win32 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Poszukuje dwóch dobrych obudów (lub jednej na dwa HDD)typu NAS na dyski twarde ATA. Sporo trochę tego wala się na allegro - głównie Welland'a , jednak trochę poczytałem i natrafiłem na opinię że welland potrafi mieć problemy z systemami Vista (mam takie dwa w sieci) i że wymagane jest instalowanie sterownika ( NAS + sterowniki = nonsens ). Moje wymagania nie są jakieś kosmiczne. Głównym kryterium jest interfejs ATA gdyż mam 2x 40 GB , a sprzedawać ich nie będe bo się nie opłaca a tak mogą posłużyć w mojej sieci. Oczywiście możliwość podłączenia bezpośrednio do LAN'u i jakiś drugi interfejs typu USB 2.0 , FW, E-Sata - tu mi wszystko jedno. Nie zależy mi też na fajerwerkach w sylu bajerancki wygląd, jakieś odtwarzacze MM itp. Od razu uprzedzam, nie chce składać serwera na jakimś celeronie itp bo nie mam na to miejsca - a całość musi być mała , cicha. Coś typu Zainstaluj , schowaj i zapomnij. Ewentualnie , jeżeli istnieje urządzenie które pozwoli podłączyć dyski w kieszeniach usb do LAN , to również chętnie rozważę takie rozwiązanie (kieszenie na USB 2.0 są jednak sporo tańsze) Co do funduszy - max do 250 za pojedyńczą obudowę :) Edytowane 3 Lutego 2008 przez win32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 (edytowane) Najlepszy będzie Linksys NSLU2 który ma dwa porty USB do podłączenia dysków i do tego oczywiście dwie kieszenie. NSLU2 to koszt 260-300zł + dwie kieszenie po 30-100zł. Dla zapalonych grzebaczy: na NSLU2 można wgrać alternatywne oprogramowanie które mocno zwiększa możliwości urządzenia (na zachętę: można postawić na nim serwer WWW czy klienta emule) . Edytowane 15 Lutego 2008 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 za ta kase to kupisz 200 giga z lanem jak dobrze poszukasz....nie baw sie w takie dyski w tych czasach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...