tomxpl Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich forumowiczow! Wiec pewnego dnia (wczoraj) po kolejnym crashu systemu podczas gry postanowilem zupdateowac biosa w mojej 8rda+(epox). niestety, magicbios pokazywal najnowsza obecna wersje biosa wiec zaczalem szukac jakiejs innej wersji, gdzie natknalem sie na : "8RDA+ Johnson SE [E4][ED] Bpl 3.09C 28.01.05 by -=Merlin=- !!! USE AT YOUR OWN RISK !!! !!! BETA !!! - Indifikation Mobil AMD Athlon XP-M - Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz - TaiPan 0.3 [E4][ED] (Optimised 200FSB Register) - L12 mod built-in - Bpl 3.09C Cpc Off (T2) - Alpha Timing 4-0-2-2-5-3-4-3 - T(ras) 11 Default - T(rcd) 3 Default - T(rp) 3 Default - Cas 2.5 Default - CPU Interface Enabled" pomyslalem sobie : ,,a co by nie" i wrzucilem go programem winflash na wszystkie 3 bloki. niestety,po restarcie plyta juz nie wstala. (tzn wszystkie wentylatory pracowaly, dysk ruszal ale wogole monitor nie reagowal : pustka) postanowilem przestawic zworke od reset cmos'a ale nie pomoglo, po pewnym czasie kombinowania postanowilem wyjac bateryjke i jeszcze raz dac przestawic zworke - plyta wstala. wszedlem do ustawien biosa, jak gdyby nigdy nic zmienilem fsb na 133 oraz przestawilem memory~~ na auto. zmienilem takze kilka szczegolow typu ac97 enabled itp. po savie i restarcie zaczela sie od nowa ta sama sytuacja co wczesniej, tyle ze wczesniejszy "trik" nie chcial juz dzialac ;S na wyswietlaczu z post-code'm pisze c1, co niby mialoby oznaczac ze cos jest nie tak z ramem : posiadam 2x256 i 1x512 z goodrama, wszystkie na pc3200, wczesniej pieknie smigaly. probowalem kazdej kombinacji z nimi, po jednej kosci osobno do kazdego slota - to samo. wszystkie kosci wyjete - dalej c1. nawet od kolegi pozyczylem jedna 256 pc3200 z firmy pmi jednak ciagle ten sam blad : c1 wymienialem zasilacz, podpinalem moja karte g. 1mb na pci - ciagle to samo;< moje spec: athlon 2400+ xp 2x256 + 512 goodram pc3200 400 epox 8rda+ rev. 2.2 Geforce 5700le 256mb seagate 250gb 7200.9 psu: 350w modecom jak sadzicie? da sie cos jeszcze z tym zrobic? czy juz plyta jest do wymiany? czego warto sprobowac? z gory dziekuje za pomoc! Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 ja sadze zeby powertowac temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=26241&hl=8rda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomxpl Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 przed chwila jeszcze testowalem plyte na kingstonie 256mb 333mhz i to samo : c1 na poscie :< ps: warto jeszcze wylozyc 30zl na programowanie biosa czy odrazu kupowac nowa (oczywiscie jezeli juz nic nie bedzie sie dalo zrobic). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 na co te 30zl? masz manuala, jak nie to poszukaj w necie i sprawdź co oznacza post C1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Masz manual od płyty głównej? Poczytaj w nim odnośnie funkcji EZ BIOS. To taka funkcja pozwalająca wgrać orginalny bios z płyty ze sterownikami zaraz po włączeniu kompa, przy użyciu odpowiedniej kombinacji klawiszy. np. w przypadku mojej płyty głównej wygląda to tak: 1. Włańczam komputer 2. Wkładam orginalną płytę ze sterownikami do napędu cd/dvd rom 3. Wciskam równocześnie klawisze Alt+F2 ładuje się bios i po kłopocie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomxpl Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Masz manual od płyty głównej? Poczytaj w nim odnośnie funkcji EZ BIOS. To taka funkcja pozwalająca wgrać orginalny bios z płyty ze sterownikami zaraz po włączeniu kompa, przy użyciu odpowiedniej kombinacji klawiszy. np. w przypadku mojej płyty głównej wygląda to tak: 1. Włańczam komputer 2. Wkładam orginalną płytę ze sterownikami do napędu cd/dvd rom 3. Wciskam równocześnie klawisze Alt+F2 ładuje się bios i po kłopocie :) u mnie nie ma takiej opcji niestety, zreszta wogole video sie nie odpala. @ kvaz odpowiedz na twoje pytanie i sugestie jest juz w tekscie ktory napisalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) hmm, ale ja wlasnie nie rozumie co znaczy to "programowanie biosu". dasz komus 30zl za to zeby wgrał Ci nowy bios?:> poszukaj w temacie zbiorczym o 8rda+, na 99% był tam albo bardzo podobny problem omawiany kiedys... Edytowane 3 Lutego 2008 przez Kvaz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Pisząc "programowanie biosu" autor miał zapewne na myśli programowanie KOSTKI biosu. Tutaj wychodzi taniej niż 30zł: http://www.allegro.pl/item307256418.html oczywista zakładając, że kostka jest w podstawce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomxpl Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Pisząc "programowanie biosu" autor miał zapewne na myśli programowanie KOSTKI biosu. Tutaj wychodzi taniej niż 30zł: http://www.allegro.pl/item307256418.html oczywista zakładając, że kostka jest w podstawce. nie takie bylo moje pytanie... a za 30zl to ja mam na miejscu programatorem >.> tyle ze nie wiem czy warto i to chcialbym wywnioskowac z wypowiedzi kogos kto sie zna na temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Pamietam ze jak na mojej 8rda+ jakis bios nie chcial dzialac to wlozylem po prostu ta kostke do innej plyty (8rda3i bodajze - wazne zeby kostka pasowala) i wgralem oficjalny bios do 8rda+ "na sile" na tej drugiej plycie. Przelozylem kostki spowrotem i wszystko smigalo. Oczywiscie plyte odpalamy na wlasciwym biosie, pozniej gdy juz jest wlaczona podmienia sie kostki. Edytowane 4 Lutego 2008 przez hapek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Zapewne siadly Ci kondensatory na plycie, dlatego komp byl nie stabllny. To samo mial moj brat, ogladnij je dokladnie... Nie powinno wgrywac sie tez biosow ktore Franek z Zenikiem w garazu zedytuja, pozniej sa takie kwiatki... Edytowane 4 Lutego 2008 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Nie powinno wgrywac sie tez biosow ktore Franek z Zenikiem w garazu zedytuja, pozniej sa takie kwiatki...smiem twierdzic ze Merlin to nie byle jaki franek z zenikiem w garazu. gosciu robi dobre biosy i wyobraz sobie ze jest z tego znany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) No widac widac swietne, zwlaszcza tomxpl jest zadowolony <lol> Robi biosy? On edytuje i odkrywa ukryte przez producenta opcje, nic wiecej... Edytowane 4 Lutego 2008 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 na swoim epoxie mialem chyba z 5 biosow od niego i z zadnym nie bylo problemow, u siostry wrzucilem tez biosik od Merlina i jakos dwa lata dziala bez problemu robi, edytuje - wyrazy bliskoznaczne, nie czepiaj sie detali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomxpl Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 "dzieki za pomoc" - tyle ze jak narazie to kupa offtopowego g.wna a nie konkretne informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Tez potwierdzam, dlugo uzywalem biosow Merlina i nie mialem nigdy z nimi problemow na 8RDA+ ;) ps. Sprawdz kondensatory, potem najprosciej znalesc kogos z podobna plyta i zrobic hot-swapa. ps2. A czy sie oplaca programatorem - jak masz 30pln, a ten komuter ci wystarcza i nie planujesz zmiany, to chyba warto. Ale to juz ty musisz sobie sam odpowiedziec na to pytanie Edytowane 4 Lutego 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...