btn Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Mam w komputerze 3 dyski - 2xWDCaviar na ATA oraz 1xSeagate na SATA. Problem zaczyna się jak wyciągnę jeden z dysków WD (nazwijmy go "A"). System nie wstaje. Podejrzewam iż jest na nim ustawiona partycja rozruchowa. Jak to zmienić bezboleśnie? Dodam że fixboot, fixmbr (nawet po ustawieniu dysków w odp. kolejności w biosie) nie przynoszą efektów. Jeżeli nie ten temat to sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Zacznij może od sprawdzenia sprzętu. Rozumiem że dyski ATA nie są w raidzie? Czy dyski ATA masz na jednym kabelku? Jeśli tak możesz spróbować z przepięciem jednego z dysków na oddzielną taśmę i ustawić odpowiednio zworki (master/slave). Poza tym warto sprawdzić w mengerze dysków jak masz spartycjonowane dyski... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Na partycji muszą byc jeszcze pliki startowe systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 I jeszcze jdno, bo zapomniałem spytać: w jakim momencie wysypuje się komp po wyjęciu dysku: a) nie startuje wcale b) startuje i mówi, że brak windowsa c) inne objawy (jakie?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Rozumiem że dyski ATA nie są w raidzie? Czy dyski ATA masz na jednym kabelku? Jeśli tak możesz spróbować z przepięciem jednego z dysków na oddzielną taśmę i ustawić odpowiednio zworki (master/slave). Poza tym warto sprawdzić w mengerze dysków jak masz spartycjonowane dyski... Dyski ATA nie są w raidzie. Obydwa są na tej samej taśmie. Gdy obydwa dyski odłączę i próbuję uruchomić komputer to system wogóle się nie ładuje (czasami ma problemy z wykryciem SATA). Dyski są spartycjonowane następująco: 2902845[/snapback] I jeszcze jdno, bo zapomniałem spytać: w jakim momencie wysypuje się komp po wyjęciu dysku: a) nie startuje wcale b) startuje i mówi, że brak windowsa c) inne objawy (jakie?) A więc tak. Muszę mieć zainstalowany na partycji C Windows bo w przeciwnym wypadku nie uruchomię wogóle systemu, który jest zainstalowany na partycji E. Ten windows z dysku C jest tylko i wyłącznie po to aby startował ten z E. Pokręcone prawda? Gdy usunąłem zupełnie partycję z tym windowsem z dysku C, to komputer rzucał się o pliki ntldr. Mimo że je wgrałem, to zaczął się rzucać o "błąd ładowania systemu operacyjnego". Wkurzyłem się i zupełnie odłączyłem obydwa dyski - komp[uter nie wykrywa SATA a tym samym koło się zamyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Fakt trochę namotane... Czy instaloweś system przy istniejącej WINDZIE na dysku C i ten dysk był podłączony? Jeśli tak, to bootloader windy jest na C... i stąd pewnie problem. 1) Instalacja XP na gołym SATA (wykrywanie): Jeśli w BIOSIE kontroler SATA (o ile ma takie opcje) jest ustawiony w tryb pracy PATA to XP nie powinien mieć żadnych problemów. Jeśli kontroler SATA jest ustawiony w tryb pracy AHCI (wtedy działa np. NCQ ) lub RAID to trzeba zaistalować sterowniki (opcja sterowniki SCSII) w trakcie instalacji windy - inaczej OS nie wystartuje z takiego dysku. Jak zainstalować XP na dysk SATA powninieś mieć w manualu do płyty :D. I lepiej odłączyć inne dyski na czas instalacji.. A tak na marginesie to nie szkoda Ci prądu na te 4GB (nie mówiąc o spowalnianiu 80)? .. Edytowane 5 Lutego 2008 przez msb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Dobrze, postaram się zastosować do wskazówek. Co do NCQ to obawiam się iż moja płyta nie obsługuje tego - mam K8NS z obsługą SATA 150. Co do pozostałych dysków to są one przydatne - jako backup danych i temp na różne ważne i mniej ważne pliki. Co do wydajności i tak zauważyłem znaczną poprawę niż bym pracował na zwykłym ATA więc nie narzekam. Dzięki za odpowiedzi. W razie kolejnych wątpliwości postaram się dopisać w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...