rozdzielczością.

Dowiedziałem się, że chyba najważniejsze parametry to kontrast, czas reakcji, jasność i kąty widzenia. Wszystkie monitory(linki niżej) maja czas reakcji 2ms. Różnią się kontrastami(iiyama 1000:1, LG 3000:1, Samsung 2000:1) jasnością(iiyama 400cd, LG i Samsung 300cd) i kątami widzenia(iiyama 160/170, LG 170/170, Samsung 160/160). LG i Samsung mają zarówno D-SUB jak i DVI, natomiast iiyama ma tylko D-SUB ale za to 2x1W głośniczki. Które z tych monitorów są najlepsze biąrac pod uwage, parametry i marke, czy lepiej zrezygnować z DVI na rzecz tych głośniczków(używam słuchawek ale może od czasu do czasu bym coś na nich puścił bo innych głośników nie posiadam). Nie wiem też czy kupując monitor tylko z D-SUB będę miał problemy z podłaczeniem go za pomocą przejściówki do karty graficznej która ma tylko DVI ?

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id...mp;skad=skapiec iiyama

http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=1255&ref=1 LG

http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=994&ref=1 Samsung

Temat teraz trochę konkretniejszy więc może ktoś jednak zechce pomóc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli 19" wide to z DVI, np LG L197 cena

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/258162

zastanowił bym się czy nie brać zwykłej 19" 5:4 jak benq 93GP

albo samsunga 223BW za 915zl wysyłka gratis sirius...

W grach 1024 będzie wyglądać znośnie, w tekście zawsze pracuje się w natywnej (z małymi wyjątkami).

nie wiem w czym problem z tą rozdzielczością 1024...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend dzięki za odpowiedź :) Ten LG jest bardzo ciekawy chociaż troszke mogłby być tanszy. O co chodzi z rozdzielczościami ? A więc tak nigdy nie miałem monitora większego niż 17 cali używam na nim rozdziałki 1024 i jest dla mnie w sumie w sam raz, rozumiem, że jeśli kupię monitor z nominalną 1600 to będę musiał jej używać cały bo jeśli zejde niżej to obraz może się rozjechać albo być niewyraźny ? Mój komputer nie podołą też 1600 w grach(Athlon64 3500, 7900GS) Gdy teraz na swoim CRT 17 dam rozdziałkę większą niż to 1024 to wszystko jest dla mnie za małe(wzrok daleki od sokoła) czyli na 1600 w 22" to pewnie wiele nie będę widział ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle rozumujesz. Na siedemnastce to faktycznie może wyglądać bardzo małe, ale zwróc uwagę że monitor masz większy. I te 1024 jakbyś dał na 22' wyglądało by jak teraz 640x480 na Twoim CRT.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To która rozdzielczość na obecnym crt 17 będzie odpowiadać 1600 na 22", a da się zmniejszyć rozdziałke na 22" tak żeby dalej były zachowane wszystkie rozmiary rozdzielczości nominalnej ? rbtck1 niestety zostaje nadal jeden problem, nawet jeśli mógłbym w 1600 pracować w windowsie to już grać w 1600 nie dam rady za cholere :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten LG co podałem to najnowszy model z MEGA ;) parametrami więc trudno żeby taki LCD był tańszy od starszego.

Rozdzielczości tak jak napisał rbtck1: na zwykłej 19" 5:4 w natywnej 1280x1024 będziesz miał najbliższe DPI do Twojej 17" CRT (1024). Przy panoramie 22" z 1680 będzie minimalnie mniejsze ale da się to skorygować w ustawieniach.

7900GS to super karta, znam osoby co mają 22" na GFMX400.

Jeżeli kupisz monitor z rozdziałką 1680 - to raczej trzeba takiej używać w systemie, natomiast w grach ustawienie o stopień / dwa niższej rozdzielczości nie stanowi problemu, czyli jak kupisz 19" 1280x1024 to ustawienie 1024 i nadal będzie dobry obraz.

Jeżeli zdecydujesz się na 22" z rozdzielczością 1680 to wielkość będzie podobna jak gdybyś ustawił na obecnym CRT 17" rozdziałkę 1152x864.

Biorąc pod uwagę cenę i Twoje wymagania to najbardziej pasuje 19" 5:4, 19" panorama lub pełne 22".

To która rozdzielczość na obecnym crt 17 będzie odpowiadać 1600 na 22"

1152x864

a da się zmniejszyć rozdziałke na 22" tak żeby dalej były zachowane wszystkie rozmiary rozdzielczości nominalnej ?

w grach nie ma problemu, w windows zawsze najlepiej pracować w natywnej dla 22" czyli = 1680x1050

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi