Skocz do zawartości
The_Wayn

Clear Cmos Na Gigabyte - Jak? :/

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem zrobić clear cmos ale ponieważ nigdy jeszcze tego nie miałem sposobności robić nie wiem jak się do tego zabrać - na necie szukałem ale nie ma nigdzie JASNO napisane jak to zrobić (w jednych źródłach piszą żeby włączyć komputer ze zworką na clear cmos w innych, ze może to spowodować spalenie się kości biosu czy czegoś tam, więc żeby nic nie spiepszyć spytam się tu - jak to zrobić? płyta to GIGABYTE GA-8SGXP (dla siemensa)

link do manuala: (nic tam na ten temat nie ma) http://www.fujitsu-siemens.co.uk/rl/servic...8SGXP-FS_uk.pdf

wiem, że można wyciągnąć baterię na jakiś czas, ale zależy mi żeby zresetować bios szybko - próbowałem już wyciągnąć na krótko, ale nic nie dało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na minutkę wyciągnij baterię, albo załóż zworkę na 30s

wyciągałem baterię na ponad minutę, ale nic z tego :/ zakładałem zworkę i też nic :/

ale jeszcze spytam się odnośnie zworek - mam na płycie trzy piny od clear cmos i nie ma tam żadnych oznaczen typu jp1 jak piszą na necie tylko są jakieś inne niezrozumiałe dla mnie krzaczki - i tu pytanieczy przy odpalaniu kompa powinna zostać zworka na tych pinach w jakimś położeniu? na płycie nie było tu żadnych zworek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciągnąłem właśnie baterię - spróbuje na jakieś 15 minut a jak nic to nie da to na całą noc ją wywale

tylko jakie piny złączyć? spróbuje pierwsze dwa...

mam takie objawy przy odpaleniu komputera: no signal na monitorze i bios jakoś dziwnie piszczy - nie da się nawet policzyć ilości sygnałów - coś około 40 krótkich "pipczeń" przez 5sek następnie kilku-sekundowa przerwa i znowu to samo...

sprawdziłem wszystkie podzespoły są sprawne (sprawdzałem na innym kompie), została tylko płyta główna - mam nadzieję, że reset biosu pomoże... :/

Edytowane przez The_Wayn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciągnąłem właśnie baterię - spróbuje na jakieś 15 minut a jak nic to nie da to na całą noc ją wywale

tylko jakie piny złączyć? spróbuje pierwsze dwa...

Słuchaj przeciez jak masz 3piny to musi byc tam normalnie zworka założona sa dwie pozycje Normal i pozycja Clear CMOS. Zobacz w instrukcji do płyty ale musi byc zworka założona jak chcesz uruchomic komp tylko sprawdź w jakiej pozycji są 2 na bank opisane w instrukcji.

edit: no tak jak myslałem 29 str instrukcji pisze jak byk

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj przeciez jak masz 3piny to musi byc tam normalnie zworka założona sa dwie pozycje Normal i pozycja Clear CMOS. Zobacz w instrukcji do płyty ale musi byc zworka założona jak chcesz uruchomic komp tylko sprawdź w jakiej pozycji są 2 na bank opisane w instrukcji.

edit: no tak jak myslałem 29 str instrukcji pisze jak byk

tak faktycznie jest w tym manualu co nieco - zobaczyłem parę minut temu... nie wiem czemu ale nie zauważyłem wcześniej...

ale odnosnie clear cmos jest na 28 stronie i odpala sie komputer normalnie bez zadnego jumpera... wiec po co ten trzeci pin... dziwne...

a na 29 stronie jest bios recovery...

edit

problemem okazał się zasilacz... :mur: w dodatku to nowo zakupiony fortron :/

daje link do tematu http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...=0#entry2901020

Edytowane przez The_Wayn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie kupiłeś tą nówkę jak można wiedzieć ? ;)

Też pytanie, odp w temacie zalinkowanym wyżej:

sprzedawca u którego kupiłem ten zasilacz używał go na configu Athlon x2 4800, 2x 250GB SATA II Raid, NVidia 8600 GT

:lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe "nowo zakupiony" nie znaczy, że nówka fabryczna :P kupiłem używaną na allegro (ale nie od haszyda, więc istnieje szansa, że może nie była po naprawie)

a odnośnie tego co sprzedawca napisał na aukcji - niemożliwe jest żeby ten fortron utrzymał ten config? rev. R ma 25A na 12V... ale nie wiem, ja się nie znam - dopiero zgłębiam tajniki - to mój pierwszy porządniejszy zasilacz :P tylko czemu nawala... dzisiaj czeka mnie kolejny dzień walki :mur:

Edytowane przez The_Wayn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi