Skocz do zawartości
Gość FuXx^ diE

Scythe Katana 2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość FuXx^ diE

Witam. Mam amd 5600+@3000MhZ i w/w chlodzenie. I teraz mam pytanie do was. Posmarowalem go pasta arctic silver i troche ta pasta ktora byla w zestawie razem z chlodzeniem. Wczesniej bylo bez pasty dodanej do chlodzenia i rezultaty byly podobne. Temp w idle mam 31-33 stopni na 1 rdzeniu, a na 2 rdzeniu mam 14 stopni, natomiast przy obciazeniu na orthosie mam 50 stopni na 1 rdzeniu.. Czy to jest odpowiednia temperatura dla tego procesora ? Czy z tym chlodzeniem nie powinna byc nizsza. Na boxowym collerze temp dochodzila do 60 stopni.. Pozatym jak dotykam podstawy (plytki ktora sie styka z procesorem od ktorej odchodza HP) to jest ona zimna, jak i same HP, a od zawsze bylo mi wiadomo ze jesli radiator zimny to zle chlodzi.. Czy zle cos montuje czy jak ? Katane mam zamontowana, wiatrakiem skierownym na przod obudowy ( w strone dysku i cd'romow) ? Objasni mi ktos cos na ten temat Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie "podbic " temat, poniewaz mam pytanie odnośnie tego chłodzenia.

Jak jest z obrotami?

Konkretnie chciałbym wiedzieć jak to wygląda średnio (max/min) w rzeczywistości a nie przy danych produktu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli myslisz o katanie to polecam od razu montaz wentyla 120mm. Przy takiej konfiguracji spisuje się świetnie. Jest cichutko i chłodno.

a jak z obrotami?

Pytam, ponieważ przy boxowym granica, która w biosie można ustawić jako "ostrzegawczą" to 800rpm i zastanawiam, się czy przy Katanie trzeba będzie tę funkcję wyłączyć... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z obrotami?

Pytam, ponieważ przy boxowym granica, która w biosie można ustawić jako "ostrzegawczą" to 800rpm i zastanawiam, się czy przy Katanie trzeba będzie tę funkcję wyłączyć... :wink:

Kliknij w link w podpisie "zestaw"

W cooling jest Hr01 za 89zł to też dobra oferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HR-01 będzie wydajniejsze od Katana2. Pamiętaj tylko, że w cooling.pl sprzedają HR-01 bez zapinek pod wentylator. Polecają co prawda dokupienie za złotówkę opasek zaciskowych, ale to nie jest do końca wygodne. Jak zapniesz to będzie się trzymać dobrze... ale odpięcie wentylatora możliwe jest tylko poprzez odcięcie opasek. To może być kłopotliwe szczególnie przy ścisku w obudowie.

Ale nie ma tego złego - zapinki do HR-01 są dostępne w SilentPC, Angela.pl, Zenfist czy Madtech.pl - 14zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HR-01 będzie wydajniejsze od Katana2. Pamiętaj tylko, że w cooling.pl sprzedają HR-01 bez zapinek pod wentylator. Polecają co prawda dokupienie za złotówkę opasek zaciskowych, ale to nie jest do końca wygodne. Jak zapniesz to będzie się trzymać dobrze... ale odpięcie wentylatora możliwe jest tylko poprzez odcięcie opasek. To może być kłopotliwe szczególnie przy ścisku w obudowie.

Ale nie ma tego złego - zapinki do HR-01 są dostępne w SilentPC, Angela.pl, Zenfist czy Madtech.pl - 14zł.

Pozdrawiam

Nie ma problemu,mam takich opasek w domu całą paczkę.Czy Acutake dał by rade na tym Hr-01 na 7v? Edytowane przez jawor121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze krótkie pytanie.

Mam w biosie ustawiona opcję CPU Fan Speed Warning na 800rpm.

Jak wywalę boxowe chłodzenie i zamontuje dajmy na to Katane2, to wyłączyć tą opcję czy może zostać bo i tak takich obrotów w/w cooler nie osiągnie?

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem boxowego wyjca na Katane.

No i mam to, co chciałem:chłodno i cicho.

Wszedł w zasadzie "na styk", obudowę mam o szer. 18 cm więc do dużych nie należy.

Póki co jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi