THEJAJO Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam. Na posiadaniu mam w/w zasialcz i poki co nie mam z nim zadnych problemow. No moze poza jednym. Nie jest juz tak cichy jak dawniej. A moze wcale nie byl? Mniejsza o to. Do rzeczy. Mianowcie jaki polecilibyscie wentylator 120x120 ktory spasowalby do owego PSU i przy okazji byl nieslyszalny a zaraz wystarczajaco wydajny? Wiem ze jest mozliwosc wymiany wentylka tylko w chwili obecnej na rynku jest tak duzo '120-ek' ze nie wiadomo na co sie zdecydowac i czy to bedzie w miare wydajne a zarazem nieslyszalne. Moze ktos wprowadzil juz modyfikacje do swoje NeoTEC'a i chcialby sie pochwalic wrazeniami? Chetnie poczytam. I pyt. dodatkowe. Czy podpinac ten wentyl pod zasilke (czujnik :/) czy np. pod wolne molex 4pin? Z gory dziekuje za wszelkie rady, sugestie i wskazowki. Mam nadzieje ze nie tylko mnie sie one przydadza. PZDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 fanderek @ 800rpm powinien dać radę, podepniesz pod płytę, zjedziesz na 800rpm a może i niżej i będzie okej wbrew obiegowej opinii - radzi sobie z pracą śmigłem do dołu, u mnie tak pracował prawie rok i różnic w stosunku do pracujących normalnie nie stwierdziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Wlasnie nad tym wentylkiem m. in. sie zastanawialem. Gdzies kiedys znalazlem 'guide' jak ktos zmienial wentylka w NeoTEC'u wlasnie na Fanderka ale nie moge go znalezc. Any other ideas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Ten Neotec zdecydowanie nie jest warty takiego rozwiązania. PSU warte ~50pln, wen 30... Jak dla mnie to nie ma sensu. Poza tym zapomnij o 120@800RPM w tym PSU! To stara konstrukcja, o średniej sprawności i bardzo biednych radiatorach. I dodam, że wentylatory w nich montowane ( Crystal ) były jednymi z lepszych, jakie w ogoóle kiedykolwiek produkowano, a to dlatego, że pomimo kulkowych łóżysk, ich kultura pracy stoi na bardzo wysokim poziomie. Gdyby takie went, tylko o odpowiednio niskich RPM montowali obecnie w zasilaczach, byłoby cudownie. Dla przykładu went. W BQ i Corsairach chodzą 'głośno' nawet przy najniższych obciążeniach własnie przez ich słabej jakości łożyska w wentylatorach. Kiedyś też miałem takiego Neotec'a i wraz z nim kupiłem dwa dodatkowe went. Do dziś chodza skręcone na 5,5V i przy takiej wartości są cichsze od tego g... w Corsairu, tylko fakt, faktem, już swoje się nakręciły z czasem będzie trzeba je wymienić. Edytowane 4 Lutego 2008 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Jarek, coś Ci się chyba pomyliło Zasiłka jest warta znacznie więcej niż 50zł Poza tym THEJAJO nie pytał czy się opłaca wymieniać, tylko jaki wentyl kupić. ThEJAJO : wszystko zależy ile chcesz zainwestować w wentyl. Jeżeli masz 40zł, to polecam scythe s-flex 1200rpm. A to ze względu na jego łożysko, które w każdej pozycji pracuje tak samo. A w fanderze łożysko szybko zacznie terkotać jeżeli będzie zamontowany śmigłem w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) A ja bym obawiał się cokolwiek Ci polecić nie znając parametrów śmigła, które ma zostać zastąpione. Chyba ryzyko jest zbyt duże :rolleyes: Sprawdź oznaczenia wentylatora w zasilaczu i albo podaj je tutaj albo sam odnajdź w sieci jego parametry pracy. Edytowane 4 Lutego 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Ciężko będzie znaleść. Ale mogę Wam pomóc :-P Crystal 0,18A 2-ballbearing. 3 od góry. Na zdjęciu wersja z ledami, niczym nie różniąca od czarnego montowanego w V4200, ten z ledami montowany w V4202. I apropo wcześniejszego zarzutu... Doskonale wiem, ile wart jest taki zasilacz :) Sam jeśli miałbym coś w zamian polecać, to chyba Acutake 120mm. I nic więcej, bo po prostu szkoda kasy. A i przypadkiem wyszło, że za tą kase to rewelacyjny wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) oj tam,, nie trzeba wpinać w zasiłke, wepnie się w molxa, jeszcze starszy huntkey czy cośtam, bliźniaczek neoteka lata u kumpla z fanderem @ ~900 zasilając preshota @ 3,6 + x800gt agp,, i tak ze dwa lata fander lepiej dmucha niż crystal miałem dwa crystale przed fanderami fx,, nieźle zachowywały się przy b niskich rpm @5-6v,, u mnie wygrały bezpośrednie porównanie w pierwszymi fanderami 120,, ale - trwałego łożyska nie miały i odchodziły na tarczy wydając siakieś dźwięki z okolic łożyska chyba nawet jak były wyłączone ;) ;) ;) spójrzcie w sig - przecież to dla neoteka ilość prądu do puszczenia na molexa a nie atx ;] neoteki nigdy nie były ciche,, źle dobrane rpm,, nieźle wietrzyły budę za to Edytowane 5 Lutego 2008 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Fajnie ze doszlo do dyskusji. :) Jesli chodzi o rodzaj wentyla jaki jest w moim NeoTECu jest ten z recenzji na Overclockers: http://www.overclockers.pl/recenzje/neotec...yl_12cm_big.jpg Chodzi mi o to zeby nie bylo go slychac. W budzie mam w sumie 3 wentyle: Fander 92 z przodu na min., Tt V 12 eX na min. no i NeoTEC. Daze do minimalizacji ale rozsadnego (natuaralnego) przeplywu powietrza. DzX za uwagi. PZDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Uh... znalazłem opis tego wentylatora i wg niego kręci się z maksymalną prędkością 1700rpm przy 12V. Poza tym, wg tych specyfikacji ma własny termistor. Ale w konsternację wprawił mnie ten link od Jarka135, bo opis jest zupełnie inny. Na podstawie tej specyfikacji zdecydowałbym się chyba na jakiegoś Enermax Warp UC-12AEBS. On ma własną kontrolę obrotów i szeroki zakres. Wobec naszej rozmowy o tym, że dla Ciebie 2000rpm w 80mm wentylatorze jest niesłyszalne - bez urazy, powinien być na niskich obrotach dla Ciebie niesłyszalny. Ewentualnie jakiegoś Scythe S-Flex SFF21F (1600rpm), ale jego trzeba byłoby już kontrolować. Przy 5V kręci się z prędkością 800rpm, więc będzie jeszcze cichszy... a posiada przy okazji wystarczającą nadwyżkę "mocy". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Ja bym chciał wszystkim zwrócić uwagę na to, że THEJAJO ma jedynie atlona 1700 ocowanego i mobo ze zintegrowaną grafą. Moim zdaniem wiatrak 1200rpm wystarczy. W moim amacroxie zamontowany jest AC 1000rpm, a zasiłka reguluje go przez noisekillker'a. Nie dostrzegam żadnego przegrzewania się. Wydmuchiwane powietrze jest co najwyżej ciepłe po kilku godzinach grania. Ale i tak dla bezpieczeństwa wezmę flexa 1600. 800rpm jest znośne. A jeżeli JAJO miałby wybierać z niższej półki, to zdecydowanie polecam Acutake. W tej chwili "bawię się" Xilencem, Arcticiem i w/w Acutake, który wydaje się być najlepszy w kategorii "do 20zł". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Niedlugo zamiast zintegorwanej grafiki wpadnie mi prawdopodbnie Radeon 9100 wiec moze wzrosnac zapotrzebowanie na prad. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 normalnie uważaj bo neotek nie utrzyma ;) raz jeszcze mówię: neoteki miały źle dobrane rpm i można wstawić wolniejszy wentylator,, pod takie obciążenia fander 800-900 a może i 700 rpm powinien wystarczyć spokojnie można by zaprosić do tematu zenfista on będzie najlepiej wiedział co i jak i na co można sobie pozwolić z neotekiem o ile dobrze pamiętam, a pamiętam dobrze - w neotekach można było zwalniać wentylator bez utraty gwarancji => było przyzwolenie od firmy. seryjny wentyl pozwalano na noc puszczać na 5v w zasadzie niezależnie od konfiguracji. przy obciążeniu tym konfigiem nie wiem czy nie dałby rady na 5v jak jest. ten wentyl ma max ~1200-1300rpm z 5v w okolicy 450-600 i praktycznie przy tych obrotach nie ma wydajności,, fander @ 700-800 rpm już dmucha całkiem nieźle ogólnie powyżej średniej dla 12cm i myślę że poradziłby sobie z tym neotekiem pod dużo większym obciążeniem rzekłem :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) Wczesniej ten NeoTEC napedzal: - ASUS A7N8X-E Deluxe - A XP Barton 2500+@3200+ - 2x 512 TwinMOS DDR 400 - GeCube R 9550 XT - 2x Seagate 80GB SATA (RAiD) i radzil sobie bez zarzutu wiec mysle ze spokojnie pociagnie moj obecny konfig. Nie widze problemu aby wypowiedzial sie Zenfist w tej sprawie. Edytowane 6 Lutego 2008 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...