Skocz do zawartości
win32

Obudowa Sieciowa Nas

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje dwóch dobrych obudów (lub jednej na dwa HDD)typu NAS na dyski twarde ATA.

Sporo trochę tego wala się na allegro - głównie Welland'a , jednak trochę poczytałem i natrafiłem na opinię że welland potrafi mieć problemy z systemami Vista (mam takie dwa w sieci) i że wymagane jest instalowanie sterownika ( NAS + sterowniki = nonsens ).

Moje wymagania nie są jakieś kosmiczne. Głównym kryterium jest interfejs ATA gdyż mam 2x 40 GB , a sprzedawać ich nie będe bo się nie opłaca a tak mogą posłużyć w mojej sieci. Oczywiście możliwość podłączenia bezpośrednio do LAN'u i jakiś drugi interfejs typu USB 2.0 , FW, E-Sata - tu mi wszystko jedno.

Nie zależy mi też na fajerwerkach w sylu bajerancki wygląd, jakieś odtwarzacze MM itp.

Od razu uprzedzam, nie chce składać serwera na jakimś celeronie itp bo nie mam na to miejsca - a całość musi być mała , cicha. Coś typu Zainstaluj , schowaj i zapomnij.

Ewentualnie , jeżeli istnieje urządzenie które pozwoli podłączyć dyski w kieszeniach usb do LAN , to również chętnie rozważę takie rozwiązanie (kieszenie na USB 2.0 są jednak sporo tańsze)

Co do funduszy - max do 250 za pojedyńczą obudowę :)

Edytowane przez win32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy będzie Linksys NSLU2 który ma dwa porty USB do podłączenia dysków i do tego oczywiście dwie kieszenie. NSLU2 to koszt 260-300zł + dwie kieszenie po 30-100zł.

Dla zapalonych grzebaczy: na NSLU2 można wgrać alternatywne oprogramowanie które mocno zwiększa możliwości urządzenia (na zachętę: można postawić na nim serwer WWW czy klienta emule) .

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi