FrIkO Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam. Ostatnio dziwne rzeczy dzialy sie ze starym komputerem matki - nie chcial sie odpalac, tak jakby cos zle bylo ustawione z biosie. Po jakims czasie odpalil, ale od razu pokazuje sie komunikat "cmos checksum error" a zaraz po nim pyta sie o dysk A. Czy bios zostal uszkodzony ? Czy poprzez dyskietke mozna go jakos naprawic ? Co w takim razie wgrac na nia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Cmos checksum error czy bios checksum error? Ram masz sprawny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Dokladny komunikat to 'bios rom checksum error' A ram sprawdzalem. Wiec co zrobic z ta dyskietka (komp pyta sie o nia) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Sciagnij i uruchom: http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe Program ten utworzy dyskietke bootwalna. Dograj na nia awdflash (o ile masz bios award'a): http://www.studiobit.pl/ftp/Bios/@programatory/awd822a.exe (po sciagnieciu zmien nazwe pliku na awdflash.exe) oraz plik bin z biosem ze strony producenta plyty (zmien mu nazwe na bios.bin). Nastepnie na dyskietce dodaj do pliku autoexec.bat linijke: awdflash.exe bios.bin Zapisz i uruchom z dyskietki komputer. Edytowane 9 Lutego 2008 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 OK dzieki sprobuje, dam znac jak wyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Witam. Dopiero teraz znalazlem czas zeby zajac sie tym kompem, ale jak zwykle problemy gonia problemy... Sprobowalem sflashowac bios wg instrukcji Kolobosa, ale nie da rady - wywala blad, ze rozmiar pliku biosu sie nie zgadza. Tak samo z Uniflashem (ktorym flashowalem bios na tej mobo kiedys..) oraz Amiflashem 818. W kazdym programie nie zgadza sie wielkosc biosu. Mi juz rece opadaja dzisiaj stracilem pol dnia na te durne kombinacje, naprawde nie wiem co jest grane. Dla informacji podam, ze plyta glowna to PCCHIPS M726, a bios jest w formacie ROM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Ktora masz wersje plyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Dziwna sprawa - tyle mialem stycznosci z plytami m726, ze bylem pewny, ze ta ktora teraz mam to towniez ta sama :). Jest cholernie podobna, ale oczywiscie gapa jestem i nie ogarnalem, ze to plyta na chipsecie VIA VT82C693A Apollo Pro133, ale nie wiem jaka :). Czyli wiadomo dlaczeo bios nie pasowal... Ale teraz musze znalezc bios do niej, a z tego co widze to nielatwe, jakby ktos mial to bylbym bardzo wdzieczny :) EDIT Udalo sie, plyta dziala normlanie, dzieki za rady Kolobos. Edytowane 30 Maja 2008 przez FrIkO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...